Redactieblog

340 x bekeken

Onderzoek naar knelpunten omschakeling groepshuisvesting zeugen

Het landbouweconomisch instituut LEI gaat onderzoek doen naar knelpunten bij het omschakelen naar groepshuisvesting van dragende zeugen.

Onderzoeksbureau Geelen Consultancy gaat hiervoor honderd zeugenhouders ondervragen over knelpunten die zij ervaren hebben bij de omschakeling, of die ze verwachten tegen te komen bij de omschakeling.

In 2013 moeten alle zeugenhouders omgeschakeld zijn naar groepshuisvesting voor dragende zeugen.

Vorig jaar bleek uit onderzoek van het LEI dat ruim de helft van de bedrijven met zeugen (56 procent) de dragende zeugen al in groepen huisvest. Meer dan de helft van de zeugenhouders met individuele huisvesting gaf aan om te willen schakelen, terwijl een kwart aangaf te stoppen met het bedrijf. Een op de vijf varkenshouders weet nog niet wat hij wil doen.

Het onderzoek resulteert mogelijk in een vervolgonderzoek naar oplossingen om de knelpunten op te lossen.

Of registreer je om te kunnen reageren.