Redactieblog

485 x bekeken 19 reacties

Duitse mestimport beperkt

De Duitse deelstaat Nordrhein Westfalen dreigt de eisen voor de import van varkensmest en digestaat aan te scherpen.

Dat blijkt uit een brief van het landbouwministerie van de deelstaat. Export van varkensmest en digestaat wordt hiermee vrijwel onmogelijk gemaakt, zegt loonwerkersorganisatie Cumela.

Nordrhein Westfalen stelt dat alle dierlijke mest bewerkt moet worden via druksterilisatie. Dit komt overeen met een behandeling van minimaal 20 minuten bij 133 graden Celsius en minimaal 3 atmosfeer overdruk. De voorwaarde geldt niet voor gedroogde pluimveemest en paardenmest.

Met de nieuwe voorwaarden wordt export van varkensmest en digestaat naar Nordrhein Westfalen vrijwel onmogelijk. Volgens de huidige regelgeving moet drijfmest gehygiëniseerd worden voor export. "Tussen de twintig en dertig bedrijven kochten hiervoor een installatie. Die zijn niet eenvoudig om te bouwen tot installatie voor druksterilisatie", zegt Hans Verkerk van Cumela.

In 2009 werd 850.000 ton varkensmest en digestaat geëxporteerd naar Duitsland. Daarmee is 6 miljoen kilo fosfaat van de Nederlandse mestmarkt genomen.

De mest gaat vooral naar Nord­rhein Westfalen. "Nedersaksen eist al langer dat de mest onder druk gesteriliseerd wordt. Het Nederlandse landbouwministerie verzekerde ons eerder dat dit met de nieuwe regeling voor dierlijke afvalproducten, die in maart 2011 van kracht wordt, niet meer kan." Cumela heeft hierover vragen gesteld aan het ministerie van ELI.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  mest

  Bedankt Anthony

 • no-profile-image

  iemand die dit liever anoniem doet

  Protectionisme speelt uiteraard een rol.
  Daarnaast verdenkt men een bepaalde transporteur ( AvdB) van frauduleuze praktijken. LNV wil niet 1 op 1 de gps gegevens aan NRW beschikbaar stellen ter controle.

 • no-profile-image

  jos

  Over mest overschot gesproken, Gerrit Braks zag al eind jaren 70 dat er een niet alleen een boterberg was, maar dat er ook een mest berg aan zat te komen. Hij heeft dat toen tegen de toenmalige minister-president gezegd maar die geloofde dat niet, en er werden toen geen maatregelen getrokken. Halverwege de jaren 80 is de bouwstop gekomen maar die had een averechts effect. Alle oude bouwvergunningen werden uit de la gehaald en er werd gebouwd als nooit tevoren. En nu na ongeveer 30 jaar hebben we nog steeds stront aan de knikkers.

 • no-profile-image

  john

  weet er iemand hoeveel ton fosfaat we volgend jaar te veel hebben in nederland? ik stel voor dat we een flink aantal simpele mobiele vijzelpersen aanschaffen en zo de vaste fracties bij de bedrijven meenemen naar een aantal centrale drogerijen / ovens om zo onze overschotten kwijt te raken. mest 100% uitsplitsen in een vaste fractie, water en concentraat is veel te duur en bewerkelijk.

 • no-profile-image

  Demeter

  Die Duitsers zijn slimme jongens. Want als je het gewoon import verbied hoef je het ook niet te controleren. Scheelt dus een bak met ambtenaren.

 • no-profile-image

  john

  klopt hans, maar hier in nederland staat mijn hok... en daar wil ik varkens in houden tot de golfplaten eraf waaien. Als het zover zie ik wel of ik brazil, duitsland of waar dan ook een nieuwe stal neer parkeer. Ondertussen zou het toch prettig zijn als we die mest op een goede manier kwijt raken.

 • no-profile-image

  Hans

  Klopt Down under, helemaal waar, maar geef die Duitsers is ongelijk!!!

 • no-profile-image

  down under

  Protectionisme speelt uiteraard een rol? Nee het IS pure protectionisme!!!! @Hans en Piet, mijn stelling is dat het puur politieke onwil is! Waarom? Nou probeer dan maar eens te verklaren waarom ik mest ongehygieniseerd wel mag exporteren wanneer ik het in een varken verpak (levende export van vleesvarkens) en niet als het in een tankauto gaat?

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  So ist es Hans, het is beter daar te produceren waar de vraag en de prijs het hoogst is!!!... En de mestafzet de minste problemen veroorzaakt. Andere manieren zijn idealistisch en kosten geld!!!... Goed, als iemand daarvoor kiest, respecteer ik dat, maar klaag a.u.b. niet over de meerkosten, dat is jullie keuze!!!...

 • no-profile-image

  Hans

  Alweer gelijk Down Under, mijn commentaar is dan ook puur satirisch bedoeld. Protectionistische maatregelen lokken andere protectionistische reacties uit, zoals te lezen in de reactie van W, S
  Voor de rest hou ik me bij mijn eigen reactie en die van Piet Slingerland

 • no-profile-image

  biggenfokker

  Het is wel erg gemakkelijk om anthony overal de schuld van te geven, het is gewoon voor duitsland een middel om Nl nog minder te laten renderen.

 • no-profile-image

  w

  Kopen we toch gewoon geen merceders en fendt meer

 • no-profile-image

  ondernemer

  Je kunt het vergeten om kort bij de grens een nieuwe stal te bouwen. Wat ze vroeger deden bij de Joden doen ze nu met de Hollandse boeren. Die man van boer zoekt vrouw werkt ook voor Wels. Zijn naam komt niet voor in de NRW. Als je iets wilt in Duitsland moet je veel verder weg. Mega stallen willen ze in Duitsland al helemaal niet. Natuurlijk is het een taak voor Bleker om wat aan deze discriminerende praktijken te doen. Wij leven namelijk in één EU!

 • no-profile-image

  een ei hoort

  De enigste sector die het wel voor zich heeft opgelost dat is de pluimveehouderij daar was men 10 jaar geleden al bezig met de plannen maar sinds 2 jaren staat daar een mestverbrandingsinstalatie op moerdijk

 • no-profile-image

  boer

  Als we nu allemaal samen a vd broek weer op gang helpen zakt volgend jaar de mestprijs weer en levert het ons uit eindelijk een goed rendement op.

 • no-profile-image

  john

  ondanks al de regelgeving, dierrechten etc is het mestprobleem in 20 jaar tijd nog steeds niet opgelost! met de huidige regelgeving wordt het probleem simpelweg niet opgelost! Elke nieuwe stal zou uitgerust moeten worden met maatregelen om de mest efficient af te zetten en gebruiken! geloof dat we 10 % fosfaatoverschot hebben in nederland. Door allemaal een beetje te doen zijn we er zo vanaf maar nu staan maar af te wachten op wat er komen gaat al 20 jaar lang!

 • no-profile-image

  down under

  Hans, ben jij niet diegene die meteen begint te mieppen wanneer het over importheffingen gaat die Europa op Braziliaans vlees zet?

 • no-profile-image

  carel

  heel de wereld heeft het over duurzaam en duitsland voert een maatregel in wat niets te maken heeft met schone mest maar alleen maar van protectionisme,wel de kippemest doorlaten en onze varkensmest niet kan gewoon niet,een taak van Bleker om dit energievretend gedoe vlug af te schaffen .

 • no-profile-image

  Hans

  John, je kunt ook gewoon de varkens in Nordrhein Westfalen of Nedersaksen gaan houden, hoef je geen stront te behandelen, geen mest- transportkosten, mischien wel goedkoper voer en je zit dichter bij je afnemer, en doen ze minder moeilijk over megastallen Jha wass wollen die Holländer nog mehr???

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.