Boerenblog

1 reactie

Doelen stellen

Het is tijd om doelen te stellen voor het nieuwe jaar nu het einde van 2010 nadert. Niet te hoog inzetten, want van over-ambitieuze voornemens komen er weinig uit.

Er is onderscheid tussen ideële doelen en zakelijke doelen. Bij mij krijgen de ideële doelen elke jaarwisseling een groter aandeel. Niet iedereen waardeert dat. Zo vroeg een bankman mij wat deze idealen eigenlijk financieel opbrengen. Zelf was hij duidelijk meer bevlogen door carrière maken en veel geld verdienen, van daaruit is zijn vraag ook wel logisch te beredeneren. Uiteraard moet de kachel bij ons ook blijven branden, maar levensgeluk is in ons gezin de basis en tien keer belangrijker.

Aandacht voor optimalisering

Om doelstellingen te realiseren heb je de hulp van andere mensen nodig. Uiteraard draag je zelf je steentje bij en blijf je verantwoordelijk, maar zonder anderen lukt er niets. Voor ons bedrijfsteam met medewerkers, dierenarts, voer- en fokkerijadviseurs is het voldoende helder. Ons varkensbedrijf is voorlopig uitontwikkeld en alle aandacht wordt besteed aan optimalisering. Daarbij gaat het om aantallen, maar vooral ook om kostenbeheersing. Veel liever 28 biggen per zeug met een all-in kostprijs van 45 euro, dan 32 biggen met een kostprijs boven de 50 euro. In het eerste geval is dit jaar alles netjes betaald, in het tweede geval waren we vele tonnen tekort gekomen. Het al jaren stabiele bedrijfsteam verzorgt netjes per man 400 fokzeugen in een 43-urige werkweek, wordt bij alles betrokken en streeft continu een hoger rendement na.

Doel bezoek moet duidelijk zijn

Door het jaar komt een heel leger aan mensen op ons bedrijf en kantoor. Bij elk bezoek moet het doel helder zijn. Voor de eerder genoemde bankman is het duidelijk: de rente en aflossing moet op tijd betaald worden en zijn rapport richting superieuren moet bevredigend zijn. Hij is geldleverancier, alle andere leveranciers hebben gelijke doelstellingen. Is er voldoende vertrouwen dat jij klant blijft en er geen spanningen zijn, dan gaat hij dik tevreden terug naar de zaak.
Het wordt oppassen wanneer de persoon zichzelf ook een adviesrol toedicht. Ik geloof namelijk niet In verkoopadviseurs. Je verkoopt of je adviseert. De doelstelling voor 2011 is dan ook om nog meer gebruik te maken van zelfstandige adviseurs en van de kennis van collega’s. Deze mensen zijn stuk voor stuk gedreven en hun bedoelingen zijn zuiver. Uiteraard blijven de verkopers ook van harte welkom, maar laat het doel van elk bezoek vooraf duidelijk zijn.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Eric

    Dus als ik goed begrijp Johny geldt dat ook voor jouw . Niet altijd meer petten op hebben in je column maar duidelijk zijn gewoon vertellen ik ben verkoper van hypor gelten . En daarom vertel ik mijn verhaaltje op deze manier . 28 biggen en geen 30 want dat bereiken mijn zeugen niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.