Boerenblog

4 reacties

Liever stal leeg dan werken voor nop

November staat vaak in het teken van klaarmaken voor de winter. Dit jaar gaat dat bij ons wat anders dan in de voorgaande jaren. De stemming is niet goed en we gaan niet voor nop werken.

De laatste jaren lijkt er sprake te zijn van een klimaatverandering. Of worden we massaal voor de gek gehouden? Er komen immers steeds meer publicaties dat de ’groene jongens’ de zaken nogal overdrijven of zelfs (bewust) verkeerd voorspiegelen. Wie of wat moeten we dan geloven?

Hongaarse winters milder

Feit is wel dat in Hongarije de laatste winters veel milder waren. Of het toeval of een tendens is, zal me een worst zijn. Omdat een strenge winter ook goed is voor de worstconsumptie: laat de sneeuwstormen en de Elfstedentoch maar komen! Ik ben er klaar voor: de winter-Dunlopjes liggen er al op.

Goede opbrengst korrelmais

November is dus de maand die in het teken staat van het klaarmaken voor de winter. De korrelmais is er al af. Dit jaar had mijn schoonvader prima opbrengsten: 6 tot 10 ton korrelmais per hectare. Wellicht begint het bemestingsbeleid nu vruchten af te werpen. De laatste jaren komt er varkensmest op de akkers, en dat is goed spul. Verder werkt een ploeg van acht man op de kersenvelden volop aan het snoeien van de kersenboompjes. Wat nu niet afkomt, wordt in maart-april gesnoeid.
Er wordt eind deze week zowel overdag als ’s nachts vorst voorspeld, dan moet het snoeien direct stoppen. In het dorp heeft de burgemeester bovendien opdracht gegeven om de grootste gaten in het wegdek weer ’provisorisch te herstellen’ met een emmertje asfalt en wat grit. Volgend jaar moet men hoogstwaarschijnlijk het zelfde gat wéér vullen. Maar ja, zo gaat dat als er geen geld is.

Varkenshouders slecht in hun vel

Als ik praat met mensen in de sector, zowel in Nederland als in Hongarije, dan is het aantal varkenshouders dat erg slecht in zijn vel zit, toch erg groot. Het beste voor hebben met de dieren, op zich best willen voldoen aan alsmaar meer regels, maar nauwelijks iets verdienen… Het hakt erin.
Werken voor nop doen we niet meer. Deze winter laten we de stal leegstaan, in maart leggen we weer op. We hebben daarom op onze twee mesterijen het water van de brijvoerinstallaties (watertanks, leidingen, pompen, enzovoort) er zorgvuldig afgelaten. Er is volop rattengif gelegd, zodat deze winter niet in plaats van 1.600 varkens 1.600 ratten in de stal overwinteren.

Nog maar twee aflevermomenten per jaar

We hebben besloten om nog maar twee aflevermomenten per jaar te hebben: juli en december. Daarnaast bekruipt ons meer en meer het gevoel om het over een andere boeg te gooien. Want wie wil er nu elke keer vijf maanden hard werken en niets verdienen? De primaire producent doet het meeste werk, loopt een hoog financieel risico en verdient nauwelijks iets. Ons bekruipt het gevoel dat standaardvarkensvlees in de toekomst alleen nog maar de door grote varkensbedrijven/-families wordt geproduceerd. Kostprijs, kostprijs, kostprijs.

Het moet duurzamer als de consument dat wil

Alleen de erg grote en efficiënte units met veel kapitaal kunnen zo werken, tegen de laagste kostprijs. In Hongarije is groot groeien met vreemd (en duur) kapitaal link. Bovendien willen wij geen groot varkenshouders worden en elke vijf jaar ons bedrijf verdubbelen. Wij willen domweg een beetje eer van ons werk, en varkensvlees met meerwaarde produceren. Het is een modewoord, maar duurzaam produceren is een must. Als de consument een stuk vlees wil dat zonder medicijnen is geproduceerd, dan moeten we die kant op. Een lokaal geproduceerde big die gevoerd is met lokaal geteeld voer. Dat heeft toch al enkele kenmerken van duurzaam.

Vijfsterrenvlees

En als dan bij die biggen ook nog de staart eraan mag blijven, én de varkens naar buiten mogen om zich onder te dompelen in een modderpoeltje, dan hebben we duurzaam vijfsterrenvlees.

Koude winter

We hebben nog een wintertje om er eens rustig over te slapen, lekker warm met de puntmuts op onder de dekens en buiten min 25 graden en een meter sneeuw. Ja we zijn voorbeid op een knalkoude winter!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Ronald . Het probleem is dat men in Hongarije liefst vlees koopt van een halve ster en zo goedkoop mogelijk. dat is al het hoofdpunt waarmee alles fout loopt. Hoe het geteeld is zal hen een worst wezen.En die ideologie draai je niet om . Had ooit eens Belgische (mix mee peitrain)biggen en toen ik ze slachte en leverde bij een winkel van de betere klasse buurt Dunakeszi kreeg ik op mijn donder veel te grote hammen. Wat bij mij niet klopt is het feit de stieren naar Hongaarse normen duur zijn met 400-450 ft de kg .En nog iets sinds jaar en dag word de varkensprijs ondermijnt door die mensen die thuis er enkele biggen inleggen voor eigen diepvries, zet je een aprohirdetésje in de krant mee mais te koop (58ft/kg in de zak niet vermeld welliswaar) dan komen ze normaal af op die annonce als wilden nu wat zie je GEEN enkel maar dan ook GEEN ENKELE reactie nog geen telefoon met vraag achter de prijs volgens mijn medewerkers een reactie op het feit dat er gewoon geen biggen worden opgelegd bij die mensen en dan nog geen teken aan de wand voor hogere varkensprijzen.Ik gun jullie H varkenshouders echt betere prijzen mijzelf gun ik dat niet meer want welke verdiensten hier mogelijk zijn mee veehouderij is mij ondertussen wel duidelijk .... GEEN . Hongaren (zelfs uit uw buurt )mee kennis van zakens proberen mij dat al jaren duidelijk te maken

 • no-profile-image

  jonge

  Hallo Ronald, Tja hier in Nederland is het niet veel anders, laatste weken al heel wat vleesvarkensstallen te huur aangeboden gekregen, maar geen hond wil zo op dit moment meer hebben....voer is veel ste duur (en dat gaan de fabrikanten ook nog wel een keer merken), maar ook voor ons geld dat we met deze prijzen er geen geld in gaan steken, al zegt de VION natuurlijk wel dat je nu nog niet weet hoeveel je over 4 maanden buurt, maar ik kan er weinig aan begroten zo...

 • no-profile-image

  Patrick

  Jonge ! U zegt daat iets waar iets fantastisch uit af te leiden valt . Waarom kan de MVhouder nu niet een keer zen dieren 4 maand tevoor verkopen aan het slachthuis zo weet hij tenminste waar hij aan toe is en geen winst geen biggen opleggen nooit vermeld maar DE OPLOSSING is eindelijk uit de mouw.
  Vaandaag is de rijpe varkensboer een rijke varkensboer namelijk diegene die zen stal leeg laat staan

 • no-profile-image

  Han

  Patrick. je hebt gelijk geen varkens geen verlies. Maar de man die varkens oplegt hoopt, dat er zoveel mensen niet opleggen, dat zij varkens duur worden op het moment dat hij moet leveren. Dus ga er maar van uit da ter te veel HOPERS op betere tijden zijn. Dit is in landbouw altijd zo geweest.

Of registreer je om te kunnen reageren.