Redactieblog

229 x bekeken

CVI test vaccins tegen Mexicaanse griep bij varkens

Het Centaal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR test vaccins om varkens te beschermen tegen Mexicaanse griep, H1N1.

Het onderzoek wordt gedaan om te kijken hoe goed specifieke vaccins tegen de Mexicaanse griep beschermen tegen dit griepvirus, en hoe zich dat verhoudt tot de bescherming door bestaande griepvaccins voor varkens.

Een van de vaccins is door de Universiteit Utrecht ontwikkeld, in samenwerking met het CVI. Het is een vaccin op basis van een manteleiwit van het nieuwe virus. Dat wekt immuniteit op in de varkens. Het varken wordt daardoor minder gevoelig voor het virus en ook de vermeerdering van het virus neemt af. Vaccinatie dempt zo de circulatie van het virus in de varkenspopulatie.

In Australië, Argentinië, Canada en Singapore zijn al gevallen bekend waarbij varkens besmet zijn geraakt met het griepvirus. De varkens raakten vermoedelijk besmet via mensen. "Er zijn echter nog geen signalen dat het virus zich in de varkensstapel verder verspreidt", aldus viroloog Willie Loeffen van het CVI.

Hij verwacht dat het op grote schaal vaccineren tegen H1N1 voorlopig niet plaats zal vinden. Ook niet om economische redenen. "Dit onderzoek wordt gedaan om zo snel mogelijk voldoende basiskennis te verkrijgen over het virus en manieren om ertegen te beschermen. Met deze kennis kan snel vervolgonderzoek plaatsvinden en kunnen de juiste maatregelen worden genomen als het in de nabije toekomst nodig zou blijken. Denk bv aan een situatie dat het virus muteert en varkens echt ziek gaat maken of als het virus zich wel gaat verspreiden onder varkens en een relevant risico voor de mens gaat vormen. Dan zijn er situaties denkbaar waarbij vaccinatie op bedrijfsniveau of zelfs het breed inzetten van vaccins bij varkens mogelijke opties zijn. Op dit moment lijkt de kans dat dat nodig is overigens nog heel klein", aldus Loeffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.