Boerenblog

443 x bekeken 9 reacties

Wat te doen? Even niet leveren?

Er moet meer aandacht komen voor de slechte marktsituatie voor varkenshouders. Moeten we soms even geen varkens leveren?

Afgelopen week werd duidelijk dat ook Copa Cogeca akkoord is met het noemen van een datum om in de EU te stoppen met castreren. Hierbij stelt men wel een aantal voorwaarden, zoals een brede acceptatie in de markt en goede detectiemethoden aan de slachtlijn. Die voorwaarden vind ik logisch. We hebben ze ook als LTO in elke discussie rond castreren ingebracht.

Doorbraak

Als de ‘Verklaring van Brussel’ wordt aangenomen, is dat een doorbraak. In Nederland hebben we voor ons berentraject een externe evaluatie met twee buitenlandse experts in gang gezet. Dat ziet er goed uit. Kritische opmerkingen en aanwijzingen moeten ons scherp houden en bovendien kunnen we zo werken aan internationaal draagvlak. In de volgende nieuwsbrief van Beren op de Weg verwacht ik nader nieuws.

Gebukt onder slechte marktsituatie

In de Copa-werkgroep Varkens spraken we uitvoerig over de internationale marktsituatie. Varkenshouders in veel EU-landen gaan gebukt onder de slechte marktsituatie. Copa wil een petitie aanbieden aan de Europese Commissie en daarvan bespraken we het eerste concept. We zijn ingegaan op de mogelijkheden voor directe marktmaatregelen om de prijs te ondersteunen. De Commissie kent hiervoor twee instrumenten: particuliere opslag en exportrestituties. Er is nu geen aanleiding om deze instrumenten in te zetten. De Europese prijzen en de wereldmarktprijzen zijn immers ongeveer even hoog, en daarmee vervalt de basis voor restituties. Daar komt nog bij dat we in de eerste helft van dit jaar relatief veel vlees hebben geëxporteerd vanuit Europa naar derde landen, doordat de euro relatief zwak stond. Nu is de euro weer sterker en gaat de export ook veel stroever. Goed om de vinger strak aan de pols te houden, maar op dit moment kunnen we nog weinig.

Diermeel en ggo’s

Naast de twee genoemde directe instrumenten zijn er wel zaken die invloed hebben op onze kostprijs en concurrentiepositie. Dat zijn onderwerpen als de herintroductie van diermeel, het toelatingsbeleid van GGO’s, handelsafspraken met andere handelsblokken, de positie van de primaire producent in de keten en hoe de varkenscyclus zich ontwikkelt. Voor deze onderwerpen moet meer aandacht komen. Het diermeel-dossier is wel besproken door de commissie. Er worden daarbij kleine vorderingen gemaakt, maar het gaat traag. Heel traag.

Reflection Day

Aandacht voor de varkenshouderij komt er in ieder geval op ‘Reflection Day’. Die dag wordt georganiseerd door België, momenteel voorzitter van de Europese Commissie. ‘De varkenshouderij naar 2020’ is het thema van deze dag.
In Brussel heb ik vooruitlopend op ‘Reflection Day’ verder gesproken met een aantal Belgische collega’s over de marktsituatie. Wat zouden we kunnen doen? Even niet leveren? Is de markt veranderd? Dit gesprek wordt binnenkort vervolgd.

Boerensuper doet ideeën op in Londen

Verder ben ik nog naar Londen geweest met een aantal collega’s, om winkelconcepten te bekijken en inspiratie op te doen voor onze boerensuper.
Dichter bij huis hebben we ‘Varkansen voor 2011’ voorbereid. Met het Koplopersloket sprak ik over innovatie en de belemmeringen en hobbels die je moet overwinnen. In het kader van het Convenant Marktontwikkeling verduurzaming dierlijke productie hebben we in de stuurgroep een aantal projecten goedgekeurd. Dus daar kan verder gewerkt worden.

Thuis zijn we, tot slot, druk bezig met de voorbereiding van onze aanvraag voor een Milieu Effect Rapportage. Die moeten we voor 1 januari indienen. Langzamerhand maken we vorderingen. Stapje voor stapje en ook hier geldt: steeds weer reflecteren.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  De mestVstal even leegzetten lijkt mij eerder realistisch . Ik denk dat banken beter af zijn met een medewerking hieraan dan hun klanten verder onderuit te zien gaan. De engelse hyper-ditributie spelen de hoofdnoot in het onderkruipenTesco dook als eerste het berenland in en nu krijgt Vion zen nie-et voor zen bacon door een engelsman .
  Ik voorspelde het al !
  Eerst de boeren het water aan de lippen zetten en dan komen de slachthuizen aan de beurt . Die berenaffaire was ook een poging maar zie artikel hier eergisteren ivm colruyt , en dan zie je om reden geen eensgezindheid met sterven bedrijgt.
  Wat ik raar vind :
  Bij de aardappels topproductie of niet kan men tot prijschommelingen komen .
  Bij varkens niet ze zweven al jaren op het niveau van de kostprijs
  Die farmers met warenhuis zou ik zeggen farmer blijf bij je leest.
  Een schaarste en een daaraanhangend gevecht om VL V kan enkel de prijs omhoog halen . De vraag is dan wel of slachthuizen het dan zullen overleven op het gevecht met de supermarkten die vermoedelijk geen oren zullen hebben naar het schaarste-effect op zo een moment lijken ze wel wereldvreemd te zijn. Heb het mee aardappels eens meegemaakt

 • no-profile-image

  john

  laat de supers maar bestellen voor over 11 maanden, volume en specificaties van te voren bekend. dan gaan wij wel de varkens produceren net zo veel als gewenst! nu even geen varkens opleggen heeft ook geen zin.. de biggen zijn er immers!. Om een flinke prijsval zo na de zomer tot november te voorkomen stel ik voor dat we met de complete vermeerdering tot een afspraak te komen om in de periode januari t/m maart slechts 80 % van het aantal zeugen te insemineren van wat we normaal doen. Dit kan bereikt worden door in deze periode flink te selecteren in de zeugenstapel. Wil dit een succes worden dan moeten hier ook de slachterijen in mee gaan: De slachtzeugenprijs moet hiervoor op peil blijven! uiteindelijk komen er ook minder slachtvarkens in de periode november t/m januari en beginnen we 2012 zonder volle koelcellen en vriezers en komen we eindelijk in een positieve tendens. Ga met dit verhaal maar eens naar de copa annechien.

 • no-profile-image

  Vermeerderaar

  Niet dom om nu niet op te leggen. De biggen worden we voor de slacht goed kwijt deze periode van het jaar. JUIST omdat de vleesinkopers inschatten dat er minder vlees aan de haak komt over 4 maanden.

 • no-profile-image

  Vermeerderaar

  John, je houdt toch altijd een pleidooi om bij lage prijzen lichter te slachten? Waarom dan maar niet gelijk op 25 kilo? ben je van heel wat kilo's verlost. Doen we alle Family Farmers Vast biggen er ook gelijk bij, iedereen blij (rijmt ook nog).

 • no-profile-image

  john

  lichter slachter = middel om op korte termijn (binnen een maand) de varkensprijs op te krikken. NU alvast ingrijpen met minder inseminaties is een middel voor lange termijn (1 jaar) zodat er niet meer gecorrigeerd hoeft te worden met de slachtgewichten. Voor alle family farmer biggen is er nu ook afzet dus het zal wel los lopen. Volgens mij bied het verwinst garantie concept ook betere voerwinst dan het vaste concept dus iedereen wordt er beter van. Maar family farmers wordt nu meer een veredelde biggen en varkenshandel die ook nog wat voer en medicijnen inkopen.

 • no-profile-image

  Vaak bu'j te bange

  Beste varkenshouders. Zolang jullie laten leiden (lijden) door zulk slappe verhalen van de LTO over duurzaam produceren, misschien een weekje niet leveren. Enz enz. Hebben jullie nou nog steeds niet door dat jullie er zijn voor het goedkope voedselpakket. En dat is hard nodig in deze crisis tijden. LTO is er altijd al over uit geweest om te zorgen dat er verdeeldheid blijft. Zoals de oude Grieken vroeger al zeiden:” verdeeld en heerst”. Het volk moet rustig blijven en dat geld ook voor onze door de staat gesponsorde dieren vrienden die het klaar hebben gekregen dat we aan het beren mesten komen. Dat het gehakt en de shoarma reepjes gewoon de pan uit stinken nemen we voor de koop toe. Geen wonder dat de huisvrouw steeds meer na het kippenvlees grijpt. En die electronische berengeur neus die de oplossing zou moeten worden loopt op een flop uit. Nee het gaat geweldig Annechien. http://www.animal-health-online.de/gross/2010/10/26/vfz-handelszeitung-ueberlebenschancen-der-e-nase-fraglich-alternativen-gesucht/15039/ Zolang jullie varkenshouders zich gedragen als makke schapen en geen voorbeeld willen nemen aan jullie Franse collega’s met pit zullen jullie tot de laatste druppel worden uitgeknepen. http://www.agd.nl/10112049/Nieuws/Artikel/Acties-bij-grootste-Franse-vleesbedrijf.htm Zoals ze in Duitsland altijd al zeggen: Als je drie boeren onder een pet wil hebben moet je er twee doodslaan. Wat er dan over blijft zijn kontrakt mesters. Het startsein is gegeven…denk aan Profarmers. Een onderdeel van jullie geweldige voercooperatie… Cooperatief…? Vion, Rabo, LTO ? …Allemaal die zelfde groene pet. Die pet die jullie straks nodig hebben om op je hoofd te zetten ….waar gebruik je die anders nog voor.
  BOEREN VEREENIGT U EN LAAT JE BALLEN ZIEN en anders niet meer zeuren.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Lekker ongenuanceerd Slachthuis Groenlo, boeren willen graag beren beer laten. Gaat ook prima en met het vlees is niets mis, behalve dan dat ze in Groenlo de ballen er af moeten halen.

 • no-profile-image

  Wim van Vulpen

  Ik heb in de afgelopen week met meerder personen gesproken over hoe de (varkens)vlees markt te verbeteren Europees gezien dan.
  Een van de mogelijkheden die volgensmij het onderzoeken waard is, is dat dmv de EPP club maar dat mag ook een andere organisatie zijn, alle slachterijen maar dan ook allemaal in centraal Europa aangeschreven/benaderd worden met de mededeling om vanaf 1 jan.2011 de prijs per kilo vlees die het slachthuis verlaat met 10% te verhogen.
  De slachthuizen kreperen ook dus ook voor hun is het van belang.
  Als iedereen meedoet kun je dus in heel Europa nergens het vlees voor minder krijgen.
  Het ruikt wel iets naar kartelvorming\machtmisbruik maar we moeten ergens beginnen.
  Twee dagen Europees alle varkens in het hok houden kan ook maar dat heeft niet mijn voorkeur al zal de uitwerking giganties zijn.
  succes met je bestuursfuntie Annechien.
  gr Wim van Vulpen

 • no-profile-image

  john

  Laat de vleesverkopers maar naar de supermarkt stappen en vragen hoeveel vlees er over 11 maanden nodig.. als het volume bekend is kunnen ondernemers inschrijven op de productie de bedrijven met de beste aanbieding kunnen de productie op zich nemen. Werken onder de kostprijs is daarmee afgelopen en er kunnen weer gezonde marges gemaakt worden.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.