Redactieblog

193 x bekeken

VNG wil landelijke aanpak Q-koorts

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) pleit voor een landelijke aanpak van Q-koorts.

De organisatie vraag het ministerie van volksgezondheid om Q-koorts als A-ziekte aan te merken, zodat er een landelijke aanpak kan komen. Ook vraagt de VNG om een financiële tegemoetkoming voor de extra inzet van de GGD’s.

“Gemeenten zijn op basis van de wet Publieke gezondheid (PG) verantwoordelijk voor de bestrijding van de Q-koorts. Nu nog moeten gemeenten zelf de ziekte bestrijden. Lokale bestuurders hebben echter beperkte mogelijkheden op te treden en het belang van uniformiteit in de aanpak staat nu centraal”, legt de VNG uit.

De organisatie staat achter het advies van het RIVM om verdere maatregelen te nemen. “De volksgezondheid is hierbij leidend”, aldus VNG. De organisatie staat achter het eventueel ruimen van dieren als dit in het belang van de volksgezondheid onvermijdelijk is.

Of registreer je om te kunnen reageren.