Boerenblog

2 reacties

Andere varkenshouderij heeft kansen

De Hongaar zal het in de bulkproductie vrijwel altijd afleggen tegen de Nederlander, Duitser of Deen. Zet dan ook in op grondgebonden productie en benut al die zonuren.

Met belangstelling lees ik Boerderij. Het valt me op dat daarin het laatste jaar ook steeds meer artikelen komen over alternatieven, over verbreding, over alternatieve energie et cetera. De interviews met mensen die een totaal andere visie op de landbouw hebben, zijn interessant. Air France/KLM wil groot worden in biobrandstof uit algen. Grote cosmeticafirma’s willen algen kweken. Meer en meer mensen willen een stukje vlees met bekende herkomst op hun bord of op de barbeque, of biologisch vlees. Ik vind het interessant om te lezen hoe Nederlandse agrariërs daarop inspringen.
Zo’n vijf tot tien jaar geleden was iemand die met scharrel of biologisch begon een ’zielepoot’, want zijn bedrijf was toch al oud en versleten. Dus was het logisch dat diegene in de scharrel of bio ging. Maar tegenwoordig zijn het professionals en ondernemers die erin stappen. Een goede ondernemer heeft niet per definitie een megabedrijf. Er zijn ook legio kleinere (familie)bedrijven die binnen hun mogelijkheden en omvang het klasse doen.

Toekomstmogelijkheden

Nederland is natuurlijk een andere markt dan Hongarije: meer volwassen en meer consumenten met hogere besteedbare inkomens. Toch zie ik wel kansen voor de Hongaarse varkenshouder(ij) volgens nieuwe leest. De politiek zou een een ’energieneutrale varkenshouderij’ moeten stimuleren. Daarbij denk ik aan de volgende mogelijkheden:
1. graan, zonnebloem en raap van eigen Hongaars land. Géén import van soja uit Zuid-Amerika. Graan als biobrandstof gebruiken is waanzin en achterhaald (in de toekomst wordt alleen ’afval’ voor biobrandstof gebruikt). De Hongaarse overheid heeft nog 1 miljoen hectare grond in eigendom, verhuur die voor 30 jaar aan familiebedrijven met veeteelt;
2. energie via zonnepanelen of windmolens. Als in Duitsland met die paar zonuren al zo veel zonnepanelen op de daken liggen, moet dat in Hongarije zeker uit kunnen;
3. algenvijvers. De biobrandstof gaat in de trekkers die het graan bewerken. De eiwitrijke algen gaan in het varkensvoer. Ruimte én zon is er zat voor die algenvijvers;
4. vleesvarkens die uitloop hebben (welzijns+-vlees) en scharrelen in stro van het eigen graanland. Een hectare grond kost hier €2.000 versus €35.000 in Nederland. In Nederland is domweg niet voldoende plek voor het stimuleren van alernatieve varkenshouderij met 1,5 of 2 vierkante meter per vleesvarken.
5. arbeid en stro zijn hier in Hongarije aanmerkelijk goedkoper;
6. stromest op eigen graanland: een perfecte bron van nutriënten én organische stof;
7. kleine slachterijen met 200 tot 1.000 slachtingen per week zijn er hier genoeg, die slachten de welzijns+-varkens en transporteren de halve karkassen/deelstukken in koelwagens naar het rijke West-Europa.

Het zal wel luchtfietserij van me zijn en menigeen zal in de reacties op deze weblog over me heen vallen, maar toch denk ik dat bovengenoemde systemen op één of andere wijze voor de Hongaarse varkenshouder(ij) meer toekomst geven dan de standaardproductie van een lap standaard bulkvlees. Want dat moet de Hongaar in 95 procent van de gevallen afleggen tegen de Nederlander, Duitser of Deen. Wellicht is dat een geluk bij een ongeluk. Immers, het stukje industrievlees wordt door de Appies en andere bandietenbendes slechts ’vermarkt’ volgens het systeem: 1 kilo halen, 1 pondje betalen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Ronald. Je idee is goed en zou best uitgewerkt kunnen worden als er aan enkele voorwaarden wordt voldaan. In mijn idee moet de varkensproducent van het over volle Nederland bij jouw komen wonen en de transport moet betaalbaar blijven en de verwerking volgens West Europese normen geschieden. Laat ik het zo zeggen, de varkens van Hongaarse bodem die meer dan voldoen aan de welzijnseisen, mogen niet als extra op de Europese markt komen, dit zou de prijs verpesten. Geef de retailers geen enkele smoes om de prijs te drukken.
  .

 • no-profile-image

  Willem van den Akker

  Het vlees met 2 sterren van de dierenbescherming dat Ah in de3 supermarkt legt of wil leggen moet uit Engeland komen, dus waarom ook niet uit Hongarije. Er liggen dus kansen. Voor de hongaar is het waarschijnlijk wel te duur. Dus word het puur een exportproduct (risico? ).
  Maar je kunt wel iets leveren wat in Nl bijna niet te doen is. Als je ze hier op die manier wilt houden loop je meteen vast op milieuregels en hoge kosten voor arbeid etc. Dus.. waarom begin je zelf niet? Probeer gewoon half zo veel varkens te houden en dubbel zo veel te verdienen, en..er lol in te hebben!

Of registreer je om te kunnen reageren.