Boerenblog

2301 x bekeken 24 reacties

Slachterijen dumpen varkens in Centraal-Europa

Hongaarse slachterijen kopen ’dure’ varkens in Nederland. Hoe zit dat? Niks duur, de varkens worden gedumpt in Centraal-Europa, en boeren betalen het gelag.

Volgens cijfers van de PVE zijn er tot en met week 45 vanuit Nederland al ruim 340.000 vleesvarkens naar Hongarije geexporteerd. Dat is een gemiddelde van 7.500 dieren per week; oftewel krap 40 vrachtwagens per week. Topweken waren week 37 t/m 40 met gemiddeld 10.000 vleesvarkens per week.

Tijdens mijn diverse studies lag mijn voorkeur absoluut niet bij de wiskunde. Dat was eigenlijk altijd een vijfje tot mager zesje. Daarom vraag ik de lezers van deze weblog of ze me kunnen helpen. Want ik begrijp de rekenmeesters in Nederland en Hongarije niet. Let op…

Rekent u even mee?

Een Nederlandse varkenshouder verkoopt in week 47 zijn varkens op 118 kilo levend, tegen de beursprijs € 1,06 per kilo. Degene aan wie hij verkoopt, haalt er 3 kilo én 3 euro kosten af. Wat brengt dat varken op? Juiste antwoord: 118,90 eurootjes (inclusief 6 procent btw) of 112,20 euro (exclusief 6 procent btw). Dit varken gaat met 199 andere varkens op een vrachtauto en ze knorren gezellig zo’n 15 uur richting Hongarije, waar een Hongaars slachthuis met smart op die dieren zit te wachten. Immers, er is een groot tekort aan varkens in Hongarije (wekelijks komen 40-50 auto’s deze kant op). Dit ritje kost minimaal €3.000. Dat varken kost dan dus: 127,20 euro.

Standaard 5 kilo gewichtsaftrek

In week 47 is de Hongaarse notering 295 huf/kg, exclusief btw. Met de wisselkoers van 1 euro = 275 huf is de levende prijs €1,07. In Hongarije wordt standaard 5 kilo gewicht afgetrokken, dus bij een varken 118 kilo wordt 113 kilo betaald. Dan brengt dat varken €121 op. Wat ik nu niet begrijp is dat er toch 40-50 vrachtwagens varkens deze kant op komen, terwijl elk varken ruim 6 euro duurder is. De grote vraag is: leggen de Nederlandse handelaren er geld bij? Naïef lijkt me, 7.500 stuks per week maal 6 euro er achteraan klapperen...?! Zijn de Hongaarse slachterijen slimmer dan de Hongaarse producenten? Immers, waarom is een Nederlands varken minimaal 6 euro méér waard en blokkeren de Hongaren niet net als de Fransen de slachterijen en sturen ze elke importauto retour afzender? Of zit er op een ander vlak een addertje onder het gras?

Veel koel-vrieswagens richting Centraal-Europa

Recentelijk reed ik in het weekend op de autosnelweg tussen Boedapest en Enschede (twee wereldsteden, de eerste qua inwoners, de tweede qua Grolsch en FC Twente), en dan valt op hoeveel koel-vriesvrachtwagens van Wolter Koops richting Centraal-Europa rijden (de rest van de vrachtwagens mag immers niet rijden in weekend). Bekende namen als Van Rooi Meat, Westfleisch, Vion, en vele anderen, je ziet ze naar Centraal-Europa rijden. Het is algemeen bekend dat de Duitse slachterijen wel erg snel groeien qua aantal slachtingen, maar dat ze de afzet van hun vlees niet denderend goed voor elkaar hebben.
Mijn conclusie: in Centraal-Europa wordt vlees gedumpt. Kan ook niet anders, een land dat vijf jaar geleden nog importerend was en met een slachtsector die elk jaar onstuimig groeit, heeft niet 1-2-3 een goed draaiende export op poten. Blijkbaar zijn dumpprijzen het enige middel. Dat kost geld, en daarom stijgt de vleesprijs in Duitsland en Nederland ook niet zo hard als zou moeten, gezien de voerprijzen. Immers, het verlies dat de heren-slachters leiden, moet ergens worden gecompenseerd. Deze ’problemen’ worden afgewenteld op de primaire producent.

Slachterijen geven vlees weg voor habbekrats

De slachterijen houden het wel vol, immers die moeten volgend jaar wéér een paar procent in aantal slachtingen groeien. Ze geven ons vlees voor een habbekrats weg. Rekenmeesters... Ik hoop en verwacht echter dat de Franse acties vervolg gaan krijgen in meerdere EU-landen. En terecht!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  GHelijk heb je Ronald . Haalde het ook al aan in het verleden rij je in de weekend naar Belgie en kom je veel Wolter Koops tegen dan weet je wel ( soms met Vion logo op de trailler) Het komt natuurlijk allemaal naar hier ook kaas via frigo. Bergeijk ... je ziet ze dan staan wachten bij Aldi penny ..distrib.
  Maar de reden van mijn reactie is volgende . Toen ik twee weken geleden richting Belgie reed op zaterdag kon ik mijn ogen niet geloven . 2 Hongaren (H. transporteurs) waren op weg met levende (zware) varkens in Oostenrijk .
  Ze zaten wel op de richting van komende uit Hongarije en niet naar Hongarije ....

 • no-profile-image

  Jan

  Ronald jou redenering klopt voorwat betreft het korten van de nedelandse varkenshouder, tarra kosten etc. Maar de handel verliest geen geld op deze transporten, dus krijgen zij een andere prijs in Hongarije dan de roepprijs, dit is ook niet nieuw, gebeurt in Nederland ook elke dag.

 • no-profile-image

  onno

  Een beetje het supermarktidee. Je hoeft geen winst te maken over ELK artikel, alleen maar totaal winst maken.

 • no-profile-image

  ronald

  @Jan. Aannemende dat je in de handel zit veronderstel ik dat je verhaal klopt. Dus concludeer ik uit jouw verhaal dat Hongaarse slachterijen 6 euro meer betalen voor varken uit Nederland dan voor lokale varkens? Dan wordt het tijd dat we hier de zaak blokkeren net als de Fransen! Toch?

 • no-profile-image

  Paul Rutten

  Geachte.
  De varkens komen gewoon weer geslacht terug naar Nederland.
  De kosten in Honggarijen zijn veel lager en geen last van de keuringsdiest die over je schouder kijkt
  loon personeel goedkoper
  geen kostenals iemand wordt afgekeurd.
  water stroom energie veel goedkoper.
  Een varken slachten kost gewoon veel minder dan in Nederland ook de koeling veel goedkoper omdat er minder eisen zijn
  het werkt gewoon simpeleromdat er veel minder regels zijn.

 • no-profile-image

  Han

  Ronald ik heb van varkens geen verstand, mar ik kan me voorstellen dat deze hoeveelheden varkens >boven de markt hangen< . Laat ik zeggen de boeren zouden zonder deze dieren een hogere prijs kunnen krijgen, dan de door jouw genoemde Nederlandse prijs af boerderij. De Hongaren drukken dus die prijs een beetje, maar nemen toch ons >te veel< af. Of de boer of de handel hier beter mee af is dan met productie beperking, ik weet het niet. Het is zelfs mogelijk dat ze proberen de Hongaarse varkens boeren uit te roken. Of zit er een verwerkings winst in die het hele verlies meer dan goed maakt bij de karbonade prijs? Wij weten geen van allen wat er achter de schermen voor spel gepeeld wordt!!

 • no-profile-image

  Jan

  Ronald ik zit niet in de handel, maar als ik de reactie van Paul Rutten lees moeten de slachtkosten/transportkosten e.d. opwegen tegen de hoge lonen in NL.
  Echter dit weten alleen diegene die de export naar Hongarije uitvoeren

 • no-profile-image

  knor

  Ronald, ik kan me wel voorstellen dat de grote supermarktketens liever zaken doen met Vion, Tonnies dan met de lokale slacht cq maffia bende in hongarije. Dus bijvoorbeeld Vion slacht in duitsland voor albert heijn en de karkassen gaan wel of niet verder bewerkt naar onder meer Hongarije waar ze uiteindelijk in de winkelschappen terechtkomen. Die levende exportcijfers van het PVE ; zijn die betrouwbaar ??
  Als varkens via een rustplaats in Hongarije naar Roemenie gaan, weet het PVE dan waar ze uiteindelijk terechtkomen ??

 • no-profile-image

  ronald

  @KNOR: de aantallen PVE kloppen, het gaat om eindbestemming (rustplaats is geen eindbestemming of ze worden vanuit NL aan de rustplaats verkocht en van daaruit verder verhandeld)

  @PAUL: heb jij ervaring met slachtkosten in Hongarije? Ik geloof namelijk niks van je stelling. Het aantal varkens per werknemer ligt in NL of DK een factor 6 efficienter dan hier in H. Dus loonkosten lager is fabeltje. Electrakosten net zo hoog of hoger (oude inefficiente technologie) als in NL. Volgens mij is slachten hier net zo duur als in NL!! Duitsland slacht goedkoper, dat is algemeen bekend. Immers superefficiente technologie in combinatie met Poolse werknemers op laag stukloon.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Ronald het is bijna altijd zo dat slachterijen grote molenaars handelshuizen en ga zo maar door meer betalen voor hun grondstoffen aan handelaren dan aan lokale boeren onder het motto gegarandeerde aanvoer
  Niks nieuws onder de zon

 • no-profile-image

  Karel

  Beste ronald,

  Even bellen met de firma Hunland Trade zal veel duidelijkheid geven.

 • no-profile-image

  berkmortel marcel

  voor 'n stuk met je verhaal eens maar het is iet wat geselecteerde kwaliteit of van boeren met groot gew verschil en het kan alleen maar uit met 'n terugvracht zou ik zeggen. Anders kan men de varkens beter in nl laten slachten, het betreft dan wel 'n goede selectie. Gr. M.vd Berkmortel.

 • no-profile-image

  Patrick

  Ronald , Heb nogmaals je artikel gelezen en ik vind het jammer dat je het BTW zaakje niet heb ingebracht .
  Kopen de slachthuizen in Hongarije dan betekend dat 295+ Btw (een H.eigenaar van een groot Hongaars varkensbedrijf nabij de Tisza had het gisteren over 290+ Afa...)
  Kopen die slachthuizen in buitenland dan moeten ze geen btw betalen.
  Betekend 25% minder kapitaal te besteden aan de knorrende shit-massa.
  Er zijn (middelgrote)supermarkten die nasteven int' zwart aan te kopen.
  Met Hongaarse varkens knelt dat tweemaal met buitenlandse betaald via rekeningen en factuurconstructies weet ik veel kan men in het zwart doorstampen met Hongaarse is dat wat anders. Getallen worden nu eenmaal niet erg gecontroleerd door de Apeh (belastingsdienst voor de niet ingewijden) Voorts zijn die slachthuizen ook dat apeh gedoe meer dan beu vooral rondom de btw verekening.
  ondergetekende wacht nog steeds op bijna 2 jaar btw teruggave . al 4 maal de dienstoverstewissel dan verhuizen ze en dan terug een dienstoverstewissel .
  Doodleuk het overheidsgeld is OP.
  De regering draait nog enkel en alleen op de kosten van zen eigen bedrijven Maishandel mooi voorbeeld officeel verkopen (met een btw teruggave die maar niet word uitbetaald gaat geen enkele kg mais zonder factuur eruit) gaat enkel nog via de grote mannen . De kleinere zitten zo kort bij kassa dat ze nog geld hebben voor BTW's nog voor effectieve handel .
  Dit zijn schrijnende toestanden die er niet zullen op verbeteren. Ik vrees wat de toekomst geven zal voor alle Hongaarse nijverheden niet erg positief is . Ook al zitten wij niet slecht met de mais doch is mijn optimisme met de dag verder en verder te zoeken. Als je alles moet verkrachten ( en daarbij soms ook veel geld verliezend zoals heden ) om op officele manier te blijven bedrijvig te zijn word het moeilijker en moeilijker en ik vrees dat binnekort 75% van de Hongaarse economie zwart gaat draaien op alle mogelijke manieren dan wel bedoeld.
  Afsluitend: Die versassing van die varkens is ook een stukje het omzeilen van dat slechte (arme)deel van de Hongaarse economie om daadwerkelijk te kunnen blijven draaien.Iedereen is aan het vechten om op zijn eigen manier te overleven in dit shitland niets meer dan dat en wie zegt dat hij geen problemen ondervind van die shit LIEGT !
  gr.

 • no-profile-image

  Willem

  Hallo Ronald,
  Goed verhaal, het is zelfs nog sterker, varkens worden verkocht in NL voor hoogste beursprijs zonder onkosten en tarra voor export naar Hongarije. Dit betekend 1,06 min 6% btw = 1,00 euro levend. Hongarije 1,07 -5 kg = +/- 1,025!! Transport biggen NL - Hongarije kost 4,50/big = +/- 4 ct per kg. Zie hier de transportkosten worden al niet meer goed gemaakt. Vorig jaar was de hongaarse prijs nog gewoon 12-13 cent duurder dan de nl beurs minus 6% BTW,
  0,125 euro x 20000 kg varkens = 2500 euro, voila netjes de kostprijs van een vrachtwagen met hongaarse chauffeurs.
  De markt op dit moment is ziek en dat blijft zo totdat er echt minder varkens komen. Groeten

 • no-profile-image

  john

  door meer te betalen voor de import kan de opbrengstprijs voor de varkens uit eigen land flink gedrukt worden. Stel met die 10 % import wordt een overschot gecreeerd.. Daardoor blijven de varkensprijzen op de eigen markt laag. Anders gezegd: Door die 10 % duur in te kopen blijft de andere 90 % goedkoop. Als ik hongaar was zou ik alle bedrijven blokkeren die op deze manier werken.

 • no-profile-image

  Ronald zou beter moeten weten

  Beste Ronald. Ik heb met verbazing je artikel gelezen. Ik ben verbaasd dat uitgerekend jij, hoopgopgeleid én al lang gevestigd in Hongarije, je dit nog af moet vragen. Laat ik je uit de droom helpen: 1. de import varkens worden uiteraard (veel) duurder ingekocht dan de lokale notering. Je aannames in de opbrengstprijs kloppen van géén kant. Hongaarse slachterijen kunnen immers beter 10% varkens wat duurder inkopen/importeren, dan voor de 100% lokale varkens een paar centen meer te moeten betalen. Zo houd je dus de lokale notering laag. Daar is geen wiskunde voor nodig. 2. voor import varkens geldt niet de 5 kg. aftrek zoals jij zegt. daar is aankomstgewicht=betalend gewicht. 3. Andersom is het voor de NL boer/handelaar interessant om naar Hongarije te exporteren, immers hij laat de goede, uitgeselecteerde gelten slachten in (bijv.) BRD, en vervolgens de borgen/slechte kwaliteit exporteren naar Hongarije voor een véél hogere prijs als dat ze hier kunnen beuren. Boer blij, handelaar blij, iedereen blij. 4. Je vraagt je af waarom de Hongaren niet net als de Fransen de slachterijen blokkeren. Antwoord: dat ligt aan de cultuur. Reken maar van yes dat de Hongaarse boeren graag zouden willen blokkeren of actie voeren, maar dat zit niet zoals de Fransen in de aard van het beestje. Fransen zijn wat dat betreft 'temperamentvoller'. 5. het BTW verhaal speelt ook iets mee. Importeren betekent immers kopen tegen 0%. Lokale varkens moet je kopen met BTW en die BTW moeten ze dan terug vragen en duurt lang. 6. Ik maak het nog een trapje 'moeilijker' voor je: als je als Hongaarse slachterij de varkens bijvoorbeeld 20 cent te duur inkoopt, en die Hongaarse slachterij betaalt ze vervolgens NIET(lees: laat slachterij/inkoop BV klappen, heeft de Hongaarse slachterij ze dan te duur ingekocht? Ronald, dit leer je niet in de schoolbanken. Het spijt me, maar dit zou jij, met jouw achtergrond, toch écht moeten weten.

 • no-profile-image

  Jan

  Zo,nu weten we hoe het zit, slechte vette varkens brengen zeer goed op in Hongarije,voor de NL boer ten koste van de HU boer.
  Dus Ronald blokeren die handel daarzo !!
  En je ziet wel:met de handel hoef je nooit,maar dan ook nooit medelijden te hebben, die zorgen goed voor zichzelf.
  En dat zouden wij ook moeten doen.

 • no-profile-image

  ook Jan uit Brabant zou beter moeten weten

  Beste Jan, de handel vult in wat de markt vraagt. In dit geval zorgt hij dus voor de hoogste opbrengstprijs voor zijn boer/klant. En ja, daar verdient de handel wat aan. Wat is daar mis mee? het is toch een win-win situatie! Zonder de handel zou die boer dit niet kunnen, zonder de handel zou de boer een lagere prijs krijgen. Als individuele boer krijg je dit niet voor elkaar, je moet (grote) partijen kunnen leveren.

 • no-profile-image

  Handelsgeest

  Dumeco speelde dit spel 10 jaar terug al. Tien procent duurdere varkens uit Denemarken halen om in eigen land de prijs te drukken. Niks nieuws onder de zon.

 • no-profile-image

  Han

  Wat >Ronald zou beter moeten weten< schrijft over import om de prijs van binnenlands product te drukken, is dat niet wat gebeurd met alle (landbouw)producten door invoering van de vrije wereld handel? Helaas hebben nog onze politiek leiders als onze landbouwvoormannen hier enige boodschap aan. Van d epolitiek, die democratisch denkt kan ik me dit voorstellen, maar van de boerenleiders die voor hun leden moeten opkomen begrijp niet, dat ze zo onnadenkend achter de WTO aan hobbelen.

 • no-profile-image

  Patrick

  In Hongarije telt ook het principe wat mijn buurman doet moet ik ook doen want vermits hij dat kan kan ik dat ook .
  Vergeet dat niet, men vecht hier al te graag met gelijkgestelde wapens

 • no-profile-image

  boereke

  Boeren hebben macht het is alleen een kwestie van organiseren en dit hebben de landbouworganisaties in frankrijk beter voor elkaar. Als ze 2 jaar terug 80 % van de nl melkveehouders aan de melkstaking mee hadden gedaan dan hadden ze grip op de prijs gekregen en dan was dat een goed voorbeeld voor de varkenshouders nu geweest.

 • no-profile-image

  Visha

  Hier hebben wij geen woorden voor, dit is te schandalig voor woorden, dit moet aangepakt.
  Arme dieren, die hebben hier niet om gevraagd toch?
  Stop dit leed en ga op zoek naar goede alternatieven!

 • no-profile-image

  frank delmote

  Beste,

  Graag had ik via u enkele coordinaten bekomen van Hongaarse varkensslachterijen !
  Alvast bedankt voor de moeite !
  Met vriendelijke groeten !
  NV Frank Delmote
  Frank Delmote
  Waregemseweg 28
  9790 Wortegem-Petegem
  Belgie

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.