Boerenblog

Wakker boer

Wat Wakker Dier kan, kunnen boeren ook. Stoppen met castreren, biggen drie weken bij de zeug, genoeg positiefs te melden. Nog wel even doen.

Ontnuchterend was het gesprek tussen Clemens Tönnies en Jan Schuttert, waarover laatst genoemde aan refereerde in zijn inleiding in de varkensshowroom. Volgens Tönnies van de gelijknamige slachterij komen stinkers onder beren nauwelijks nog voor, hooguit nog honderdsten van procenten. Ze zien dan ook geen problemen met beren aan hun slachterij, constateren alleen dat de Duitse varkenshouders er nog niet mee vertrouwd zijn. Met deze ontnuchterende wetenschap moeten varkenshouders zelf maar eens publiekelijk aangeven dat ze het castreren willen beëindigen. Straks gaan anderen weer met de eer strijken en hebben wij het nakijken.

Drie weken bij de moeder

Waar ZLTO in acute paniek raakt nu melkveehouders aangevallen worden door Wakker Dier, rept de LTO voorvrouw varkenshouderij over de nadelen van moederloze opfok, doorgefokte toomgroottes en de wettelijke verplichting van spenen op een leeftijd van minstens drie weken. Het drie weken bij de moeder laten is juist een troef van de varkenshouderij, buiten de zoogkoeienhouderij ken ik geen andere diersector waar de jonge dieren zo lang bij de moeder blijven. Pakken die kans en communiceren naar de maatschappij. Zo zijn er veel meer positieve voorbeelden te bedenken. Veel te vaak hebben andere partijen echter belang bij castreren (borgen vreten 15% meer en geven geen ballen aan de slachterij) en bij moederloze opfok (commerciële uitbuiting toomgrootte, kunstzeugen, kunstmelk). De varkenshouder schiet er per saldo niets mee op, maar vangt wel alle maatschappelijke klappen op.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.