Boerenblog

599 x bekeken 11 reacties

Massa is geen kassa meer

De gouden truc van massa = kassa raakt langzaam uitgewerkt. Lage marge en veel omzet rendeerde altijd, maar met negatieve marges wordt het lastig.

Met de huidige jaaropbrengsten konden we als varkenshouders in het verleden nog best uit de voeten. De prijzen zijn de laatste drie jaren redelijk stabiel en bedragen gemiddeld 43 euro voor een big en €1,41 voor een kilo geslacht-gewicht (zie prijzenoverzicht). Voorheen wilde menig varkenshouder daarvoor graag tekenen. De kostprijs heeft de opbrengstprijs echter structureel ingehaald. Voor steeds lagere marges hadden we altijd een adequate oplossing, voor negatieve marges niet.

Lege tube tandpasta

ostenstijging hebben we altijd wel gekend, maar daar hadden we als varkenshouders een unieke truc voor bedacht. Onder het motto van massa = kassa stuwden we middels schaalvergroting de productie flink op. Dat werkte altijd goed, de marges per dier werden dan wel minder, de grotere aantallen vingen dat feilloos op. Deze truc is echter grotendeels uitgewerkt, ook grote bedrijven hebben hun optimum in efficiëntie bereikt, boer en zeug zijn net zoals een lege tube tandpasta bijna uitgeknepen. Bovendien is de afhankelijkheid van vreemde arbeid en vreemd vermogen op zijn top.

15 procent van besteedbaar inkomen

Een klein aantal ondernemers heeft de kosten nog terug weten te dringen op een goedkopere plek in Europa. Dat levert hen voorlopig een voorsprong op van €5 per big en nogmaals een vergelijkbaar bedrag per varken. Het overgrote deel moet het echter nog steeds in eigen land verdienen. Er zal geen ontkomen aan zijn dat de opbrengstprijs structureel omhoog moet. En waar hebben we het eigenlijk over? Wanneer van het besteedbaar inkomen geen 12 maar 15 procent aan voedsel wordt besteed en deze verhoging ook daadwerkelijk bij de producent terechtkomt, zijn we allen gelukkig.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ikki

  Johnny, je hebt helemaal gelijk, een paar procent meer aan uitgaven voor voedsel maakt alles goed, alleen denkt elke sector er zo over. De bouw, autofabrikant, etc. Maar ook de overheid.
  Aangezien de overheid en bepaalde sectoren deze procenten wel door kunnen berekenen, en het loon nu zeker niet omhoog kan in deze tijden, zal er de komende jaren zeker niet meer overblijven voor voedsel.

 • no-profile-image

  Han

  Johnny dat je gelijk hebt lijdt geen twijfel. Nu je deze conclusie hebt getrokken, moet er een volgende stap volgen en wel >de oplossing< of anders gezegd de weg uit deze spiraal. Zomaar de prijs verhogen zonder meer, lijkt me geen goede oplossing. Dit leidt onherroeplijk naar meer Varkensvlees met een winstgevende prijs maar zonder afzet. Er zal dan ook een oplossing moeten gezocht, die de meeste varkenshouders niet aanspreekt >productie regulatie<. Deze regulatie zal niet via natuurlijk verloop gaan, er zal ingegrepen moeten worden door de sector zelf of door de overheid. Deze laatste is niet geinteresseerd in productie / export daling, is nadelig voor de handelsbalans en de werkgelegenheid. Blijft de sector zelf over om in te grijpen, maar heeft dit effect bij open grenzen?

 • no-profile-image

  john

  laat de vleesverkopers maar op stap gaan om koteletten en worst voor over 11 maanden te verkopen.. Dan produceren wij wel wat er verkocht is! productie capaciteit is er voldoende nu moeten we hem met zijn alleen zo efficient mogelijk gebruiken.. een stalbezetting van 80 % bijvoorbeeld.. op het moment dat de vleesprijzen heel hoog worden kunnen we ook heel snel weer opschalen naar 90 of 100 % bezetting. flexibiliteit en contractgebonden productie lijkt mij de enige uitweg uit deze negatieve spiraal.

 • no-profile-image

  Hans

  Ik sta op afstand, maar als ik de volgende berichten in boerderij lees http://www.boerderij.nl/10113485/Landbouw/Nieuws-/Veel-Bretonse-varkenshouders-gaan-failliet.htm
  en ook http://www.boerderij.nl/10113481/Landbouw/Nieuws-/Franse-varkenshouders-gaan-actie-voeren.htm
  dan denk ik dat je de rug nog even recht moet houden. Aan gezien John's idee van productie beheersing alleen maar Europees zal werken, en dus niet gaat gebeuren, moet je het gewoon nog wat langer volhouden dan jullie Franse collega's. Vraag de Rabo naar een gedetailleerd bericht hoe jullie EU collega's er voor staan, want met die hoge graanprijzen en "slechte" varkensprijzen gaan er gegarandeerd een stel graan/varkensboeren stoppen met hun dure graan in goedkope varkens stoppen. Weer die varkens cyclus. Effen doorbijten, de laatste loodjes. Mocht het dan effen goed worden, wees dan niet zo stom om weer te gaan bouwen, maar als je bank en belasting kunt betalen, geef het dan een klap voor z'n gat

 • no-profile-image

  collega

  als je het artikel goed gelezen hebt van Johnnie dan is produktie van varkens in het buitenland ongeveer 10 euro per varken goedkoper. Waarschijnlijk ook nog met minder regeltjes en regelaars er om heen dus een soort produktie afhankelijk van de vraag zal echt niet ten voordeel werken van de Nederlandse varkenshouder. Er is wel meer mis in Nederland. Als hier iets overblijft voor de varkenshouder zullen er legio klaarstaan om daar invulling aan te geven met nog meer regeltjes. Succes ermee.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Zo is het @Hans, schulden afbetalen in goede tijden en zo mogelijk een portie geld in de oude sok voor de slechte tijden. Baas blijven op je eigen bedrijf!!!... Pieken en dalen zullen elkaar opvolgen, daarom moeten wij meer doen aan kapitaalvergroting dan aan schaalvergroting!!!... Dat denk ik ook.

 • no-profile-image

  x

  Het heeft lang geduurd voordat Johnny inzag dat alleen schaalvergroten geen wondermiddel meer is. Vroeger kon het bijna niet mis. Koop maar raak, altijd prijs.
  Nu is alleen voor de allerbeste ondernemers nog wat groei mogelijk.
  Het probleem is ook, dat we zoveel geinvesteerd hebben, dat we ook zomaar niet meer kunnen stoppen.
  Ik sluit me helemaal aan bij het verhaal van Piet.
  Vroeger was stilstand achteruitgang.
  Kijk maar naar Philips, die groeien al 20 jaar niet meer, maar doen het toch nog niet zo verkeerd.

 • no-profile-image

  drientje

  Johny, je noemt èèn niet.
  Er zijn nogal wat varkenshouderijen die overgefinancierd zijn. Hier is voor de voerleverancier en de bank geen weg meer terug. Want zij zijn diegene die bij het stoppen van het bedrijf er bij in zullen schieten. Ook zal de slachterij de omzet hiervan willen behouden. Zodra de marktomstandigheden iets beter zijn staan deze bedrijven als eerste klaar om uit te breiden. Ook dan zal de voerleverancier en de bank er in mee gaan. Dus massa is nog steeds kassa.

 • no-profile-image

  Hans

  Drientje, zodra de marktomstandigheden iets beter worden, zijn deze bedrijven de eerste die van eigenaar wisselen. Voerleverancier en bank willen deze bedrijven wel, maar hun eigenaren willen ze niet, ga d'r maar vanuit dat ze de volgende slachtoffers al op oog hebben.

 • no-profile-image

  rekenmachine

  Ik kan nog steeds niet uitrekenen dat ik met verdubbelen mijn kostprijs zakt, mijn kostprijs blijft het laagst als ik in 2013 geen aanpassingen hoef te doen ,dus wacht ik rustig af of bleker versoepeling regelt .

 • no-profile-image

  Boer

  Ik heb dan wel emissie arme huisvesting, maar geen varkensrechten en nog zeugen aan de band. Gewoon allemaal wat raak rommelen. Misschien wordt alle wetgeving nog wel geschrapt.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.