Redactieblog

199 x bekeken

Argentinië kondigt alarmfase diergezondheid af

De Argentijnse regering heeft een nationale alarmfase afgekondigd voor de diergezondheidssituatie.

De alarmfase volgt na de vondst van Mexicaanse griep bij een tweede varkensbedrijf. Eind juni werd voor het eerst het nieuwe griepvirus H1N1 vastgesteld bij varkens. Op het bedrijf bleken twee medewerkers besmet te zijn geweest, waarna het virus is overgegaan op de varkensstapel. De Argentijnse regering heeft de tweede besmetting nog niet bevestigd. Internationale diergezondheidsspecialisten gaan er vanuit dat de tweede besmetting wel gevonden is, aangezien de maatregelen nu van kracht worden en niet direct na de eerste vondst van het virus bij varkens.

Door de alarmfase mogen meer varkensbedrijven getest worden op H1N1. Ook zal in slachterijen meer onderzoek gedaan worden naar het virus. Met de extra maatregelen hoopt het ministerie eventuele besmettingen eerder op te merken, zodat de bestrijding ook sneller op gang kan komen.

Het griepvirus heeft in Argentinië inmiddels voor 137 dodelijke slachtoffers gezorgd. De regering heeft scholen gesloten en de bevolking opgeroepen om drukke plaatsen te mijden om de verspreiding van het virus te remmen.

Of registreer je om te kunnen reageren.