Boerenblog

238 x bekeken

(no webtitle)

We kunnen 40 biggen per jaar uit een zeug persen en met geavanceerde technieken ook nog grootbrengen, alleen met de marge wil het nog niet zo lukken.

Het verdriet van de boeren. Zo werd de aflevering van Rondom 10 van zaterdagavond aangekondigd. Het verdriet had met name betrekking op de zeven boeren die dagelijks hun bedrijf beëindigen. Niet alleen de boer was met dit bedrijf getrouwd, maar soms ook zijn gezin, familie en personeel. Onder de gasten waren schrijnende voorbeelden van mensen die het er zichtbaar moeilijk mee hebben. Niemand stopt immers voor zijn plezier het bedrijf. De voedselketen levert voor de primaire voedselproducent nauwelijks of geen marge. Je kunt tot op heden beter verdienen aan boeren dan met boeren. Zelfs enkele coöperatietopbestuurders en belangenbehartigers hebben dit trucje ontdekt. Ze koppelen het voortbestaan van hun zetel niet aan de verdiensten van hun leden, maar aan die van hen zelf. Veel boeren voelen zich gekleineerd door grootmachten in de toeleverende en afnemende industrie.

Ieder in zijn waarde laten

De discussie in het programma wende zich al snel richting de strijd tussen boeren onderling. Kleinere boeren vinden dat ze weggedrukt worden door megabedrijven en vinden steun bij welzijns- en milieuorganisaties. Grotere boeren vinden dat ze moeten produceren wat de markt vraagt vinden steun bij het gros van de consumenten, die immers vaak hun portemonnee als spreekbuis inzetten. Milieu en welzijn hebben echter niets met grootte te maken, maar veel meer met beleving. Meerdere dierwelzijnsorganisaties geven aan dat onder voorwaarden agroproductieparken mogelijk moeten zijn. Van sommigen moeten deze dan op een bedrijventerrein en niet op het platteland, maar elk bedrijventerrein was vroeger platteland. Ik zie dan ook geen verschil tussen een megabedrijf en een agroproductiepark. Daarmee resteert enkel nog de gunningsfactor tussen klein en groot, waarbij ik persoonlijk het liefst er tussenin zit. Niet te groot om overzicht te houden en niet te klein vanwege kritische massa en een sociaal leven.

Vergaand samenwerken toegestaan

Uitzonderingen daargelaten, de maatschappij maakt zich niet druk over onze overlevingskansen. Wie maakt zich immers dagelijks druk om het vertrek van de postbode, bankemployé en buurtsuper? Sinds het platteland door meer burgers en buitenlui bewoond wordt dan boeren, is een boerenonderneming bedrijfsmatig gelijk gesteld aan andere business. Daar moeten nog veel boeren aan wennen, maar het biedt ook genoeg voordelen. Omdat er nog enorme aantallen boeren zijn in verhouding tot hun leveranciers en afnemers is het vanwege mededinging toegestaan om vergaand samen te werken. Deze unieke positie benutten we echter nauwelijks, vooral vanwege onderlinge competitiestrijd. Twee bekende oneliners in de uitzending vond ik treffend. “Wat is veel? Een haar op je hoofd is weinig, maar een haar in je soep is veel”. Jan Schuttert verwoorde hiermee dat emotionele discussies nooit eindigen in winnaars. Marc Jansen verwoorde de ratio: “Pessimisten hebben een excuus, optimisten hebben een plan”. Ook veel bedrijfsbeëindigers komen in hun nieuwe situatie vaak tot betere plannen dan ze ooit tevoren hadden.

Positie voedselproducenten versterken

Mooi dat ook veel boeren een plan hebben en nog mooier wanneer ze tot gezamenlijke plannen komen. Dat bedrijven stoppen is van alle tijden en zal aanvankelijk gepaard blijven gaan met een gevoel van gemis. Bedrijven die overblijven zullen echter evengoed veel gezonder moeten worden dan vandaag het geval is. Dat hebben boeren voor een groter deel dan wordt aangenomen zelf in de hand. Het rendement van de toekomst ligt voor veel boeren in horizontale samenwerking met collega’s. Samenwerking in de verticale voedselketen is ook belangrijk, maar laten we eens beginnen om onze eigen positie als primair voedselproducent te verstevigen. In deze wereld hoef je het gelukkig niet altijd met iedereen eens te zijn en kritiek leveren is eenvoudig. Eerste stappen zetten is moeilijker, maar samen beter te doen dan alleen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.