Redactieblog

353 x bekeken 31 reacties

Wakker Dier schrijft brandbrief over roosters

Minstens twee keer per week moet de brandweer in actie komen om vee uit mestkelders te redden. Dat blijkt uit onderzoek van Wakker Dier.

De organisatie baseerde het onderzoek op het meldingssysteem van alarmdiensten P2000. Wakker Dier roept in een brandbrief aan de minister van landbouw op tot preventieve maatregelen.

Volgens het onderzoek van Wakker Dier rukte de brandweer sinds mei 2006 363 keer uit omdat dieren in de mestput waren beland. ”Het werkelijke aantal keren dat vee door de roosters zakt is nog groter, omdat lang niet altijd de hulp van de brandweer wordt ingeroepen. Ook zijn alleen duidelijke meldingen bij P2000 meegeteld”, aldus Wakker Dier.

De organisatie vindt het bouwen van mestsilo’s naast de stal, in plaats van eronder, een goede oplossing. ”Daarvoor moeten consumenten, supermarkten en overheid betalen. Betere prijzen voor boeren zorgen dat er meer geld overblijft voor dierenwelzijn”, aldus de stichting.

LTO vindt dat de kwaliteit van de roosters de verantwoordelijkheid is van de boer, aldus Kees Romijn namens LTO Nederland. Hij verwacht dat de problemen op termijn afnemen omdat nieuwe roosters van betere kwaliteit zijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  demo

  Wakker dier is een club die de boeren alleen maar schoffeert ,zelf steeds in de belangstelling willen staan over de rug van de boeren .T wordt tijd dat alle subsidie,s worden stop gezet ook b.v van de postcode loterij , die stichting moet ook maar eens een eigen onderzoek doen naar de manier zoals wakker dier werkt , eigenlijk is het een criminele organisatie.

 • no-profile-image

  brandweerman

  En nog nog even het volgende; kijk eens op p2000 en zie hoeveel meldingen er dagelijks zijn van aangereden wild. Alleen al in de regio N.O. Gelderland al gem. 6 tot 8 per dag. Hier hoor je wakker dier niet over klagen. Kijk dan ook eens naar de melding 'dier in boom', hoor je ze ook niet over.

 • no-profile-image

  Zonderinlognietnodig

  Patrick, wakker dier positief,nico koffeman positief, jemig ik val van de stoel haast.
  En ook erg toevallig, dat er een brandweerman iets uit de doeken doet er promt weer andere brandweermannen zijn die weer iets anders zeggen of zijn het toevallig,die wakker dier vriendjes,die wakker geworden zijn,die ineens zien,dat ze een fout hebben gemaakt.

 • no-profile-image

  Eddie

  Mag ik de brandweerman uit Barlo (Lichtenvoorde?) heel erg bedanken voor deze simpele uitleg. Het zou de media sieren wanneer ook zij eens de moeite namen om zaken te controleren op juistheid. Anderzijds is het wel grappig om te zien hoe die clubjes telkens weer in staat zijn zichzelf belachelijk te maken.
  Doet niet af aan het feit dat er in ieder geval een brandweerman de moeite heeft genomen om het eea recht te zetten.

 • no-profile-image

  Patrick

  zonderinlogniet nodig 16:55
  Ok wat is nu je punt?
  Heb je niet door dat dit een algemeen forum is, en geen vergadering van CDA of LTO?
  Vertel eens wat en welke fout er is gemaakt?
  Waarschijnlijk zal WD niet exact het juiste aantal hebben. Is dat het punt?
  Wat zegt het artikel, misschien minstens 2 keer per week moet de brandweer vee uit mestkelders redden. Dat is dus minstens 104 keer per jaar. Er zijn ongeveer, en minstens 233 brandweer korpens in Nederland. Persoonlijk denk ik dat ieder korps wel 1 maal per jaar uitrukt voor deze melding. Als dat zo is is dat het DUBBELE, dus 4 keer per week.
  Nu is het exacte aantal niet belangrijk, wel de situatie en eventuele oplossingen die worden aangedragen. Jullie LTO en CDA hebben jullie niet geleerd wat een goede focus is, dat is zeker een feit.

 • no-profile-image

  wakker@

  Er veel meer dieren dan mensen in nederland, maar er verongelijken veel meer mensen dan dieren. We moeten naar mijn inziens eerst zorg dragen dat er minder mensen verongelukken. Tegenwoordig worden dieren boven mensen gesteld. Al vind ik wel dat ongelukken bij dieren ook voorkomen dient te worden. Maar dit slaat alles

 • no-profile-image

  boerin

  Ik weet niet waar deze dieren-vrienden hun info vandaan halen. Maar putten zijn duurder dan opslag buiten de stal. Bij een dichte vloer zijn de dieren vuiler en glijden gemakkelijker uit als de stal wat ouder is. Geen uitmest-systeem = een storingsbron minder. Dat spul gaat vaak s' avonds en in het weekend stuk.
  Ook de bron van info via een oproepsysteem is onnozel, bij mest-opslag buiten de stal zijn er ook dieren die erin weten te vallen/lopen. Dus betere statistiek nodig voor de pers zoiets wereld-kundig maakt.

 • no-profile-image

  Boer

  Dit is schitterend. Worden de altijd maar klagende "dierenvrinden" door de brandweerman keurig op de plek gezet.

 • no-profile-image

  demo

  HA die Patrick je hebt ,t over jullie C.D.A weet je dat heel veel agrariers op andere partijen stemmen en weet je waarom ,omdat ze zo,n oplichters bende als WD niet echt aanpakken en dan hebben we ,t even niet over zo,n artikeltje als dit ,want dit artikel is er alleen maar om de burger te paaien ,zo van kijk eens wat wij goed bezig zijn ,even niet door hebben dat het een verdraait onderzoek is,maar dat houd niet in dat elke koe varken in de put er een te veel is

 • no-profile-image

  brandweervrouw

  Beste brandweerman uit Barlo,
  We hebben dan als brandweer wel allemaal hetzelfde P2000-systeem, maar elke regio heeft zijn eigen, zelf ontwikkelde set standaard oproepcodes - en die verschillen per regio. Blijkbaar kent jullie regio de code "koe in kelder". Bij andere regio's heeft men veel dierongevallen in verband met een snelle alarmeringskeuze ondergebracht onder de verzamelnaam "dier in nood". Waarbij de bevelvoerder pas weet wat er aan de hand is wanneer hij/zij de alarmcentrale heeft gesproken. Er is (helaas) niet zoiets als een nationaal identieke alarmering. Wat jij dus vertelt klopt alleen voor je eigen regio. Daarom heeft Wakker Dier gelijk wanneer ze zegt dat op grond van de P2000-oproepen veel incidenten met dieren in de mestput niet te identificeren zijn.

  Ik vind het trouwens verbazingwekkend dat Wakker Dier ditmaal pleit voor iets wat positief zou zijn voor de boeren - veilige roosters en een fatsoenlijke prijs voor agrarische producten - en dat er toch alleen maar negatieve reacties volgen. Het lijkt wel een pavlovreactie: wat die mensen ook zeggen, er mag alleen negatief worden gereageerd. Durft er soms niemand af te wijken van de standaard mening dat alles wat Wakker Dier zegt, alleen maar lastig of vervelend is? Er zijn toch zat boeren die staan voor het welzijn van hun dieren? Vinden die het niet vervelend dan, dieren in de gier? Kan ik me niet voorstellen. En dus zou dit een onderwerp moeten zijn waarbij boer en Wakker Dier het eens zouden kunnen zijn: streven naar minder gierongevallen. Wie durft?

 • no-profile-image

  henrie

  wat een organisatie die Wakker Dier waarom worden wij veehouders toch altijd zo aangevallen door deze organisatie. Wij veehouders hebben het allerbeste met onze dieren voor. waarom kunnen ze niet eens vertellen dat wij het zo goed met onze dieren voor hebben, wat overigens de waarheid is. En ik denk persoonlijk ook dat door het bouwen van stallen met dichte vloeren de diergezondheid niet word verbeter maar juist verslechterd. Op verschillende rundveebedrijven met dichte vloeren heb ik gezien dat er veel meer koeien zijn met klauwproblemen zelf als er ieder kwartier mest wordt afgeschoven. Dus Wakker Dier kijk eerst eens kritisch naar een punt en geef daarna je mening, praat met veehouders en begin niet direct lawaai te schoppen maar zorg voor beter kennis van zaken.

 • no-profile-image

  Vogels

  Herman,

  Waarom zou dat zijn? Als er toevallig een brandweerman iets uit de doeken doet, dat het een melding voor veel meer kan zijn,dat puur een dier in de put.
  Vlug gaan alle dierenvriendjes bedenken,hoe ze deze fout hebben kunnen overzien, ah we gaan als brandweerman schrijven,dat de eerste brandweerman het fout heeft.
  Daarnaast vergeleken met het aantal gelukken in de industrie,is dit te verwaarlozen,ok elke is teveel en echt geen boer die staat te springen,als het gebeurd. Daarnaast de opmerking richting nieuwbouw,waarbij je wordt tegengewerkt?
  En nog laatste punt,die paar "zogenaamde dierenvrienden/terroristen" menen alles regels te moeten aan te passen,terwijl zij juist nooit dat product zullen kopen!

 • no-profile-image

  gerrie

  Oeps, mijn pierper gaat. Lekker weer uitrukken. Een Slapend Dier in de put. Terrasjesvolk.

 • no-profile-image

  gert

  Dat wil de veehouder ook

 • no-profile-image

  gj

  "maar als de ventilatie uitvalt lopen zij het risico dat zij het risico dat zij door de roosters op de put zakken",
  ANP = analfabete nederlandse pers?

 • no-profile-image

  boer met de pet

  ook hier zit weer een luchtje aan,wat een volk dat wakker dier, dit werk doen ze liever dan iemand uit een geplette auto halen

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Laat die mensen van Wakker Dier nu gewoon eens een baan zoeken en 60 uur per week werken. Hebben geen tijd meer om de splinter in het oog van de buurman te ontdekken. Het lijkt wel of iedereen bezig de boer te controleren en te bestraffen. Jammer dat zoveel boeren straks het loodje leggen, hebben veel ambtenaren niets meer te doen!

 • no-profile-image

  Jeroen

  goedkoper onder de stal? ventilatie uitvalt? Sinds wanneer valt zoiets uit?meeste hebben natuurlijke trek of bedoelen ze nu de varkens? Wat met klauwgezondheid?Elk voordeel heeft een nadeel zoals een "bekende" voetballer eens zei

 • no-profile-image

  brandweerman

  Het tegengestelde is waar. Vaak rukken wij uit voor de melding 'koe in kelder'en dan blijkt het te gaan om een koe die zich heeft vastgekropen. Dus de algemene melding is koe (dier ) in kelder.
  Bij "dier in nood' gaat het meestal om een koe of paard dat in een sloot is beland. Het gaat er om hoe de centralist de melding inteperteerd, tikt hij of zij koe in op het toetsenbord, dan verschijnt al de tekst 'in keder'erachter aan. Dit werkt namelijk sneller.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ja, hier heeft Wakker dier wel een punt! Als je ziet wat er allemaal mis kan gaan met mest in de stal, waar de dieren verblijven en waar de mens moet werken, dan heb je die mest het liefste buiten in een opslag. Bij nieuwbouw zal ik dit punt wel zwaar mee laten wegen in ieder geval.

 • no-profile-image

  postbode siemen

  Ik zit zelf bij de brandweer en ben boer. Verschillende malen hebben wij een koe uit een kelder gehaald en heel vaak is het slecht onderhoud of nalatigheid. Ik vind het idee van wakker dier goed, beter voor de koe en beter voor de boer gezien er ook risico's aan putten kleven voor de boer zelf.

 • no-profile-image

  arm schaap

  "volgens onderzoek van wakker dier"......staat er vermeld. Nu vraag ik mij af; hoe lang duurt zoon onderzoek van wakker dier. 5 minuten??
  Enkele regels verder...
  "Betere prijzen voor boeren zorgen dat er meer geld overblijft voor dierenwelzijn”, aldus de stichting.

  Geld dat overblijft... ja ja, moet allemaal naar dierwelzijn.
  Mijn welzijn dan,... ben gisteren nog door mijn bed gezakt... daar hoor ik niemand over.

 • no-profile-image

  dd

  Zou het niet eens kunnen dat veel van deze roosters die zijn versleten dat de boer al een vergunning voor nieuwbouw heeft aangevraagd en dat deze aanvraag door groeperingen als wakker dier e.d. jaren worden tegen gewerkt. Hierdoor kan de boer niet optijd aan de geplande betere huisvesting voor zijn dieren beginnen. Als dan zoiets gebeurd als koe in de put is het niet altijd de schuld van de boer maar moet er ook gekeken worden of er een aanvraag voor nieuwbouw of renovatie ( vaak met uitbreiding) is gedaan. Als blijkt dat zo'n aanvraag er is en deze tegen wordt gewerkt door diverse groeperingen wie is dan de schuldige.

 • no-profile-image

  gj

  Bij nieuwbouw de mestsilo's dus naast de stal. Geen punt! Bvk subsidie uit te pot die nu Wakker Dier enz ontvangt.
  De reactie van LTO is weer even waardeloos als de organisatie zelf.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Gj Noord,

  Leuk en aardig. Maar als ik zie,hoeveel problemen er zijn met vaste vloer, weet ik nog niet wat beter is?
  Tuurlijk gevaar voor vallen in put is weg.
  Klauwgezondheid? Uiergezondheid? Schade van mestschuift? Vloer die glas wordt. Tuurlijk weet ik ook, dat het op bepaalde bedrijven ook werkt.
  Elk voordeel is een nadeel.
  Wakker Dier, wil gewoon makkelijk scoren,zonder goed onderzoek.
  Moet je eens zien wat die partij voor de dieren,de belastingbetaler kost.
  Elke vraag is een kostenpost van ongeveer 5.000 euro,dus ga maar rekenen.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Demo Cratie, Kijk met je conclusie ben ik het eens ""maar dat houd niet in dat elke koe varken in de put er een te veel is"", de rest wat je aandraagd is verschil van inzicht. En dat is nu het punt dat gemaakt wordt en werd. Het aantal, getalsmatig, is niet het belangrijkste, ook niet altijd wie een boodschap brengt als het op een langdurige structuur of systemen gaat. Voor kortzichtige en zalfende boodschappen zie je de LTO en CDA de kroon spannen nu, maar levert het wat op op lange termijn? Wordt de sector er wel beter van van een CDA en LTO als vb die gewoon geen idee hebben, en letterlijk met de huidige "crisis" met de handen in het haar zitten te wroeten.
  Nee dus, het levert niets op voor een boer en haar familie en toekomst, en het zijn De de partijen die het zouden moeten doen, ze zijn ernstig verstrikt in onkunde en zelfbelangrijkheid. De boeren vakbonden kunnen beter overeenstemmingen, of deel overeenstemmingen bereiken met de de NGO`s of alle dieren en welzijnsorganisaties samen, ik weet zeker dat je een betere en langdurige en winstgevende sector zou hebben. DE LTO en CDA als vb hebben nog niets kunnen brengen in de huidige crisis, echt niets, en dat is verbazingwekkend voor buitenstaanders van de sector. Het is crisis, en ze weten niet wat ze doen, wat ze moeten doen, ze hebben geen plan en leggen geen verantwoordelijkheid af voor alle plannen uit het verleden en haar beloften. Ik bedoel mmmm, wie behartigd de boeren belangen nu, niet de CDA of LTO, dus elke vorm van kritiek of inzicht zou letterlijk gekoesterd moeten worden als bron van informatie, zeker in crisis tijd. En dat richting @geplaats door maakt het uit. Iedereen weet wel dat de brandweer nuttig werk doet en voor heel veel dingen uitrukt, van klein tot grote ongevallen of impacten in ieders leven, en dat is zeer dankbaar en dienstbaar werk.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  wel grappig dat zo'n partij die onze producten nooit van zijn leven zullen kopen zoveel eisen aan de manier van produceren kan leggen. In alle andere sectoren bepaald de consument of hij of zij het ermee eens is.

 • no-profile-image

  Maakt het uit??

  Patrick,
  En al die keer dat de brandweer uitrukt voor een kat in de boom,een hond in de auto etc etc. Wakker Dier is gewoon aan het zoeken en niks anders.
  Open forum ja, maar het altijd toevallig, dat bepaalde mening van mensen als niet gelijk krijgen in een andere vorm met een andere naam hier neer gepleurd worden.
  En waar komt de brandweer voor? Ik heb het wel gehad,dat een koe in het land kalfde, dat een burger(niet de moeiet neemt met mij contact op te nemen) de dierenbescherming belde en van uit daar de brandweer ook nog eens komt, wat is dat voor melding dan?
  Vergelijk dan nog eens die melding met het aantal bedrijfsongevallen, weet haast zeker dat die verhouding erg scheef loopt dat het wel meevalt in de landbouw.
  Maar zoals ik eerder schrijf, ze hebben altijd wel wat te zeuren, maar ze zullen nooit ons product af nemen.

 • no-profile-image

  Patrick

  This maar hoe je het bekijkt. Misschien heeft Wakker Dier wel de meest positieve invloed op de sector en het boerenwerk en haar werk en handelingssystemen. In het algemeen is het soms erg goed om kritisch te kijken naar dingen, kijken of er iets veranderd kan worden, of het mogelijk is. Je kunt dat beter vragen aan mensen die ook belang bij een goede en nuttige sector hebben, maar dan ook vanuit het welzijns niveau, wat de boeren natuurlijk ook wel hebben, maar de sector nog ietsjes pietsjes minder aandacht aan besteed heeft in het algemeen.
  Je zou toch willen dat LTO en CDA en LNV toch ook ietsjes kritischer hadden gekeken naar het melkprijzen "probleem" op dit moment of varkens prijzen probleem op dit moment, of in het verleden? Maar ja, zij zaten achterover geleunt met een sigaar, en werden niet gestimuleerd om ook maar iets te doen, laat staan na gaan denken over een aantal dingen, hoewel ik van mening ben dat nadenken door sommige organisaties, die democratie claimen op appèl nooit zal lukken.
  Ze werden niet gestimuleerd door de achterban, of door de belangenbehartigers, dus nu zit de sector zelf met de gebakken peren. Een vorm van wisselwerking, kritische geluiden, andere mensen naar dingen laten kijken is over het algemeen erg goed voor een bedrijf, ook buiten de landbouw sector, dus in de landbouw sector zal dat ook zeker zo zijn en ook positief gelden, tenminse als er geluisterd wordt dan, ongeacht of men er mee eens is.
  Dus Wakker Dier zou best een compliment kunnen krijgen voor die wisselwerking en kritisch blik uit de hoek van LTO of CDA top bestuurders, want WD doet het werk wat zij zouden moeten doen.

 • no-profile-image

  Herbert

  Geweldig werk van Wakker Dier. Steeds weer laten ze ons zien dat we slechts denken dat we diervriendelijk zijn, maar dat het totaal nog niet klopt. fijn dat er zulke organisaties zijn in ons land. Daar wordt iedereen beter van. Het LTO en het CDA bestaan kennelijk uit een speciaal type mensen. Mensen die niet denken en niet doen, anders dan zorgen dat de zeer rijken, nog rijker worden. Het CDA staat toch al voor verderf van alles wat mooi is. Daar moeten we het als boeren zeker niet van hebben. Eigen verantwoordelijkheid? Hoe weet je als boer dat een rooster niet goed is. Dan hoor je zoiets toch van het LTO? Niet dus! Ik schrok ervan dat het zo vaak voorkomt. We denken toch allemaal dat het die ene keer om een incident gaat? Wie weet dat al die incidenten bij elkaar zo'n structureel verschijnsel oplevert? Boer zijn staat niet gelijk aan dierenafschuw. Dat ga je wel denken wanneer je de reacties leest op Wakker DIer. Kortzichtig! Het is goed dat we deze informatie krijgen. Van wie maakt niet uit. LTO behoort zich te schamen.

 • no-profile-image

  Herman schober

  Wat een aangebrande reacties van een aantal mensen op dit forum! Wat is er mis met het feit dat iemand er op wijst dat dieren onnodig leed moet worden bespaard? Dat de veesector kritisch wordt gevolgd door mensen die het goed voor hebben met onze mededieren lijkt mij vrij logisch, gezien de enorme misstanden die er zijn. Het wordt tijd dat de sector zich eens een kritisch zelfonderzoek gaat onderwerpen en niet altijd de vermoorde onschuld speelt.

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.