Boerenblog

7 reacties

Flinke bos hout voor de deur

Wie droomt er niet van een flinke bos hout voor de deur? Veel mensen in Hongarije wel. En als je dan zelf geen hout hebt, ga je het illegaal kappen in het bos van die Hollander, toch?

Sinterklaas en de Kerstman zijn weer het land uit. In navolging van deze menslievende personen heb ik ook mijn duit in het zakje gedaan. Ook heb ik mensen blij gemaakt. Want wat wil het geval? Dankzij mij hebben diverse vrouwen een flinke bos hout voor de deur... En nu hoor ik u denken: pardon? De uitdrukking ’een flinke bos hout voor de deur hebben’ betekent in het Nederlands toch dat de vrouw beschikt over een riante boezem? U zou nu dus kunnen denken dat ik me heb omgeschoold van varkenshouder in plastisch chirurg, maar dat is niet het geval. Hier in Hongarije is de betekenis van een flinke bos hout voor de deur gewoon praktisch: vele families laten een vrachtwagentje hout komen en storten dat voor de deur. En daar heb ik aan bijgedragen... niet vrijwillig, helaas.

Productiebos is kapklaar

n de omgeving waar we wonen hebben we in 1999 wat productiebos gekocht. Onder andere een perceel perfect gelegen tussen de twee dorpskernen, met als doel dit te kunnen vermarkten zodra het dorp uitbreidt en er bouwgrond benodigd is. De procedure om dit bos deels om te zetten naar bouwgrond loopt. Het bos is ook op een dusdanige leeftijd dat het kapklaar is. Wat dat betreft mag de gasprijs nog wel iets stijgen, dan stijgt de prijs van brandhout ook direct mee.

Onverlaten kappen stiekem bomen

Ongevraagd lieten onverlaten wel eens een boompje in ons bos omvallen... Een arm gezin dat het waarschijnlijk hard nodig heeft, was de gedachte die dan bij ons overheerste. Bovendien, wat moet je doen in een 14 hectare groot bos? Een hekwerk er omheen helpt niets, en om zelf in het bos verstopt achter een boom te gaan zitten, heeft ook weinig nut. Dit jaar is het echter nogal heftig geweest met illegale kap. Controle van een stuk bos liet tot onze grote woede circa 60 afgezaagde boomstronken zien, allemaal midden in het bos en op kniehoogte afgezaagd. Non-de-ju! Dat is wel heel erg veel. We hebben de politie ingelicht, hoewel we weten dat die toch niets kunnen of willen doen. Immers, die controleren veel liever autopapiertjes, om daarna de zwart verkregen boetegelden te gebruiken om eens lekker te lunchen in het restaurant. Maar van mijn schoonvader hebben we een lesje geleerd: hij heeft ooit géén aangifte gedaan nadat enkele bomen waren omgezaagd en is als klap op de vuurpijl (wel toepasselijk zo vlak na Oud/Nieuw) aangeklaagd, voorgekomen én veroordeeld voor illegale houtkap... Dus dan toch maar aangifte doen. Ook al weet je dat het niets oplost en dat die illegale kappers er niet meer kappen...

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Een bos kappen ?
  De reglemetering daaromtrend is nogtans héél streng (en onlangs nog verstrengd )ook voor de in Roemenie nagemaakte plastieken STILL kostprijs(na afbieding) 13000 ft(48 euro). Onlangs gaf ik een zigeuner opdracht hout te gaan zagen op een veldrand wild hout en op privedomein en de man is overweil zen 13000 ft eigendom voor minsten 8 maanden ingetrokken. Gevaarlike Zigeuners daar (??)want normaal zijn zij zo bang dat ze niet gauw een bos gaan kappen.
  Volgens mij waren het Lepe Hongaren met een lange plaatselijke arm ... .
  Dringend modig >>> Een Nederlandse Boswachter anex schutter ...en liefst met een vergunning voor <>

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  In Polen is het ook verboden, ilegaal hout kappen, als ge het merkt bel dan maar niet de Politie. Die noemen dat tradicja (traditie), met andere woorden; domme hollander, waar maak je, je eigenlijk druk om!!!...

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik vrees dat Ronald dat in Hongarije wel beter zou doen want mijn vage ervaring nav. het in mijn vorige reactie gegeven voorval kan je hier wel eens volgende tegenkomen.
  Een bos in Hongarije is een bos en zonder kapvergunning mag daar GÉÉN enkele boom gehakt worden .
  Dit word wel eens gecontroleerd en zonder bewijs PV van vaststelling diefstal kan je bij een controle ook nog een boete krijgen .
  Ik kan je verzekeren heb deze controleur hier ooit in de buurt opgemerkt en ik zou niet graag met dit soort natuurmenstype in aanvaring komen.

 • no-profile-image

  willem kroft

  Piet, vorig jaar waren ze bij ons ook wat bomen aan het omleggen zonder toestemming. Politie gebeld, die wonderbaarlijk binnen een half uur aanwezig waren. De vier heren kregen de keus of 500 zl boete de man of de zaak wordt doorgestuurd naar de rechtbank. Ze hebben alle vier voor de 500 zl gekozen en sindsdien heb ik nog niet gemerkt dat er gekapt wordt.

 • no-profile-image

  Het begint te nijpen

  In Nederland stormt het ook in het bos.
  Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben geld tekort. Ja, de heb is het einde van het vermaak. Nu zijn ze op zoek geweest naar geld de afgelopen jaren. En die lumineuzen kwamen op het idee om de bevolking om de tuin te leiden: We willen hier een open bostype landschap. Het zijn net makelaars in hun taalgebruik. Woorden die niet bestaan prijzen de huizen aan, in dit geval strooit het zand in de ogen van de donateurs en politici. Het hout is duur: kappen maar. Eerst zonder vergunning, maar dat was al te dol. Nu moet toch eerst kapvergunning worden aangevraagd.
  Inmiddels worden beheerplannen uitgewerkt voor de Natura 2000 gebieden. De minister past hier en daar wat aan: Korenburgerveen, 2 ha exclaveren, omdat de kamsalamander daar nooit is voorgekomen. Enzo nog meer exclaveren, niet uitbreiden.
  Dan is de briefwisseling van Balkenende en Barroso in 2009 geopenbaard. Natura 2000 gebieden te zwaar beschermd hoe moet het Barroso my friend. Barroso schrijft onomwonden terug: Eigen schuld dikke bult, moeten jullie maar niet roomser willen zijn dan de paus. De EU milieuwetgeving maakt gewag van sociaal economische afweging in de regio. En daar de grootste kwakers in NL de baas zijn is men te ver doorgeschoten. Inmiddels is de kredietcrisis al een eind gevorderd. De gevolgschade van het bankenbeleid ligt op het bordje van de Nederlandse Staat. De schuldenpositie is inmiddels met € 80 miljard de hoogte in gelanceerd. De dufkoppen in Den Haag zitten nu koppijn te krijgen hoe ze in 2 jaar het tekort binnen de 3% kunnen krijgen. En laten ze nu net het aankoopbeleid van gronden voor EHS en zo in het vizier krijgen. Kan zo maar een half miljard euro per jaar schelen op de begroting.

  De dufkoppen worden geleid door domme uitspraken van Bos én Balkenende. De ene steekt de andere naar de kroon in dommigheid. Intussen is de commissie DE Witte Was ook gaan draaien. Het is net cabaret. Vandaag staat Doctors van Leeuwen in het nieuws. Hij is wat media geiler geworden. Hij had zijn jampotten hekwerk niet op zijn neus. Komt ie toch wat vlotter over. Wat je zoal niet leert als gedetacheerd commissaris benoemd door Wouter Bos himself bij een financial. Ja, de overheid heeft zitting in de raad van commissarissen, 2 zetels.

  Nee, Wouter geen graaitax zegt onze exteem kapitalist voorvechter van de VOC mentaliteit zittend op een bezemsteel. En dat is nu tegen het zere been van de onschuldigen aan de kredietcrisis. De gevolgschade van de kredietcrisis is vele malen groter dan het Bijstandskapitaal aan de banken. Na terugbetaling door de banken is de staatschuld al snel met € 60 miljard of meer opgelopen. Het zou een leider van een land sieren als hij zou zeggen: De financials actief in Nederland in 2007, 2008, 2009 en 2010 betalen deze € 60 miljard of wat uiteindelijk het exacte bedrag mag zijn aan de Staat der Nederlanden. Want door de investeringen van de Nederlandse overheid kunnen zij profiteren: Niet failliet én weer winstgevend worden.
  Kijk dan heb je ballen als politicus ook al eet je wel of geen varkensvlees.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Willem, sinds Polen bij de EU is, moet gezegd worden, dat ook bij ons in de omgeving de Politie actiever en realistischer geworden is. De meeste mensen hebben nu werk in binnen of buitenland. Toch vond een jonge boer van ongeveer 30 jaar het nodig om zijn palen voor zijn afrastering uit ons bos te pikken. Toen ik hem vroeg waarom hij dat gedaan had, antwoorde de jonge boer; ik heb ze nodig, aha, hebt u ze nodig?, hoeveel wilt u er voor betalen?; ik kom vanavond 100 zloty brengen, zo de jonge boer het gezegd had, is het ook gebeurd. Vermoedelijk is door het comministische systeem de gedachte ontstaan, wat van de staat is,is van ons. Dus wij stelen niet en nou ja dat die hollander in een voormalig Staatsbedrijf heeft ge-investeerd is niet mijn probleem!!!... Zo denkt bij ons de dorpsbevolking(?) Is dat bij jou anders Willem? groetje's, piet.

 • no-profile-image

  Patrick

  Piet !

  Polen versus Hongarije want de gedachte is hier evenzeer ook zo.
  Bij politie is de grote hapering alhier dat de jongen niet betaald worden.
  Amper 250 euro op maandbasis , deze jongens met een Hongerloon moeten dan bv een zigeunersbende tegenhouden met een Audi A6 Quatro ...
  Je zou voor minder fuck it zeggen .

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.