Boerenblog

400 x bekeken 8 reacties

Openheid over kostprijs werkt tegen de boer

De openheid van boeren over hun kostprijs is niet zo slim. De handel en retail maakt er gebruik van om de inkoopprijzen ieder jaar verder te drukken. Alleen de meest innovatieve ondernemers blijven.

Geen sector buiten de landbouw, die tot achter de komma zijn kostprijs bekendmaakt. De afnemers van landbouwproducten zijn daarom maar wat blij met ons. Het is hen bekend dat boeren graag met minder dan de kostprijs genoegen nemen en ze stemmen hun inkoopprijzen daarop af. En de boer kijkt nog eens goed wat hij allemaal niet hoeft te tellen, opa loopt er nog, kinderen en partner kunnen best de handen uit de mouwen steken en och, privé zijn we niet veeleisend.

Duurzaam maar wel voor steeds minder geld

Ondanks het matige jaar 2009 rolt het bedrijfsleven binnenkort weer over elkaar heen met de mooiste uitkomsten. Juist hun klanten hebben 10 tot 30 procent beter gepresteerd dan het niveau van de gemiddelde Agrovision-cijfers. Boeren werken graag mee en stellen volop hun cijfers beschikbaar, waarna er naar hartenlust in gewinkeld mag worden. Ik durf de stelling wel aan dat we er zelf niets mee opschieten, maar er juist veel hinder van ondervinden. Marktopbrengsten volgen immers de laagste kostprijzen en zeker niet de gemiddelde. De genadeloze kaasschaaf verwijdert elk jaar opnieuw de onderkant van de bedrijven. De lat komt weer hoger te liggen en ondertussen moeten we vooral duurzaam produceren. Het enig denkbare voordeel is dat Max Havelaar-producten in de toekomst niet meer van de andere kant van de wereld hoeven te worden ingescheept.

Varkensbemiddelaar wordt regisseur

Alleen op het eigen boerenerf aanmerkelijk beter dan gemiddeld presteren vormt dus de basisvoorwaarde voor overleven. Daarbovenop kan er door een goede borging van proces en product meer uit de voedselketen gehaald worden. Uit samenwerking is nog veel latent rendement om te zetten in klinkende euro’s. Zoals bekend zijn hierbij regie en discipline de sleutelwoorden. Grote marktspelers als FrieslandCampina en Vion zouden dit graag op zich willen nemen, maar zijn te log. Alleen VanDrie is het als een van de weinigen in Nederland gelukt. Varkenshouders willen hun vrijheid van handelen niet opgeven. Toch zien ze wel de noodzaak tot het beperken van faalkosten. Nu er in 2009 weer 10 procent van de collega’s gestopt is, leren de bedrijven in de steeds kleinere sector elkaar beter kennen en waarderen. De Boerderij Business Top 100 wijst uit dat het vooruitstrevende deel van de varkensbemiddelaars een geweldig imago heeft. De meest innovatieve onder hen zullen zich de komende jaren gaan profileren als gerespecteerde ketenregisseurs. Op de 30 grootste en de 3.000 stoppende varkenshouders na zullen de uiteindelijke 3.000 blijvers zich het komende decennium aansluiten bij de voor hen meest renderende partij.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kalverhouder

  De retail zal de kostprijs in de meeste gevallen wel kunnen narekenen. In sectoren met ernorme hoeveelheden ondernemers en een relatief constante kostprijs is het onmogelijk die te verbergen. Het mooie hiervan is juist dat de goede ondernemers kunnen profiteren door de marge tussen de gemiddelde kostprijs en hun kostprijs voor hun rekening kunnen nemen. Maar je hebt wel gelijk dat een sectorregisseur goed werkt, als kalverhouderij kunnen we onze handen dichtknijpen met de VanDrie Group. Ook in tijden van wisselende voerkosten zijn de marges redelijk gebleven dankzij regie van afzet.

 • no-profile-image

  grijze

  Varkenshouders proberen nu eenmaal altijd hun collega's de loef af te steken, groter, beter en lagere kostprijs maar uiteindelijk ben ik het eens met Johnny dat er straks (binnen Nederland) helemaal niemand in de primaire sector meer iets aan de varkens verdient. PS hoeveel bedrijven worden er eigenlijk al wel bijna 100% gefinancierd door de bank en dan maar sprekken dat ze zo geweldig boeren.

 • no-profile-image

  ed bakker

  Landbouw is een van de weinige sectoren waar de inkoop meestal gebeurt tegen detailhandels prijzen en de verkoop met vaak lager dan groothandelsprijzen

 • no-profile-image

  Han

  Johnny je hebt het bij het rechte eind en hier komt nog bij dat de boeren wettelijk verplicht zijn opgave te doen van de aantallen dieren, hektares meters glas etc. per 1 mei en dieren daarna nog eens. Op deze wijze weet de groothandel exact wat ze gezien de omstandigheden (weer, dierziektes etc.) kunnen verwachten in welke week. Dit verhaal is overal op de aardbol hetzelfde, verrassingen zijn dus uitgesloten als er zich geen catastrofe voordoet. Ik denk dat de productie cijfers een grotere invloed hebben dan de kosten cijfers.
  Beide zouden eigenlijk pas openbaar moeten worden na 1 jaar. Er is geen fabriekant die elke knapscheet zijn productie cijfers openbaar maakt en zijn verkoop cijfers rond strooit
  Boeren en tuinders doen niet anders, iedere "goede" week bij de Greenery of Campina en daar staan de cijfers en prognoses in AGD.

 • no-profile-image

  jonge melkveehouder

  mee eens... de melkveehouderij doet niet anders. 20,19,18,17 cent. moeten we achter de varkenshouderij aan?

 • no-profile-image

  Frank

  is het misschien een idee om de agrovisioncijfers alleen rechtstreeks naar de varkenshouders te sturen?
  net wat Johnny zegt, geen enkele andere sector vermeld de kostprijs. wanneer de agrovision cijfers binnenhuis blijven hadden we ook geen gedoe gehad over biggensterfte bij de fokkers. het 'groene' front haalt alle cijfers aan die iets scheef staan.
  vorig jaar de laatste varkens afgeleverd, ben blij dat de rechten goed zijn verkocht want verdienen doe je niet aan de varkens....

 • no-profile-image

  boertje

  Weer die agrovision heb het ook programa waar je voor moet betalen en wat doen hun ze verkopen onze cijfers JA JE LEEST HET GOED ZE WORDEN DOOR VERKOCHT heb die uit wisseling uitstaan maar heb er weinig vertouwen in dat ze via die opdates entc niet toch daar terecht komen wandt daar factureren ze ook op kwalietatie uitermate teleurstellend of te wel !!!!!!!!
  Ze hebben allen zelf noch niet door dat ze haar eigen markt kapot maken

 • no-profile-image

  henky

  helemaal eens met Johnny. niet agrovision mar de accountants zijn de schuldigen als het gaat om plubicaties van "onze" cijfers. Als er weer een kwartaal voorbij is dan rollen ze over elkaar heen om maar zo snel mogelijk wat te getallen te publiceren.Het trieste is dat ze ook al 10 jaar lang allemaal dezelfde conclusie trekken nl het verschil tusssen de 25% beste en 25% hoogste is heel groot. Dat zegt dan weer genoeg over de desbetreffende accountant nl dat ze niet in staat zijn om hun klanten te helpen met al hun dure adviezen.
  Alle boeren moeten gewoon hun accountant verbieden om de cijfers van hun klanten te publiceren. Het is te gek voor woorden dat ze dat doen. Ik heb het al gedaan.
  groetn,henky

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.