Boerenblog

1011 x bekeken 2 reacties

Varkens ontzien het milieu (3)

Het varken en z’n baasje worden tevaak in het verdomhoekje gedrukt. Onterecht. Dat zien we ook weer bij de nieuwe en alarmerende discussie over fosfaat. Daar kunnen de varkens helpen.

De schrijvende pers, waaronder Boerderij, maakte kort geleden melding van ’Fosfaattekort heel dichtbij’. In 75 jaar is de fosfaatvoorraad op. Dat is snel. En zonder fosfaat is er géén leven mogelijk op aarde... Pardon?!? En nog erger, de agrarische sector is met 80 procent verreweg de grootste gebruiker van fosfaat. Mijn eerste gedachte was: poeh, daar komt een megaprobleem op ons af... Maar gelukkig leert nadere bestudering van de gegevens dat het gebruik in de agrarische sector voornamelijk ’kunstmest’ betreft.

Kunstmest, het zou verbóden moeten worden!

Het lijkt me dat het fosfaattekort een erg belangrijk aspect is, wat in de politiek ook plotseling de aandacht krijgt. Wellicht dat ook onze belangenbehartiger NVV hier als een tijger op moet springen. Van LTO is weinig te verwachten, want die vertegenwoordigt de hele agrarische sector en daar horen ook de akkerbouwers bij. En die gebruiken nogal wat kunstmest. Er is een bekende reclameslogan van een dropfabrikant: „Het zou verboden moeten worden!” Kunstmest komt wellicht ook voor die slogan in aanmerking. Akkerbouwers gaan alleen nog maar dierlijke mest op hun akkers aanwenden. De fosfaat wordt in het gewas vastgelegd. Het varken eet de bijproducten van de granen op ,en het fosfaat komt weer in de mest. Dat is recycling. Ach, dromerij natuurlijk. Want de lobby van de kunstmestboys is natuurlijk vele malen sterker en professioneler dan die uit de varkenshouderij. Maar toch, een beetje prikkelen richting de NVV kan geen kwaad.

Ook fosfaat in diervoeders

Ook aan diervoeders wordt extra fosfaat (veelal monocalciumfosfaat of MCP) toegevoegd. Deze markt is welliswaar vele malen kleiner dan het gebruik in kunstmest, maar is toch ook een afzetmarkt. Granen en diverse andere grondstoffen hebben vaak een slechte fosforverteerbaarheid, circa 30 procent. Daarom wordt standaard wat extra goed benutbaar fosfaat (MCP, maar dat wordt dus erg schaars en duur) en het dure enzym fytase (om de in granen aanwezige fosfor toch beter beschikbaar te laten komen) toegevoegd.

Gefermenteerd brijvoer maakt fosfaat toevoegen overbodig

Echter, nieuw onderzoek uit Denemarken toont aan dat gefermenteerd brijvoer de verteerbaarheid van fosfor enorm verbetert. Op ons varkensbedrijf zit in de premix géén extra MCP én géén dure fytase meer. Dat scheelt centjes én is goed voor het milieu. Op m’n brijvoerbedrijf zit er gemiddeld 3,5 gram P per kilo voer, op mijn droogvoerbedrijven is dat gemiddeld 5,0 gram P per kilo voer. Dat scheelt 1,5 gram P per kilo voer, oftewel 375 gram per verkocht vleesvarken oftewel 1 kilo fosfor per vleesvarkensplaats per jaar. Als alle 5,8 miljoen vleesvarkens in Nederland op de gefermenteerde brij stonden, scheelt dat 5,8 miljoen kilo fosfor per jaar, oftewel 13 miljoen kilo fosfaat per jaar. Dat gaat toch wél ergens over... Dat is gigantisch!

Varkenssector: draag nou uit hoe milieuvriendelijk je bezig bent

De afgelopen drie weblogs heb ik willen aangeven dat we als varkenshouders helemaal niet het stempel ’milieuvervuilers’ verdienen. Echter, de leek kent het juiste verhaal niet, de sector doet veel te weinig om dit bekend te krijgen, én de anti-varkenslobby maakt hiervan dankbaar gebruik. Varkens zijn onmisbaar in de recyclegedachte ter bescherming van het milieu. Draag dit uit!

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    het promotie team

    helemaal mee eens wie brengt de lobby op gang

  • no-profile-image

    Varkenshouder

    Datgene wat in het artikel staat was eigenlijk al lang bekend in de sector. Het is voor de individuele agrarische ondernemer echter onmogelijk om deze wijsheid bij de politiek en de burgerij te brengen. Hier is dus een belangrijke taak weggelegd voor onze belangenorganisaties en voor de media. Het is misschien een beginpunt voor de boerderij (MISSET) om dit artikel door te sturen naar de landelijke dagbladen en eventueel naar de televisiezenders zoals SBS.

Of registreer je om te kunnen reageren.