Boerenblog

10 reacties

Uitgedaagd en beloond

De varkenshouderij wint aan imago, al gaat het met kleine stapjes. De BIG Challenge was het eerste lichtpuntje afgelopen week, het Europese castratiedossier het tweede. Nu de vergoeding bij enten nog.

BIG Challenge heeft de ZLTO publieksprijs gewonnen! Van harte gefeliciteerd! Een initiatief om te koesteren. De jury roemde BIG Challenge om de originele manier waarop het vanuit de varkenshouderij een bijdrage levert aan een groot maatschappelijke probleem: één op de drie mensen krijgt kanker. Jurylid Leo den Hartog: “Het is een uniek initiatief waar je als varkenshouder trots op kunt zijn. Het is een prachtige kans om de sector eens op een heel andere manier te laten zien aan een breed publiek.” Alle varkenshouders dragen door middel van hun afdracht aan het Productschap Vee en Vlees bij aan dit super initiatief. Hiervan wordt de ondersteuning van de fietsers geregeld, maar ook algemene zaken zoals het onderhoud van de website. Het sponsorgeld (in 2010 bijna drie ton!) gaat rechtstreeks naar het goede doel. In 2011 gaan de fietsers weer de Alpe d’Huez op. Laten we er wederom een succes van maken.

Invloed opgebouwd op castratiedossier

In week 49 werkte ik aan het afronden van nog wat zaken. In Europees verband willen we stoppen met castreren. Om die stap te kunnen zetten moet er onderzoek plaatsvinden. We hebben daarvoor een omvangrijk programma op tafel gelegd dat nu loopt. We maken meters op dit dossier. We hebben de onderzoekswerkplannen voor 2011 besproken. Ik verwacht dat we voor kerst de definitieve goedkeuring kunnen geven en kunnen doorwerken. Ook wordt er gewerkt aan de Verklaring van Brussel. Een verklaring waarin, net als bij de Verklaring van Noordwijk, partijen hun intenties over het stoppen met castreren vastleggen. Ik had niet gedacht dat we dit Europees in dit tempo zouden kunnen regelen! Soms wordt het niet verwachte waar! Het initiatief dat LTO samen met de Dierenbescherming met ‘beren op de weg’ heeft genomen wordt nu ook in Europa breed en concreet op de kaart gezet. Daarbij neemt de Europese Commissie de werkwijze zoals wij die in Nederland hebben gehanteerd over. Onze invloed is er dus prominent.

Nog steeds geen zekerheden

Een hoofdpijndossier is het maken van concrete afspraken over de afzet van producten van gevaccineerde dieren. Dit is een complex dossier. We moeten er voor zorgen dat veehouders zekerheden krijgen over de afzet en opbrengst van hun dieren en producten als er bij een uitbraak van varkenspest of MKZ wordt gevaccineerd. We praten daarover al jaren maar er is nog steeds geen zekerheid. Als we hier niet uitkomen, gaat dit ons opbreken. Er moet een heldere route komen. Wellicht moeten we de opdracht opnieuw beschrijven. Ook in Brussel moeten we draagvlak zoeken.

Fosfaatefficiëntie verbeteren

Ook op het mineralendossier is er doorgewerkt. Door een vermindering van fosfaat van veevoer kunnen we 20 miljoen kilo fosfaat reduceren. Dat is hard nodig. Zeker nu de export van gehygiëniseerde varkensmest naar Duitsland op slot zit. Natuurlijk spreken we met de overheid om dit verbod op te heffen. Voorlopig is dat nog niet gelukt. Samen met de rundveehouderij proberen we afspraken te maken met de veevoerindustrie om de fosfaatefficiëntie te verbeteren om een ‘winst’ van 20 miljoen kilogram fosfaat te realiseren. Deze week proberen we het eens te worden over de inzet voor 2011. Dat is bitterhard nodig. We staan voor een grote uitdaging.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  lto

  Het smeer geld van Ramemekers had je ook beter kunnen overmaken naar BigChallenge.........

 • no-profile-image

  Jeroen

  Annechien,

  Mest is een "probleem", heb het je al eens gestuurd, het verhaal van H.v/d Pol.

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Beste LTO, lekker makkelijk anoniem reageren via dit blog. Als jij een kerel was, zou je ook gewoon onder je eigen naam reageren!

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van Gait

  Met zulk soort opmerkingen gooi je de discussie wel mooi op slot. Misschien is dat wel je bedoeling maar sommige mensen hebben er gewoon de voorkeur aan om anoniem te reageren en dat hoeft niets af te doen van de argumenten voor een redelijke discussie.

 • no-profile-image

  Robert Bodde

  Beste anonieme Hendrik, het is dat Annechien me zondag voor was, want anders had ik die opmerking van LTO-geldsmijterij er afgegooid. Het is namelijk geen inhoudelijke reactie. Dat de discussie door zoiets doodloopt is zonde, want deze blog heeft genoeg in zich voor stevige discussie. Zoals over de vergoeding bij enten na een uitbraak. Daar hoor ik eigenlijk niemand over. Omdat het destijds niet is afgekaart met de Aujeszky, blijft dit zweven. En jij weet net zo goed als ieder ander dat als er brand is, de verzekeraars de deur dichtgooien. Bijt daar maar eens op.

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van Gait

  (.. niet terzake doend. RB). De helft van de reacties draagt denk ik niet bij tot een discussie. Er zijn heel veel boeren die de visie van LTO slecht en onverteerbaar vinden. Als je deze mensen wilt uitsluiten moet je op de wijze van Annechien doen en vervolgens je eigen denkwijze blijven vervolgen. Mijn visie is ook anders dan die van het LTO. In het advies van de LTO aan de destijds te vormen regering kwam ik de volgende zinsnede tegen;
  Wij (LTO) denken dat het mogelijk is de duurzaamheidsopgave met vertrouwen van antwoorden te voorzien.
  Als je daar de broek niet van afzakt weet ik het ook niet meer.

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Hendrik, ik zit even te twijfelen of ik je antwoord zal geven. Ik heb besloten je een reactie te geven. Het is een ieders goed recht om visie en standpunten te bekritiseren. Niks mis mee. Als het op basis van argumenten gaat, kunnen we er wat mee doen. Door mijn blog wil ik me juist mijn lezers mee laten lezen wat er gebeurt en waar ik mee bezig ben. Door de mogelijkheid om te reageren, kun je ook andere zienswijzen of suggesties aan me laten weten. Ik zie dat als een moderne manier van communiceren. Als voorzitter is het van belang dat je de lijn en de richting aangeeft waar we naar toe gaan. Ik besef me dat ik niet iedereen het overal mee eens kan zijn. Dan zou NL eenheidsworst zijn en dat is geen goed idee.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Annechien, wat met mij vraag die ik U al een tijdje geleden had gestuurd, dacht dat dat ook in belang was voor de varkenshouderij.

 • no-profile-image

  Hendrik de broer vn Gait

  Hartelijk dank dat je wilt reageren.
  Zo'n dertig tot veertig jaar geleden waren er drie keer zoveel varkensboeren dan nu. Dat is gekomen door de de schaalvergrotingen. LTO heeft altijd gefocust op kostprijs en daardoor hebben de overgebleven varkensboeren collega's uit de markt gedrukt. Nu betalen ze een paar jaarsalarissen aan de bank dus per saldo is men er niets mee opschoten.
  De bestuurders van LTO vinden dat hun leden daar trots op moeten zijn, wat een geweldige ontwikkeling; veel meer varkens per bedrijf en je collega naar de filistijnen helpen. De enige oplossing voor een goed bestaan in de varkenshouderij is produktie regulering.
  Zeg nou niet dat kanniet want die heb je vorige maand begraven.

 • no-profile-image

  nvver

  Het fosfaat in het voer is al op het randje als lto maak je maar eens hard voor een bemestingsnorm van 125 kg p2o5 per ha zijn alle sectoren van gediend en jullie zijn zo trots op de deorgatie maar in denemarken oosten ze maar tweederde van hier en mogen ze ook 250 kg n aanwenden.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.