Redactieblog

237 x bekeken 1 reactie

Efsa: aanpak MRSA beste op primaire bedrijf

De bestrijding van de diergerelateerde MRSA CC398 kan het beste gebeuren door controlemaatregelen op het primaire bedrijf.

Dat concludeert de De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) in een studie. EFSA baseert dit op de wijze waarop MRSA zich verspreidt. Efsa adviseert tevens een brede screening van MRSA in alle Europese lidstaten.

Uit het onderzoek blijkt dat het consumeren van vlees van dieren met MRSA geen verhoogd gezondheidsrisico vormt voor de consument. Wel concludeert de Efsa dat mensen die in contact komen met vee dat besmet is met MRSA, zoals veehouders en dierenartsen, meer risico lopen dat de algemene bevolking. Ook het risico voor slachthuismedewerkers en mensen die werken in de vleesverwerkering lijkt laag. “Er is geen bewijs dat de CC398 MRSA heeft gezorgd voor voedselvergiftigingen of MRSA-besmettingen door de consumptie van vlees”, aldus Dan Collins, voorzitter van het onderzoekspanel.

Het type MRSA dat in de intensieve veehouderij voorkomt vormt volgens het onderzoek een beperkt deel van de MRSA-gevallen die in de Europese Unie voorkomen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    down under

    Mariska, waar kan ik het orginele artikel vinden waar jij deze informatie vandaan hebt gehaald? Verder ben ik benieuwd of jij mij iets kunt vertellen over een zelftest die er volgens mijn huisarts eraan zit te komen. (ben afgelopen week getest op MRSA i.v.m. een poliklienische opname, de uitslag was overigens negatief) (voor alle duidelijkheid ik ben varkenshouder)

Of registreer je om te kunnen reageren.