Expertblog

452 x bekeken 6 reacties

Doorbraak biologisch vlees door antibioticadiscussie?

Door de antibioticadiscussie zou biologisch vlees wel eens kunnen doorbreken. Die sector moet zijn eigen aanpak veel beter voor het voetlicht brengen.

Eigenlijk stelt de biologische vleesproductie nog maar weinig voor. Na tientallen jaren is er nauwelijks enkele procenten marktaandeel. Er worden per week zo’n 2000 biologische varkens geslacht. Dat terwijl het varkensvlees met Milieukeur, een concept met een ster, in enkele jaren tijd groeide naar 14.000 varkens per week. Toch zie ik mogelijkheden voor het biologisch concept. Als de consument daarvoor kiest.

Tijdens de tweede thema-avond over de ’Prijs van ons voedsel’ in de Rode Hoed in Amsterdam, waren deze keer nog minder landbouwers aanwezig dan enkele weken geleden: twee boeren en een zorgboerin. Het publiek was verder veel jonger dan tijdens de eerste avond en de mensen bleken vooral van buiten Amsterdam te komen. Diergezondheid stond op het programma. Dat werd ingevuld door Roel Coutinho en Wyno Zwanenburg. Twee mensen die goed weten hoe het gesteld is in de dierlijke productie. Maar wat mij vooral opviel in hun verhalen, is dat ze juist de feiten van de humane sterfte naar voren brachten: er sterven in West-Europa meer mensen aan van alles en nog wat dan aan Q-koorts, varkenspest, vogelgriep en salmonella bij elkaar. “Het gaat ontzettend goed met onze moderne grootschalige voedselproductie” aldus Coutinho, werkzaam bij het RIVM.

Ongepast antibioticagebruik is zorgelijk

Maar waarom dan die zorg? Dat weet ik wel – dat is ook mijn zorg; ongepast gebruik van antibiotica. Daarbij maken we in onze samenleving geen onderscheid tussen antibiotica voor mens en dier. We weten heel goed dat te lage doseringen en breed gebruik van antibiotica resistentie veroorzaken kan. Coutinho: “Dat houden we niet tegen, maar vertragen kan wel”. Hij pleit er voor om een scheiding te maken in gebruik van deze medicijngroepen tussen mens en dier. De Denen hebben hoog gebruik bij de mensen en laag gebruik van antibiotica bij de dieren. In Nederland is dat juist andersom: het laagste gebruik bij de mensen en het hoogste in de dierhouderij ten opzichte van andere West-Europese landen. Waardoor is voor hem simpel: Nederlandse artsen zijn getraind om eerst te kijken naar wat er aan de hand is, als iemand hoest of proest. Dan kijken of het zo wel overgaat, of het voorkomen kan worden en pas als het niet anders is, toch medicijnen voor te schrijven.

Biolandbouw wél terughoudend met antibiotica

In de biologische landbouw werkt men zoals de Nederlandse huisartsen. Eerst voorkomen, dan zorg verlenen en pas bij uitzondering medicijnen toedienen. Verbeter het afweersysteem, maak gebruik van genetische verschillen en alternatieve middelen. Biologische landbouw moet vooral in haar marketing doorpakken. Hoe beter je het verhaal van de biologische producten kunt vertellen, des te groter de kans op een beter marktaandeel. Als de veranderingsgezindheid bij de consument serieus is, kan verduurzaming – met of zonder overheidsstimulans – gewoon doorgaan.

Duurzaam mag iets meer kosten

Op www.ING.nl staat elke week een peiling onder consumenten. Gemiddeld 62.000 mensen reageren dagelijks. In de recente Vraag van Vandaag van de ING kwam naar voren dat 42 procent van de consumenten extra geld wil uitgeven aan duurzaam voedsel, zoals biologisch of fairtradeproducten. Voor biologisch vlees het meest. Dit biedt kansen. Nu consumptie van locale producten bij de consument in de belangstelling komt, moet verteld worden dat we het hele biologische varken op moeten eten. Het vlees kan verkocht worden onder het motto ’zonder antibiotica lust ik het varken van kop tot staart’. Een concept met 3 sterren.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  De vrijblijvende vraag om extra geld uitgeven voor biologisch voedsel zegt niks. De burger geeft antwoord, niet de consument die de portemonnee moet trekken. Voor de volgende "ING-vraag van de week" heb ik er nog wel één: "Wie wil er minder belasting betalen?", zeer benieuwd naar het antwoord. Onze nieuwe regering vast ook.

 • no-profile-image

  niek

  al jaren heeft de burger geld over voor duurzaam of biologisch of dergelijke. Maar toch groeit dat marktaandeel nauwelijks. Dit is een mooi doel maar heel moeilijk te realiseren, zeker niet vrijblijvend. Trouwens hoe zit het als je gangbaar hebt zonder antibiotica ?

 • no-profile-image

  Han

  Het antibiotica verhaal zal het goed doen in de markt hoop ik. Helaas zijn we op dit moment te laat de resistente ziekte verwekkers zijn er en daar is met een totale uitbanning van antibiotica zelfs niets meer aan te veranderen. Dit heet >het paard achter de wagen spannen<. Misschien moeten er wel veel meer chemicalieën (medicijn, herbicide etc.) verboden worden om nieuwe vormen van ziekteverwekkers te voorkomen.

 • no-profile-image

  hans

  zijn er naast de biolandbouw nog andere sectoren waar ook zorgvuldig met antibiotica kan worden omgegaan?
  Als je de media volgt zou je zeggen van niet,
  maar wat te denken van traditionele stierenmesterijen waar stieren afgemest worden op een leeftijd van ong. 2 jr.
  Dieren die bij hoge uitzondering, incidenteel
  antibiotica toegediend krijgen,preventief nooit
  Dit laatste hoeft niet voor de gezondheid van de dieren in tegenstelling tot andere
  sectoren van vleesproductie

 • no-profile-image

  Willem van den Akker

  Ik denk niet, Kees, dat biologisch de ultieme oplossing is. Het heeft teveel nadelen voor het milieu. Wel kunnen we, als traditionele houderij, er een voorbeeld aan nemen. Wij zijn ook al bezig het antibioticagebruik ver terug te dringen, ook de varkenshouder word zich bewust van de noodzaak. Als we hier nog wat vooruitgang boeken hebben we de duurzaamste houderij ter wereld!

 • no-profile-image

  Veehouder

  Biologisch valt alles onder! Maar waar hier steeds over biologisch gesproken wordt, heeft geen schijn van kans. De discussie die steeds wordt gevoerd is waardeloos. Ik weet heel goed van ruim 50 jaar geleden, hoe het toen was. Nooit meer terug naar toen, in die armoedige stalletjes en die vieze vuile uitlopen. Het was alleen nog te doen bij mooi weer, zo rond de 20 graden. Maar wie wil nog in deze tijd zo werken als in die tijd. Dat wil niemand, dag en nacht werken en niets verdienen als je het nu zo moest als vroeger. Nee ,geef mij maar die grote nieuwe stallen van nu, alle techniek er in die alles nauwkeurig aanstuurd. Het is voor de dieren prima, maar veel mensen horen al die negatieve praat van de opruiers! Laat u is echt voorlichten door de mensen die goed op de hoogte zijn!!! De gezondheid van mens en dier zijn van zeer groot belang, daar moeten de betrokken mensen en specialisten hard aan en blijven werken. Onzin uitkramen heeft geen enkele zin, het frustreerd alleen maar.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.