Redactieblog

378 x bekeken 10 reacties

Zwarte mest drukt afzetprijs

De afzetkosten voor varkensmest zijn op het laagste niveau sinds het huidige mestbeleid werd ingevoerd.

Dat blijkt uit een telefonische rondgang langs een aantal mestdistributeurs. Zwarte mestafzet is een van de oorzaken. Niet alleen in de goede afzet in de akkerbouw door de gunstige weersomstandigheden, ook zwarte mest draagt bij aan de daling van de prijs. Dat bevestigen meerdere bronnen onafhankelijk van elkaar.

Varkenshouders

De prijzen die varkenshouders moeten betalen voor mest die over lange afstand wordt vervoerd variëren van 12 tot 17 euro per kuub. In Noord-Brabant betalen varkenshouders tussen de 15 en 17 euro per kuub, in het midden van Nederland tussen 12 en 15 euro per kuub. In het Oosten ligt de prijs hier enkele euro’s boven.

Het goede weer in het voorjaar, waardoor veel mest is afgezet, zorgt voor minder druk op de markt. De vraag naar mest vanuit de akkerbouw is dit najaar hierdoor kleiner dan voorheen. Veel bedrijven hebben door het gebruiksnormenstelsel geen plaatsingsruimte meer.

Wegsluizen

Handel in zwarte mest heeft een prijsdrukkend effect. Dit wordt bevestigd door meerdere bronnen. Het wegsluizen van mest door het af te leveren op een niet bestaand adres, het manipuleren met mineralengehaltes van mest bestemd voor export en het scheiden van mest op bedrijfsniveau waarna de dikke fractie met zeer hoge gehaltes wordt geëxporteerd leidt tot minder druk op de mestmarkt.

Met het eind van de uitrijperiode in zicht is de verwachting dat de prijs weer gaat stijgen, omdat de mest naar de tussenopslag moet, wat extra kosten met zich meebrengt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  putten

  willen ze bij de boerderij ook hebben dat de varkenshouderij die al diep in de stont zit door zoeen ongenuanceerd verhaal ons helemaal kapot maken,alsof 15 euro teveel betaald is? dat is een jaarinkomen voor de meeste mensen en bij ons komt dat bovenop het verlies,boerderij,een zeer laag boerderijonwaardig verhaal.

 • no-profile-image

  sjef

  nog niks lang geleden las ik dat er nog nooit zoveel vloeibare mest is vervoerd als dit jaar. dus extra transport van mest.
  ook lees ik dat door de verbranding van pluimvee mest, extra ruimte komt voor ander mest. en dat er veel mest extra naar het buiteland gaat. ook veel verhitte mest. eerlijke mest.
  en dat betekend dat de varkensmest 10 euro per ton goedkoper is.
  en dat scheeld veel geld in het laadje.
  en dan ineens met modder gaan gooien. die fout zijn; pakken en een boete erop. maar niet alles op een hoop gooien.
  dat is echt vies. wat jullie doen.
  het is niet altijd veel winst maken over de rug van de boeren gezinnen.
  maar je bent al jaren gewend om veel geld te verdien; en dan ga je er naar leven.
  nu nog vlink de zaak zwart maken, dan komt de politiek weer met extra wetten. dan gaan de prijzen weer omhoog.

 • no-profile-image

  Red

  Als je alle reacties goed leest blijft er nog maar één ding over Alles forfotair
  en geen gemonster meer dus minder kosten.
  Cumela ook een boom is ééns leeg geplukt zo ook onze portomonee.
  Volgens mij moet dit kartel maar eens worden doorgelicht.

 • no-profile-image

  mankenelis

  er staat toch niets in dat agd 15 euro teveel of te weinig vindt.
  Als U het er niet mee eens bent of U kunt overtuigen dat het niet waar is dan klaagt U ze toch aan .
  Maar meestal is het zo waar rook is is vuur

 • no-profile-image

  Marcel

  Toen de huidige meststoffenwet een feit werd heeft Maas van den Heuvel van Cumela bedongen dat alle mest via erkende intermediairs moest lopen, omdat zij anders hun apparatuur niet konden terugverdienen. LTO was op dat moment druk met een machtsstrijd tussen Hogervorst en Vermeer, en had dus geen tijd om zich met belangenbehartiging bezig te houden. Aldus geschiedde en alle mest moest dus via het knusse kartelletje van erkende intermediairs lopen. Echter, onlangs zijn er toch wat bewegingen gekomen via spoor 2 initiatieven, en zien de intermediairs met lede ogen hun absolute machtspositie ondermijnd worden. Tijd dus om de landbouw via de pers ervan te beschuldigen dat er flink gerommeld wordt zodat de politiek zich weer genoodzaakt ziet om in te grijpen, en de regelgeving aan te scherpen, zodat vervolgens alles weer via het bekende ouwe jongens krentebrood kartelletje moet lopen, en het ongebreidelde exhorbitante graaien uit de portemonnee van de boeren kan doorgaan.

 • no-profile-image

  billy

  Sturen jullie ook een exemplaar naar de aid en niet te vergeten Gerda Verburg de minister ? PS doe er voor Gerda een doosje paracetamol bij want misschien is het toch wel een hoofdpijn dosier

 • no-profile-image

  Stront

  Marcel, wellicht moet je het artikel eens lezen met de nodige nuances. Lompigheid ten top wat je uit zonder enige vorm van onderzoek. Stel voor dat je zelf eens strontauto koopt en eens kijkt of het uit kan voor die schijtprijzen. Inmiddels zijn er strontboeren die een auto hebben gekocht en nu jammeren omdat ze er niets aan kunnen verdienen. Maar ja, wel jammeren dat je niets verdiend maar rekenen kun je niet. Dat is dan wellicht ook de reden dat je niets verdien. Kijk ook eens naar de artikelen elders op deze site, over de boetes welke de aid heeft opgelegd! Het rommelt en wordt gerommeld. Mest met 20 kg P en meer de grens over, dat geloofd toch geen hond. De veehouderij zou eens de hand in eigen boezem moeten steken en wat kritischer moeten zijn over de rommelaars.

 • no-profile-image

  bert

  wat een onzin.
  je kan lezen wie het zeggen.
  de kartel moet maar eens uit de kast.

 • no-profile-image

  alle mest

  Ben het met Sjef en Marcel eens.
  @Stront, de mesthandel heeft door absurde prijzen zelf in de hand gewerkt dat alle mazen in de wet opgezocht worden om mest afgezet te krijgen voor betaalbaardere prijzen. Dat is het enigste voordeel wat de hoge afzetprijzen teweeg hebben gebracht. Degene die de mazen opgezocht hebben worden nu door een aantal andere uit het mestafzet kanaal van alles wat ze maar bedenken kunnen beschuldigd. Denk eens na en probeer gewoon die mest voor 10 euro of minder afgezet te krijgen en dan is iedereen tevreden. Akkerbouwer heeft dan mest, transport heeft zijn kosten betaald gekregen en de leverancier hoeft niet naar de bijstand.
  Ik denk dat ik nog wel een bloemetje ga sturen naar Cumela en zijn leden met het publiceren van zulke berichtgeving. Eerst de sector compleet leegmelken en dan met dit soort berichten gaan strooien. Dat is pas goedkoop !!!!

 • no-profile-image

  jurre ist

  Wat een leuke discussie over zwarte mest. Mijns inzien is degene welke het monster neemt (ekende monsternemers) verantwoordelijk voor de inhoud. Dat men zich dus in laat met andere inhoud betekend dat zij het gewoon voor het geld doen. En hier dan zelf aan mee werken en dan zo reageren. Dit zegt meer dan genoeg over deze gang van zaken. Oja en wie is straks uiteindelijk het leidend voorwerp, uiteraard weer de boer want deze is eindverbruiker en kan alles weer ophoesten.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.