Redactieblog

2 reacties

FAO onderzoekt link Mexicaanse griep en varkenshouderij

De wereldvoedselorganisatie FAO mobiliseert teams van deskundigen om te onderzoeken of het Noordamerikaanse griepvirus een direct verband heeft met varkens.

De FAO stuurt tevens teams van de werelddiergezondheidsorganisatie OIE naar het crisiscentrum in Mexico, om epidemische situatie in de Mexicaanse varkenssector in kaart te brengen. Het onderzoek richt zich in eerste instantie op de vraag of het virus bij varkens voor komt. Daarnaast wordt onderzocht hoe het varkensgriepvirus heeft kunnen vermengen met vogelpest en humaan griepvirus.

De FAO heeft haar technische staf gevraagd wereldwijd alert te zijn op griepachtige verschijnselen bij varkens. Op dit moment lijkt het griepvirus alleen van mens op mens te gaan. Bewijzen dat het virus uit de varkenssector komt zijn er niet.

"Er lijkt geen gevaar voor de voedselketen. Op dit moment is het een volksgezondheidscrisis en geen veehouderijcrisis. Maar we moeten alert en voorbereid zijn", aldus de hoogste veterinair Joseph Domenech van de FAO.

Lees ook OIE pleit voor snel onderzoek vatbaarheid vee

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Paul Jansen

    Ik weet niet hoe het komt maar ik moest direct denken aan de varkenspestuitbraak van 1997. Dat onbenul van Van Aartsen moest toen ook de RVV en AID in Brabant alle bedrijven (onbeschermd) laten controleren. Kon je op wachten dat het eerder erger werd dan beter. Ben je nog niet besmet, dan komen we volgende week weer terug!!!!!!!!!!!!

  • no-profile-image

    Jolanda

    Dat ging inderdaad volledig verkeerd toentertijd.. Nu maar hopen dat het niet zo hard gaat lopen. Ik las overigens op http://www.mexicaansegriep.eu dat het allemaal nog wel groeiende is :(

Of registreer je om te kunnen reageren.