279 x bekeken

Slecht gedrag niet belonen

agd.media
De NVV trekt aan de bel over de volgens zijn inziens nijpende situatie op de varkensrechtenmarkt.

De bond is bang dat nogal wat varkenshouders in de compartimenten Oost en Overig er niet in zullen slagen op tijd voldoende rechten te bemachtigen. Daarom pleit de NVV er voor om de compartimentering tot 1 januari tijdelijk op te heffen. Zo wil de NVV de nijpende problemen oplossen en een evenwichtiger situatie creëren.

Vanuit de rechtenhandel komt het tegengeluid. De NVV had wel eens eerder mogen reageren en doet er beter aan om volgend jaar de problematiek nadrukkelijker op de agenda te krijgen. De meeste handelaren en bemiddelaars voorzien ook geen problemen. De varkenshouders komen wel aan hun rechten, zij het wel tegen hoge prijzen, zo verwachten ze.

Waarschijnlijk heeft de handel gelijk. Nu opheffen van de compartimentering lijdt tot zeer ongelijke situaties. Slecht gedrag zou worden beloond. Varkenshouders die doelbewust lang hebben gewacht zouden alsnog rechten krijgen tegen lage prijzen. Zuur voor varkenshouders die recent rechten hebben geleased tegen hoge prijzen. In Oost en Overig is er eerder ook geprofiteerd toen zuidelijke varkenshouders massaal achter de rechten aan zaten en de prijzen ook hoog waren.

Of registreer je om te kunnen reageren.