Boerenblog

3 reacties

U vraagt én betaalt, wij produceren

De NVV wijst terecht op het hypocriete gedrag van Wakker Dier, LTO wijst terecht op de enorme macht van deze organisaties. Beiden hebben gelijk, maar hebben nog geen oplossing.

Het was deze week voorpaginanieuws: nooit was de tweespalt onder mensen groter dan vandaag. De ene helft van de bevolking is sterk individualistisch, de andere helft heeft zorgen omdat alle collectieve waarden lijken te verdwijnen. Op de vraag wie wint, wordt geantwoord dat het de optimisten zijn en niet de doemdenkers.
Onder varkenshouders is het al niet veel anders. Internetfora zijn ontdekt als sociale plek van pessimisten. Je kan er je ei kwijt, je mag er schelden zoveel je wilt en alles anoniem. Veel collega’s geven de moed op en stoppen met het bedrijf. Wakker Dier geeft hen nog graag het laatste duwtje. Zelfs de Libelle neemt deze week letterlijk de teksten van de site van Wakker Dier over onder de kop ‘Zo zit het echt’.
Je moet tegenwoordig sterk in je schoenen staan om niet onder deze druk te bezwijken. De maatschappij lijkt je dankbaar te zijn wanneer je uit de voedselproductie stapt.

Schaalvergroting rendeert

Een tweede groep kiest voor het individualisme, vaak meer nog voor realisme. ‘Als voedsel dan goedkoop moet zijn voor de burger, dan zorgen we wel voor een lage kostprijs’. Door vergaande schaalvergroting en efficiëntie lukt het best om voor 45 euro een big te maken en voor € 1,40 een kilo geslacht-gewicht. Alle kosten, vreemd vermogen, alle uren, wettelijke eisen tot 2015 meegerekend. Daarmee zijn ook de opbrengsten van 2010, voor grote koppels dieren, toereikend. Na wat moeilijke uitbreidingsjaren is inmiddels ook ons eigen varkensbedrijf voldoende renderend en kan het goedkoop voedsel leveren.

Varkenshouders willen alles doen, als het maar betaald wordt

Veel varkenshouders zijn dan kennelijk egoïsten, Wakker Dier en consorten zijn hypocriet en jagen zelf de schaalvergroting aan. Alle maatschappelijke wensen hebben gewoon een hoge prijs. Dit simpele gegeven trekt echter bij Wakker dier geen donateurs en bij Libelle geen abonnees. Hef de zuinigheid op en wees duidelijk, alle varkenshouders zijn eensluidend wanneer het om financiële duurzaamheid gaat. Wanneer kosten doorberekend kunnen worden, willen we alles wel doen! Als het moet, houden we de varkens zelfs een dag binnen met dit slechte weer.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jonas

  Johnny, mij lukt het ook om voor €1,40 /kg geslacht gewicht een vleesvarken te maken (280 zeugen gesloten), maar is 2010 dan toereikend? Ik heb dit jaar gemiddeld € 1,313 per kg. voor de varkens gebeurd. Krijg jij 9 cent meer?? Met fokgelten meegerekend misschien.

 • no-profile-image

  Vleesvarkenshouder

  De ZMP is dit jaar gemiddeld € 1,40 excl. BTW. Voor bevleesde piétrains DB77 halen we in Duitsland deze opbrengst netto incl. BTW.

 • no-profile-image

  consument

  Wakker dier moet zelf eens wakker worden!! De consument wil niet meer betalen. Maar ze willen wel het beste voor de dieren. De consument moet maar eens meer gaan betalen, en dat wat er meer betaald word in een pot gedaan word om het welzijn van dieren te verbeteren. En dan niet dat het geld in de zakken van de grote winkelketens vallen. Ondanks dat we in Ned het beste met het welzijn van dieren zijn. Er zijn zoveel actie's voor mensen'als u dit product koopt gaat er .....euro naar dit zoveelste fonds waar een ... mee helpt"

Of registreer je om te kunnen reageren.