Boerenblog

3 reacties

Varkens ontzien het milieu (1)

Het varken en z’n baasje worden te vaak in het verdomhoekje gedrukt. Onterecht.

In een eerdere weblog heb ik het varken ’het achtste wereldwonder’ genoemd: het varken is namelijk het best denkbare recyclevat dat er op deze aarde rondloopt. Wereldwijd worden tientallen miljoenen tonnen onbruikbare bijproducten door het varken omgezet in hoogwaardig eiwit en een hoogwaardige mineralenmix. Maar het varken is ook een onmisbare schakel om alternatieve energiebronnen tot een succesvolle business te maken.

Verspilling voor ’milieuvriendelijke’ brandstoffen

Het is algemeen bekend en geaccepteerd dat de aardolie opraakt. Dit feit is aanleiding om af en toe een oorlogje te starten en daarbij vele miljarden dollars/euro’s en de nodige mensenlevens te verkwanselen. Daarom heeft de politiek besloten dat er alternatieven voor aardolie dienen te komen: biogas, biodiesel en bio-ethanol. Prima. Maar op dit moment worden raapzaad, soja, tarwe en mais voor deze ’milieuvriendelijke’ brandstoffen gebruikt. U leest het goed: dat zijn allemaal hoogwaardige producten! Dit wordt min of meer geoorloofd, omdat dit noodzakelijk is om de planeet te redden van de ondergang.

Varken is recycle-kampioen

Gelukkig wordt er veel onderzoek gedaan naar tweede-generatieproducten die in de bio-ethanol of biodiesel kunnen worden verwerkt. Dan moet u denken aan dierlijke vetten en bijproducten uit de levensmiddelenindustrie. Machtig mooi vinden de milieuclubs dit. Is het ook. De industrie wil wel in deze nieuwe technologie instappen, maar verlangt van de overheid flinke tegemoetkomingen in de investeringen en/of het achterwege laten van belastingen voor x-jaar. Het is mij daarom een groot raadsel waarom onze grote vriend het varken en zijn baasje, de varkenshouder, voortdurend in de hoek worden gedrukt. Immers, zij recyclen al decennia lang miljoenen tonnen tweede-generatie-bijproducten en ontvangen daarvoor géén subsidie, maar ontvangen juist kritiek. Ik wil géén medelijden, ik wil alleen maar het varken positiever neerzetten in de hoop dat de voormannen dit ook eens beter gaan oppakken. We mogen trots zijn op ons varken!

Zonder varken geen biobrandstoffen

Het is zelfs zo dat er bij de productie van biodiesel en bio-ethanol zulke enorme hoeveelheden bijproduct vrijkomen, dat een dergelijke fabriek gruwelijk blij is dat er varkens zijn! Zonder varken kan zo’n fabriek economisch niet draaien. Dat varken werkt die enorme bups aan bijproducten weg en zet het om in hoogwaardig eiwit en hoogwaardige mineralen. Deze hoogwaardige mineralen, in de volksmond ook wel mest genoemd, gaan in de toekomst heel erg belangrijk worden in de kringloop. Daarover meer in andere weblogs.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Helemaal mee eens. Tel daarbij dat het ammoniakverhaal ook al op een grove leugen berust ,dan is het varken helemaal top.

 • no-profile-image

  josien kapma

  Mooi (en nodig) om deze kant eens te belichten! Wel krijg ik een beetje de indruk dat het té mooi voorgedaan wordt. Lees eens de reactie van Hans Brazil in de discussie van deze week. Hij geeft het grote plaatje.

 • no-profile-image

  Han

  Varkens zouden ook nog veeteelt afval kunnen recyclen, denk aan Beendermeel. Dit geeft meteen verlaging van soja import. Hiermee zou de varkens sector weleens de grote graan importeur op zijn weg vinden.
  In een tijd van milieu is hot, zou het de moeite waard zijn weer eens de discussie hier over te openen.

Of registreer je om te kunnen reageren.