Redactieblog

2 reacties

Samenwerken betekent openstaan voor meningen van anderen

Als rechtgeaarde LTO'er erger ik me aan de arrogante opstelling van sector Melkveehouderij. Dat is niet goed. Lig het aan mij of aan de LTO?

Ik denk aan de LTO. Neem zo'n uitspraak van Siemjan Schenk over het opstappen van DDB uit het zuiveloverleg: "Wij hebben ze twee keer de kans gegeven, twee keer zijn ze opgestapt. Het zij zo." Daar spreekt een arrogantie uit van hier tot Tokio. Dan heb je er toch niets van begrepen?

Feit is dat wij twee landbouworganisaties hebben. De oude LTO en de nieuwe vakgroep NMV, nauw verwant aan DDB. De uitspraak van Siemjan Schenk geeft aan dat hij zich nog steeds superieur voelt. Hij nodigt uit, hij is de baas. Hij bepaalt de agenda, de anderen mogen aanschuiven. Dat is een onderschatting van de beweging. DDB en NMV vertolken de gevoelens van een groot aantal veehouders. Er hoeft niet veel te gebeuren en er komt een verschuiving van de panelen. Dan kan DDB-NMV best belangrijker worden dan de LTO.

We zien dat bij de varkenshouderij. Daar is de Vakbond met Wyno Zwanenburg de LTO van Annechien ten Have al voorbij gestreefd. Bij belangrijke kwesties vraagt de pers regelmatig Wyno Zwanenburg om de mening van de sector. Zijn hoofd komt steeds vaker op de televisie. Annechien komt er weinig meer aan te pas.

Dit voorbeeld moet Siemjan Schenk tot nadenken stemmen. Erkennen dat er een steeds machtiger wordende Vakbond melkveehouderij naast hem staat. Samenwerken is dan geboden. En dat betekent niet hooghartig uitnodigen, maar openstaan voor elkanders meningen. En daar ontbreekt het bij de LTO aan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boesje

  Vergaderboer, maak geen slapende honden wakker.

 • no-profile-image

  Dierhouder

  LTO moet leren dat zij er zijn voor de leden! Een eerlijke en rechtelijn te koersen. Niet aan koehandel doen!!!!!
  Bestuurders mogen geen besmet leven te hebben. Oneerlijke bestuurders schorsen, dit geld ook voor de leden. Het moet uitgesproken gedrag zijn! Ik geloof dat het steeds echer wordt. De afstand naar de leden is ver, zij weten totaal niet meeer wat er afspeelt. Beleid maken is moeilijk, maar het moet geen arogantie zijn. De NMV en DDM hebben veel kennis opgebouwd, met als hoofddoel een kostprijsdekkende melkprijs. Dit is voor de producent van voedsel hoofdzaak en voor de consument zekerheid. En over de belangen van de aanverwante sectoren hoeven we niet te spreken, zij kennen de opbrenstprijs voor de melk en vlees soms beter dan de boer. Als het de boer goed gaat, gaat het de meeste goed is een gezegde!

Of registreer je om te kunnen reageren.