378 x bekeken 3 reacties

Alleen groot kan innoveren

Eurotier, de toonaangevende beurs in de wereld op het gebied van de intensieve veehouderij en de varkenshouderij in het bijzonder, telde slechts enkele échte innovaties. En dan ook nog van één bedrijf.

Alleen het wereldwijd opererende concern Big Dutchman toonde tijdens de beurs twee flinke noviteiten voor de varkenshouderij: de SonoCheck en de SowCam. De SonoCheck voert volautomatisch de ultrasone drachtigheidtest uit en de SowCam analyseert het geboorteproces.

Innoveren kost veel geld

Om echte innovaties te ontwikkelen is veel geld nodig. Dit zijn dan producten die daadwerkelijk zorgen voor een verbetering van de arbeidsproductiviteit. Alleen de grote bedrijven, zoals Big Dutchman, zijn in staat veel geld vrij te maken voor onderzoek en ontwikkeling. Ze reserveren daarvoor een bepaald percentage van de omzet. En een bepaald percentage van een enorme omzet is veel geld.

Gepruts in de marge

Veel andere standhouders kwamen met noviteiten, die veelal een beetje gepruts in de marge zijn. Zij zijn financieel niet in staat met grote productontwikkelingen te komen. Het blijft bij de aanpassing van een sluiting van een voerligbox of nieuwe led-verlichting. Of ze plakken met grote letters ‘NEU’ op iets wat al enkele jaren oud is. Alles om bezoekers te lokken.

Ook in andere sectoren niet anders

Eenzelfde ontwikkeling is te zien in andere sectoren rondom de varkenshouder. Slachtconcerns als Tönnies, Vion en Danish Crown doen aan productinnovaties en zijn in staat een totaalconcept aan te bieden aan supermarkten. Grote voerconcerns als Agrifirm ontwikkelen nieuwe productieprocessen die leiden tot betere resultaten bij de varkenshouder. Zo gaat de ontwikkeling naar steeds grotere bedrijven almaar door om uiteindelijk in de race te kunnen blijven.

De Chinezen komen eraan

Een andere ontwikkeling, die niet zozeer met schaalgrootte te maken heeft, was de aanwezigheid van zeer veel Chinese bedrijven op de beurs. Ze presenteerden zelfs kraamhokken. Hoe lang duurt het nog voordat zij massaal de stallen in Europa gaan inrichten? Schaalgrootte hebben de Chinezen al. De helft van de varkensstapel van de wereld loopt in China. Nu fotograferen en kopiëren de Chinezen nog alles wat er te zien is. Straks komen ze misschien zelf wel met grote innovaties. Immers, schaalgrootte telt!

Bekijk ook de fotoreportage over de innovaties op Eurotier

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Varkensboer. Jij vergeet de eerste stap naar een robot arm in de melkstal. Daar zaten de echte melkveehouders al jaren op te wachten. Heeft dan nog wel te weinig capasiteit maar dat is door ontwikkelen.

 • no-profile-image

  Han

  Het lijkt of>innovatie< een doel op zich is geworden , in plaats van het inkomen en daarmee de economische duurzamheid van de landbouw op één te zetten, hebben we het alleen maar over innovatie als >doel<. Om dit doel te bereiken moet je veel geld hebben en dus >groot< zijn. Als overlevende boer moet je dus over heel veel middelen beschikken om GROOT te groeien en nog eens om te INNOVEREN. Wie overleeft deze race? Wat gaat deze race aan de gemeenschap / consument kosten uit eindelijk?

 • no-profile-image

  Woopie

  Zolang varkens als dingen worden beschouwt gaan er gelukkig steeds meer mensen minder vlees eten.
  Het begint eindelijk door te dringen dat het zo niet langer kan, dierenleed dit ZAL gestopt worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.