Boerenblog

4 reacties

‘Kannie’ ligt op het kerkhof

De Denen kunnen al niet meer bijfinancieren en de Schotten en Ieren willen de invoering van groepshuisvesting uitstellen. Wij moeten vooral werk maken van de aansluiting bij de consument.

Mijn Engelse collega’s organiseerden afgelopen week in Londen een overleg met de Schotten, Ieren en Denen. Op de heenreis belandde ik in een enorme demonstratie van studenten die luidkeels lieten weten dat ze niks zagen in de verhogingen van de studiekosten. Daardoor arriveerde ik iets te laat op de meeting. De vergadering was in de farmersclub midden in Londen. Dat is een club waar de Engelse etiquette overheerst en dat is even wennen. Maar goed, we hadden een prima gesprek met elkaar. Het ging uiteraard over de marktsituatie en de slechte rendementen op onze bedrijven. Maar ook over diergezondheid en dierenwelzijn is uitvoerig gesproken.

Denen kunnen moeilijk bijfinancieren

De slecht blijvende marktsituatie in combinatie met de economische crisis maakt het moeilijk in de varkenshouderij. In Denemarken is het moeilijk om geld van de bank te lenen. De grondprijs is er gehalveerd en daarmee de waarde van het onderpand. De Ieren en de Schotten willen vanwege de slechte financiële situatie uitstel van de invoering van groepshuisvesting. Doordat een van de Engelse bestuursleden brand had, gaat een werkgroep een leidraad voor preventie opstellen. We hebben afgesproken onze bevindingen uit te wisselen. Ook hebben we gesproken over Reflection Day van 3 december 2010.

Opnieuw op TV

Afgelopen week werkte ik mee aan twee TV interviews. Het eerste item was in Nieuwsuur: ‘Beren niet welkom in het buitenland’. De berenboot is vol. Voor Nederland zijn er genoeg beren. Het is nu belangrijk om te werken aan acceptatie van berenvlees in het buitenland. Dan pas kunnen er meer boeren stoppen met castreren. De reportage was goed. Ik heb goed over kunnen brengen dat we er vanuit de Nederlandse varkenshouderij positief inzitten en werken aan draagvlak in Europa om te stoppen met castreren. Voor het andere interview werd er een bijna complete studio in onze varkensstal gebouwd: veel belichting en een camera in een zwart doek. De zeugen waren eerst nieuwsgierig. Wat gebeurde daar in hun stal? Langzamerhand wenden ze aan de speciale aandacht. Die opnames zijn voor een documentaire over vlees n worden in mei 2011 uitgezonden. Ik ben wel tevreden over de opnames. Nu is het afwachten wat het knippen en plakken oplevert.

Ontdekkingstocht

Dinsdag hebben we ‘Kannie op het kerkhof begraven’. Ik deed mee aan een ontdekkingstocht in een bont gezelschap: een aardbeienteler, een komkommerteler, een spruitenteler, een paprikateler, een varkenshouder en een biologische geitenmelkhouder. Samen met Jan Peter van Doorn gingen we op weg. Grappig was om te ontdekken dat de vragen en opgaven vergelijkbaar zijn ook al werk je in verschillende sectoren. De producent is goed in de P van product. Dat is prima. Maar uiteindelijk wordt ons product verkocht door anderen die we daarvoor inhuren, bijvoorbeeld een coöperatie of een slachterij. Het is schokkend te ontdekken dat de boer geen idee meer heeft waar zijn product naar toe gaat en dat de consument geen idee meer heeft waar zijn product vandaan komt. Er is, uitzonderingen daargelaten, geen verbinding meer tussen boer en consument. Dat is ernstig. Die verbinding moet hersteld worden. In de ‘Kannie-sessie’ denken we na over dat herstel. Er is een langzame cultuurverandering gaande. Ik vraag me af of bij onze afzetorganisaties dat besef er ook is. Ik zie wel langzame stapjes vooruit. Gelukkig zijn er voorlopers die hun nek uit willen steken en hierover nadenken en tot actie willen komen. Dat houdt bij mij de moed erin.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Annechien. Moet ik uit bovenstaande informatie lezen, dat de crisis ernstiger is dan Den Haag ons wil laten geloven? Drie landen in West Europa die niet meer op verantwoorde wijze in hun voedselproductie kunnen investeren en enkele Zuid Europese landen die steun hebben of in de wachkamer zitten. En tot slot Amerika die door bijdrukken van >US$< uit de impasse hoopt te komen.
  Dat jij >kannie< begraaft vind ik best goed van je, maar als de banken je beletten te investeren is er toch echt sprake van >kannie<, van overmacht. Dus nu stel je voor om deze >arme< collega's maar te overtroeven door wel de nodige acties te ondernemen richting >moderne vleesproductie< met bijbehorend kosten plaatje. Laat hier niet het gezegde >vele eersten zullen de laatsten zijn< gaan gelden of hoogmoed komt voor de val?

 • no-profile-image

  Hans

  Han, of nou drie landen niet meer in hun voedselproductie kunnen investeren vanwege financiële crisis of vanwege lage prijzen, is om het even. Het maakt gewoon deel uit van de markt werking. Als de rente naar boven gaat kun je ook niet investeren, krijgt het plaatje ook niet meer sluitend. Zijn de NL boeren voor de vrije markt, dan is het goed nieuws, zijn ze voor quotering, dan is het slecht nieuws. Zeg jij het maar!!!

 • no-profile-image

  Han

  Hans ik denk dat er meer aan de hand is met de wereld economie dan 3 landen die even zonder investerings mogelijkheden zitten. Geld bij drukken zoals Amerika doet baart mij grote zorgen evenals de hypotheek perikelen die Amerika nog lang niet heeft opgelost. Dit muisje krijgt ook nog staartje of moet zeggen een enorme staart. De tijd zal het leren. Maar als het in Europa en Amerika gaat stormen zal het in Brazilie zeker hard gaan waaien. • no-profile-image

  Hans

  Tijdens de storm gaat het om veerkracht, meebuigen en weer rechtop komen. Veerkracht wordt bepaald door het percentage eigen vermogen en niet door de laagste kostprijs. In 2020 is de economie van de BRIC landen groter dan die van de huidige westerse wereld.

Of registreer je om te kunnen reageren.