Boerenblog

675 x bekeken 9 reacties

Argentinië en de vleeseters (2)

We leerden tijdens het congres in Argentinië veel over de Argentijnse veehouderij en sojaproductie. Op het eerste gezicht lijken daar goede kansen te liggen, maar het klimaat is voor ondernemers te onzeker.

De Argentijnen zijn grote rundvleeseters: 70 kilo per hoofd van de bevolking per jaar. We bezochten ‘s werelds grootste veemarkt voor slachtrunderen: Mercado de Liniers. Er werden op de dag van ons bezoek 7.800 runderen aangevoerd. Via deze markt vindt een op de vijf Argentijnse runderen zijn bestemming. Bij de aanvoer is een MKZ-vaccinatiebewijs verplicht.
De veemarkt heeft een oppervlakte van 32 hectare. De dieren worden uit een straal van 700 tot 900 kilometer aangevoerd in open vrachtwagens. Nee, er zijn in Argentinië geen discussies over beperking van de transporttijden of over Comfort Class-transportwagens. De aanvoer op de markten loopt wel terug. Export van rundvlees via de veemarkt naar de EU mag niet. Ik moet er ook niet aan denken wat er zou gebeuren bij een uitbraak van MKZ.

Sojaproductie erg belangrijk

Opvallend is dat Argentinië een enorme soja-export heeft ten opzichte van de productie. Van de jaarproductie van 52 miljoen ton gaat jaarlijks 50 miljoen ton in de export. Ter vergelijking: Brazilië produceert 66 miljoen ton soja en exporteert daarvan de helft. Bij de discussie over duurzame soja is onze focus vrijwel geheel gericht op Brazilië en de ontbossing van het Amazonegebied. Maar Argentinië is dus een bijna net zo belangrijke speler op de grondstoffenmarkt.

Alle ruimte voor productieverhoging

In Argentinië ligt (naast Brazilië) een grote kans om de productie van kip en varken te verhogen. Het land is enorm groot . Genoeg ruimte voor de verbouw van grondstoffen. Voldoende water. En laten we wel zijn, met de 2,3 miljard mensen die de wereldbevolking nog zal groeien richting 2050, zijn de voedselschuren van de wereld belangrijk. Voor nu is de politieke onzekerheid een te hoge drempel om te investeren in Argentinië. Maar goed, dat kan veranderen. Als dat gebeurt, kunnen we dus wat van dat land verwachten.

Enkele heel grote varkensbedrijven en heel veel kleintjes

De consumptie van varkensvlees stelt in Argentinië niet veel voor, met 8 kilo per hoofd van de bevolking per jaar. De grootste slachterij van Argentinië, La Pompeya, slacht jaarlijks rond 600.000 vleesvarkens. Vion doet dat in Nederland in drie tot vier weken. Argentinië importeert 30.000 ton varkensvlees. Ruim 90 procent daarvan komt uit Brazilië, de rest uit Chili en Denemarken.
De varkenshouderij vindt plaats op een aantal grote bedrijven van een paar duizend zeugen. Er zijn echter ook nog veel kleine bedrijfjes met tien zeugen en minder. De grote bedrijven halen een productie van 22 tot 23 biggen per zeug per jaar, terwijl de kleintjes met moeite de acht biggen halen! De Argentijnse varkenshouders die 600 kilo vlees produceren per zeug per jaar, draaien op dit moment kostenneutraal. Een productie van 2.600 kilo per zeug is goed haalbaar. Dan is er dus nog heel wat geld te verdienen door onze Argentijnse collega’s. Kom allemaal naar Argentinië, is dan je eerste reactie. Maar ik denk niet dat we dat moeten doen. Er zijn grote problemen in Argentinië en die leiden tot een onzeker ondernemersklimaat. Ik noem de hyper-inflatie en de valutaproblematiek. Ook diergezondheid is een probleem. Argentinië is niet vrij van mond- en klauwzeer. Voor de ziekte van Aujeszky is een reductieplan opgesteld. Dierenwelzijn is geen issue. Er zijn geen regels, eerst zijn er de zorgen om de monden te voeden.

Amper actiegroepen voor dierenwelzijn

De enige actieve actiegroep in Argentinië is Greenpeace, die actie voert voor de walvissen. Er zijn wel kansen om de varkensvleesconsumptie te verhogen. Van de overheid verwachten de varkenshouders niets. Ze moeten op eigen kracht vooruit. Een stabiel ondernemersklimaat vind ik van groot belang, en dat mis ik hier in Argentinië. Dus: ik kom gewoon weer naar huis.

Foto's: Annechien ten Have-Mellema

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ed bakker

  Annechien ik weet niet hoe het met vlees gestelt is maar soya export zit een behoorlijke belasting op in argentinie en brazil ik weet het niet op dit moment maar het was rond de 25% dus dat houd wel in de boer die 100ton wegstuurt voor export krijgt maar 75ton betaalt maar nogmaals ik weet niet hoe het zit met vlees

 • no-profile-image

  onno

  Klinkt helemaal goed. Moet ik daar maar eens naar toe. Heeft iemand kontakten daar om melkveehouderij op te zetten?

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Hoe het precies met soja en de exportheffingen vanuit Brazilie zit, weet ik niet. Wel dat de exportcijfers kloppen. Dus het zal met heffingen ook nog wel aantrekkelijk zijn. Voor bijvoorbeeld rundvlees weet ik dat je verhaal klopt Ed. De Argentijnse regering heeft daar grote heffingen op gezet. Onno, ik zal je een mail sturen als je geinteresseerd bent.

 • no-profile-image

  onno

  Graag Annechien...

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Inmiddels heb ik via de mail contact gehad met Onno en de gegevens aan hem doorgegeven. Ben benieuwd of het wat wordt met de investeringsplannen.

 • no-profile-image

  ed bakker

  Annechien het was blijkbaar niet zo intessant meer want de boeren (soya) in agentinie hebben wel lange tijd gestaakt . Hier in canada het soya export bedrijf waar ik zo ongeveer tot de familie behoor hebben een kosten studie gedaan met de conclusie dat wij hier in canada en usa goedkoper soya kunnen telen dan argentinie en brazil door die export tax ook ik dacht 5 oogsten in 3 jaar daar kunnen wij nooit tegenop maar door tax en een nog niet goed in orde zijnde infrastructuur kan het toch moeilijk zijn om winstgevend te werken

 • no-profile-image

  Wim

  Annechien,weet jij ook hoe het trace van de dieren verloopt die geslacht worden om naar Europa geexporteerd te worden.
  Bijv: bepaalde dagen slachten voor export naar eu of aan gewezen slachthuizen die niet anders slachten als voor export naar eu?

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Wim, ik weet niet precies hoe het traject voor export verloopt. Wel heb ik begrepen dat vlees van de dieren die via de veemarkt gaan zoals Mercado de Liniers, NIET naar Europa mogen worden geexporteerd. Voor de rest ben ik niet zo op de hoogte van de export van rundvlees naar de EU. Als je over varkensvlees spreekt wordt dat niet geexporteerd naar de EU omdat er nog wat problemen zijn met tracking en tracing, de identificatie en qua gezondheid. Er wordt op dit moment ook niet genoeg varkensvlees geproduceerd om te exporteren. Maar de potentieis er wel.

 • no-profile-image

  Dolf

  Onno, er zijn hier grote mogelijkheden voor de melkveehouderij, maar er is hier 1 probleem en dat is de overheid. Het peronnisme is een soort van socialistich beleid dat de armen van het land graag voedert, als de prijs van voedsel omhoog gaat de grens dicht. Je raad het gevolg. Toen in 2007-2008 de poederprijs top was (6000Us$)beurde ik 75 cnt (pesos). toen vorig jaar de poeder Us$1800 was ving ik 80cnt. Met een gezonde inflatie van 20% ga maar rekenen. Er zijn marges, nu gaat het goed door een tekort in de interne markt, kosten zijn laag dus blijft er wat over.
  Lange termijn plannen is heel moeilijk hier door de politiek, maar goed tot nu toe heb ik het goed naar mijn zin ondanks die tegenwerking.
  groeten

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.