245 x bekeken

Duits draagvlak essentieel

agd.media
Vanaf 2018 is het in heel Europa gebeurd met het castreren van varkens. Over dat nieuws uit Brussel kan de Nederlandse varkenssector tevreden zijn, hoewel het later is dan in Nederland in eerste instantie is afgesproken.

In 2007 werden in Noordwijk afspraken gemaakt tussen LTO, NVV, Dierenbescherming, CBL en de overheid om over te stappen op verdoofde castratie en in 2015 helemaal te stoppen met castratie. Sindsdien wordt er door onderzoekers hard gewerkt aan het probleem van de berengeur.

Nederland nam hiermee andere landen, waaronder de belangrijkste afzetmarkt, Duitsland, op sleeptouw. Het berengeurprobleem belandde dit voorjaar ook op de vergadertafels in Brussel en is uitgemond in de verklaring van afgelopen woensdag.

Uit Duitsland komen echter aarzelende geluiden over de harde datum. Een keiharde deadline is echter juist prima. Alleen zo heb je een stok achter de deur waarop iedereen kan worden aangesproken. Het geeft aan hoe belangrijk het is om juist de Duitsers mee te krijgen.

De Denen weten daar alles van. Twintig jaar geleden zagen zij hun skatoldetectieproject stuklopen op gebrek aan draagvlak in de Duitse afzetmarkt. Dat moet niet weer gebeuren.

Of registreer je om te kunnen reageren.