Boerenblog

1 reactie

Varkens ontzien het milieu (2)

Varkensmest is geen afval, maar groen goud.

In een eerdere weblog schreef ik dat het varken een enorme hoeveelheid bijproducten omzet in dierlijk eiwit en hoogwaardige mineralen. Het varken is een onmisbare schakel in de milieuvriendelijke productie van bio-energie die de politiek voor ogen heeft. Immers, de productie van biodiesel en bio-ethanol is onrendabel als de daarbij vrijkomende megahoeveelheden bijproducten niet richting de varkenshouderij kunnen worden afgezet. Mijn stelling is: zonder varken géén alternatief voor aardolie. Kijk, dat is nog eens andere koek dan het varken als milieucrimineel weg te zetten!

Mest wordt het groene goud

Het hoogwaardige mineralenmengsel dat een varken produceert, heeft bij de gemiddelde leek een slechte naam. Immers mest is milieuvervuilend. Toch wordt mest ook wel het ’zwarte goud’ genoemd... Helaas geldt dat alleen voor de handel en de akkerbouwer. De varkenshouder moet in Nederland €15 tot €20 per kuub betalen om van dit hoogwaardige product af te komen. Maar ik ben ervan overtuigd dat mest een groene toekomst heeft: mest, het groene goud!

Biogas uit mest gaat het aardgas vervangen

Uit mest komt biogas. Lijkt me een prima alternatief voor het aardgas als straks die gasbel in Groningen op is. De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) wijzigt haar naam in NBM (Nederlandse Biogas Maatschappij). Scheelt maar één lettertje in het alfabet. En bij de productie van dat biogas komt warmte vrij. Daar is ook van alles mee te doen. Zo vernam ik dat het varkensproefbedrijf Sterksel een proef wil starten om warmte van hun biogasinstallatie te leveren aan een naburig verzorgingshuis. Super! Varkensmest, de groene kachel!

Fokker 50 vliegt op biobrandstof uit algen

In de toekomst vliegt u milieuvriendelijk naar uw vakantiebestemming op varkensmest! Nou denkt u vast die Scholten is hard tegen een betonmuur aangelopen…. Neen. Varkensmest gaat in de toekomst in algenvijvers, en de algen kunnen worden afgezet als varkensvoer of als substantie in de bliksemsdure verzorgende anti-rimpel crémes. Maar uit algen kan ook biobrandstof worden gewonnen. De KLM heeft al een Fokker 50 vliegen op biobrandstof uit algen. Prachtig!

Varkensmest, de groene motor

Nóg een voorbeeldje. Een vleesvarken produceert 400 liter mest per ronde. Gemiddeld bevat mest 90 procent vocht, dus dat is 360 liter water. Op mijn varkensbedrijf drinkt elk varken een 400 liter kaaswei per ronde. Die 400 liter kaaswei bevat gemiddeld 375 liter water. Dus de mest is eigenlijk niets anders dan het recycleproduct van een bijproduct, in dit voorbeeld, uit de kaasfabrieken. Kaas is een magnifiek topproduct dat door iedere Nederlander zeer wordt gewaardeerd. Een Nederlander eet gemiddeld 20 kilo kaas per jaar. Daar komt dan 200 liter wei bij vrij, die door het varken wordt gerecycled in een heerlijk stukje vlees. ’Melk de witte motor’ is een bekende reclameslogan, moeten we veranderen in: ’Varkensmest de groene motor’.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    john

    Leuke slogan ronald! Beter dan de roze motor .. Maar inderdaad van oudsher worden varkens gehouden om producten die niet nuttig zijn voor mensen om te zetten in hoogwaardig vlees en mest. Deze rol van het varken in onze kringloop mogen wij best uitdragen naar onze klanten. En voor onze klanten moeten we het doen, die zuurpruimen van de milieuclubs en dierenvrienden kunnen we beter links laten liggen want daar doen we het toch nooit goed voor. en geef je ze een a dan willen ze de rest van het alfabet aan eisen ook. Of zouden die lui ook gedijen op voertarwe en kaaswei ;-)

Of registreer je om te kunnen reageren.