Boerenblog

395 x bekeken 4 reacties

Rondom vlees

Zaterdag was het wereldvoedseldag en zat ik in een discussie over voedsel bij Rondom Tien. Maar eigenlijk stond mijn hele week in het teken van voedsel en vlees.

Vrijdag zocht de redactie van Rondom10 via twitter contact met me over een uitzending over vlees. Ze vroegen of ik mee wilde doen. Eerst had ik hierover mijn bedenkingen. Ik vroeg me af of er ook echt van gedachten gewisseld kon worden of dat er alleen maar oneliners over tafel zouden vliegen. Uiteindelijk heb ik meegedaan. Dus ging ik zaterdagavond naar Amsterdam voor de live opnames van rondom10.
In de uitzending zaten mensen van diverse pluimage. Een parttime vegetariër, die mij ook via twitter volgt. Een veganist, twee echte vleeseters, een slager, Vion’s Bert Urlings, de vegetarische slager en een woordvoerder van Wakker Dier. Ik vind het van belang dat mensen elkaars keuze respecteren ongeacht of je nu vega bent, vlees eet, of soms vlees eet en soms niet. Ik vond het belangrijk om duidelijk naar voren te brengen dat varkenshouders goed voor hun dieren zorgen. Dat we passie hebben voor ons vak en dat vlees gewoon lekker is. Dat vlees gezond en ook verantwoord gegeten kan worden. Aan de reacties te zien, is dat goed gelukt.

Vlees eten is goed

Vrijdagmiddag sprak ik in de bien in Groningen samen met Harm Evert Waalkens ook over vlees in de bieb in Groningen. Daar was het discussieonderwerp Is minder of geen vlees eten een oplossing voor het wereldvoedsel vraagstuk? Mijn antwoord is kort: ‘Nee’. Nog steeds hebben honderden miljoenen mensen honger in de wereld. Veel reststoffen kunnen we omzetten in lekker vlees. Wij kunnen in Nederland wel minder weggooien en bewuster consumeren. Dat spaart grondstoffen en is goed. Maar geen vlees eten helpt echt niet om meer mensen te voeden in arme landen. Wat wel helpt is de hulp van Agriterra. Via Agriterra helpen onder anderen LTO en het NAJK boeren in arme landen zich beter te organiseren bij de productie én bij de afzet van hun producten. Dat zet mijns inziens wel zoden aan de dijk. Zo dragen ook wij ons steentje bij.

Rondom gesprekken

Verder had ik deze week veel gesprekken. Ik sprak met iemand die kijkt naar de arbeidbehoefte in de veehouderij. Veranderen onze bedrijven en welke impact heeft dat op de arbeidsbehoefte? Ik had een interview met het blad Varkens over duurzame varkenshouderij. Ik sprak uitgebreid met NOS headlines. Die komt volgende week filmen. Ik sprak met iemand over de methodiek ‘grootschalig luisteren’. Hoe kun je als sector volgen wat er in de maatschappij leeft maar ook wat er onder je leden leeft. Dat is een nieuwe interessante invalshoek, daar moeten we iets mee gaan doen. Verder heb ik nog gesproken met de studenten van ‘sociable swine’ en met Natuur en Milieu.

Druk dus en dat alles rondom vlees, vleesconsumptie, de houderij op en rondom de boerderij. Druk rondom de belangen van onze leden dus.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Freddie

  Rondom Tien...........veel gezever.......... en aan het einde ben je nog even wijs.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Je hebt gelijk freddie. Het was wel interessant maar veel wijzer wordt je er niet van. Wat mij opviel is dat Wakker Dier beeldmateriaal uit roemenie, mongolie of een andere verweggistan gebruikt om in Nederland een punt te maken. Een aantal mensen trekt een brandmager paard in een wagen en even later wordt het geschoten in een slachterij. Het is niet te zien waar het is maar wat ik weet is dat het slachten van dergelijke scharminkels in de westerse wereld bij de wet verboden is.

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van gait

  Uit een peiling van het AD blijkt dat er een meerderheid van de stemmers is die de produktie van varkensvlees wil reguleren. Waarom luistert LTO daar niet naar?

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Wie zegt hier dat LTO varkenshouderij niet luistert. Lees maar eens mijn blog de komende week. Dan kun je zien wat leden hiervan hebben gezegd. Wij hebben een visie, die niet zomaar bij een enquete verandert. Dat kan wel, maar dan na fundamentele discussie met onze leden. Van hun hoor ik het graag. Tot op heden is de mening van de meeste leden dat we de vrije markt willen houden....

Of registreer je om te kunnen reageren.