Redactieblog

433 x bekeken 29 reacties

Verdoofd castreren: boer lijdt pijn

Het leek zo mooi. De supermarkten zullen meebetalen aan de nieuwe verdovingsmethode voor het castreren van biggen.

Het werd door onze organisaties gevierd als een overwinning. De kosten voor een deel de deur uit, wat wil je nog meer.

Dat dachten onze tevreden bobo's toen. Dat zal nu anders zijn. Door het gesteggel over de kosten kwam het castreren van biggen sterk in de publiciteit. De Partij voor de Dieren en de Stichting Wakker Dier stookten het vuurtje op. Biggen zonder verdoving van de ballen ontdoen. "Dat is toch dierenmishandeling," krijsten ze.

Daarna werd het even stil. Op één juli zou het verdoofd castreren worden ingevoerd. Om in januari de supermarkten te kunnen leveren. Kennelijk kon een ieder daar mee leven.

Tot bleek dat 1 juli niet gehaald wordt. Het wordt september. De verdovingsapparatuur moet nog gemaakt worden. Leiden in last. En weer vette krantenkoppen en zielige verhalen over de nog langere lijdensweg van biggetjes.

En wie krijgt de schuld? De varkenshouder. De supermarkten worden neergezet als de diervriendelijke organisaties, die meebetalen om het lijden van de biggetjes te voorkomen. De boer is de boeman. Dit wordt nog aangezet door de NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg. Terwijl 1 juli ruimschoots gepasseerd is, zegt hij bijna tergend dat ze nu bezig zijn een cursus voor varkensboeren te ontwikkelen. Zodat ze om kunnen gaan met de verdovingsapparatuur. Wat een domme opmerking.

Zo krijgen de varkenshouders onverdiend de zwarte Piet toegespeeld. De supermarkten zijn de diervriendelijke redders. Het resultaat van deze actie is dat de consument zich afkeert van het varkensvlees. Daarmee lijdt de boer de pijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Blijft lachen

  Volgens mij heeft Hertog een nare ervaring opgedaan met iets wat ballen heeft. Laten we zeggen dat ie liever blijft staan dan gaan zitten? Lijkt me een klote leven, een leeg hoofd en de gehele dag een zere reet. Hoe vindt ie dan nog de tijd om op internet te komen? Zover mijn mening over Hertogs.

 • no-profile-image

  Jottum

  Je bewijst nogmaals dat je je niet verdiept in zaken waar je je ongezouten mening op geeft. Aan zulke reacties ga ik geen energie meer besteden, verspilde moeite. Einde discussie.

 • no-profile-image

  Bas

  Wat is nou het probleem? Je hoeft ze niet te castreren, is beter voor elke partij. Kijk maar naar SuperCoop, die verkoopt ook vlees van ongecastreerde varkens. Want die berenlucht komt maar heel erg zelden voor.

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Het enige wat ik wilde zeggen dat sommige resultaten werken als een boemerang. Wyno van Zwanenburg heeft inderdaad mede bereikt dat er een akkoord is gesloten met de supermarkten, zodat die meebetalen. Tot zover hulde. Het resultaat is echter dat in de thans ontstane publiciteit over het uitstel de supermarkten met de eer gaan strijken en de varkenshouders de zwarte Piet krijgen. Daarmee hebben Wyno en zijn varkensboeren uiteindelijk de slag verloren. En dat spijt me omdat de boer de rekening nu krijgt gepresenteerd

 • no-profile-image

  Lies

  Een paar conclusies uit deze discussie:

  1. Ik ben een dombo, een dom gansje, die niet mag schrijven over de zaken van varkenshouders. Ja, als je de waarheid vertelt, voelen velen zich kennelijk aangesproken.
  2. Vele varkensboeren - zoals johan, jan en anderen - hebben geen enkele moeite met onverdoofd castreren. Geen gevoel voor dierenwelzijn dus.
  3. Vergaderboer krijgt de schuld omdat hij over deze zaak schrijft. "Idiote verhalen" noemt een varkenshouder dit. Dus maar doodzwijgen, zodat er niets verandert?
  4. Varkenhouders - de goede uitgezonderd - steken de kop in het zand. Dat breekt ze in de toekomst op.

 • no-profile-image

  hertogs

  er blijft maar 1 fatsoenlijke oplossing voor dit probleem: CASTREER ALLE VARKENSBOEREN. TEN EERSTE WETEN ZE HOE HET VOELT EN TEN TWEEDE KOMEN ER GEEN OPVLGERS MEER. Wat willen we nu nog meer. Geweldig toch!!

 • no-profile-image

  Jan

  Helemaal mee eens, Johan. Eindelijk weer eens een normaal boerengeluid. Het is met castreren net als met een verstandskies die er uit moet, even doet het pijn en daarna ben je het snel vergeten. Dat een mens zich hier zo druk om kan maken.

 • no-profile-image

  johan

  Wat is dat allemaal met dat vergaderen en niet vergaderen, en dan komt er ook nog een domme lies bij te pas die helemaal geen besef heeft van een boeren dedrijf. Zijn we onderhand helemaal geen baas meer van ons eigen bedrijf waar ik me kapot kan blijven werken om de stadsmensen zijn maag kan blijven vullen. Mijn biggen worden gecastreerd als ze jong zijn en genezen vlugger dan wanneer ik mijn tijd ligt te verspillen met verdoovings materiaal dat ook weer gekocht moet worden. Als boer zijnde kan ik veel vlugger biggen castreren dan de beste veearts. Duizende biggen heb gecastreerd en nog nooit is er een van gestorven. Een keer hebben we een beer geslacht en hij stonk dat hij niet te eten was die moest toen naar Zon. Een boer dient boer te mogen blijven en die mannen van wakkerdier moeten ze staande voets naar Afghanistan sturen en daar blijven. Het is geoorlooft uit mijn varkens stal weg te blijven want die dat probeerd is wel de sigaar. Kunnen we nu weer gewoon verder boeren zonder lastig gevallen te worden?

 • no-profile-image

  Jottum

  Je gaat een beetje kort door de bocht, vergaderboer. De consument zal zich niet afzetten tegen varkensvlees. Bovendien gaat varkensvlees duurder worden, doordat het schaarser wordt. En wat schaars is wil iedereen hebben. Zelfs (of juist) bij een slechtdraaiende economie).

 • no-profile-image

  Marcel

  Lies, ik heb tot '93 nooit gecastreerd, moest toen onder druk van de afnemers beginnen met dit klotewerk, zowel voor de varkens als voor mij. Voor '93 was het blijkbaar geen probleem, nu wel. De supermarkten interesseert helemaal geen klap, die gaan alleen overstag onder druk van wakker dier, en proberen vervolgens onder de financiele consequenties uit te komen. Wat betreft de subsidies, die van mij mag je onmiddelijk schrappen, ik heb namelijk nog nooit geen rooie rotcent subsidie gehad, die gaat naar andere sectoren, maar niet naar de varkens, kippen of tuinbouwsector, die houden al sinds jaren hun eigen broek op.

 • no-profile-image

  school niet

  Zeg Hertogs uit Oss, je zult niet verder zijn gekomen dan de eerste klas van de lagere school? Je was daar zeker de bink omdat je de enige leerling was met een brommer? Wat een niveau zeg, gewoon top. Is de computer waarvanaf je de reacties verzend van jezelf of de socialedienst? Tot zover mijn vrije mening over wat volgens mij Hertogs voorstelt als persoon

 • no-profile-image

  Joop

  Ik schrik van de reacties op dit stuk van Vergaderboer. Ik ben het vaak met hem oneens, maar nu heeft hij een punt. De supermarkten gaan met de eer strijken, terwijl de boer in het verdomhoekje wordt geplaatst. Dat is slecht voor ons imago. En dus voor het imago van ons product vlees. Dat levert klantenverlies op. Je koopt toch ook geen auto in een garage, waarvan de monteur zegt dat hij maar wat aanrommelt? Nee, van publiciteit hebben we geen kaas gegeten. We onderschattten het ook. Dat blijkt uit de reacties.

 • no-profile-image

  Jottum

  Even een paar dingen rechtzetten Lies, de varkenshouder neemt ten alle tijden alle verantwoordelijkheid, of hij nou wil of niet. (daar zorgen de andere schakels in de kolom wel voor, het wordt ons in de maag gespiest). Het liefst zouden we helemaal niet castreren (geen leuk werk en de varkens groeien harder en hebben beter vlees als ze niet gecastreerd worden), maar de consument wil nu eenmaal geen berenvlees op zijn bord. Dus als je echt iets voor de biggetjes wil doen, zet dan de supermarkten onder druk dat ze alleen nog maar vlees verkopen van ongecastreerde varkens, iedereen blij, want verdoofd castreren is ook niet bepaald diervriendelijk, het middel is erger dan de kwaal.
  Verder wordt de varkenssector met geen cent gesubsidieerd, dus van mij mag Europa de kraan dichtdraaien. Verdiep je eerst even in de materie Lies, voordat je nog eens zulke opmerkingen maakt.

 • no-profile-image

  boer

  De eindconclusie van deze discussie. 1 Lies is inderdaad een dom gansje, als je eerst eens met normale en deskundige taal spreekt kom je veel verder. En waarom is het toch zo moeilijk om eens een compliment te geven na alle inspanningen van varkenshouders rondom oa verdoofd castreren ?. Waarom toch altijd maar doorgaan met het uitschelden van deze varkenshouders en hun gezinnen ? 2 Vele varkenshouders zijn het spuugzat om uitgescholden te worden, ondanks dat de varkenssector een enorme inspanning heeft gedaan om te gaan verdoofd castreren zoals wakkerdier en de consumenten graag wilden. Deze varkenshouders gaan nu leveren op het buitenland waar de verdovingsplicht nog lang niet geldt. Als wakkerdier, liesje en die hertog eens normaal gesproken hadden dan was dit niet gebeurd. 3 Vergaderboer krijgt helemaal geen schuld omdat hij over deze zaak schrijft, het is alleen de toon van het bericht, de varkenshouders verdienen gewoon eens een compliment van iedereen !! 4 Varkenshouders steken hun kop helemaal niet in het zand, weer zon domme opmerking van lies. Wat heeft de varkenssector nou net geregelt dan, DAT DE VARKENSHOUDERS HUN BIGGEN VERDOOFD GAAN CASTREREN !!!!!!! 5 Ik ben varkenshouders en ik ga de biggen verdoofd castreren (omdat de consument dat graag wil en niet te vergeten ook voor gaat betalen) ondanks dat ik op het buitenland lever, tenminste als ik niet veel meer commentaar krijg van wakkerdier en al die consorten. Ik ben het gewoon spuug zat !!! 6 Soorten als hertogs sterven gelukkig vanzelf uit. Recent onderzoek heeft aan getoond dat het eten van soja ipv vlees de spermakwalitiet sterk afneemt http://www.telegraaf.nl/buitenland/1552042/__Soja_is_sperma-killer__.html?cid=rss Er is eigenlijk weinig mannelijks bij hertogs uit oss. 7 wakkerdier schreeuwt dat wij de biggen moeten verdoven maar onderteken de intentie verklaring van Noordwijk NIET !!!!!!! Wij varkenshouders hebben het gewoon geregeld, daar hebben wij zulke terroristische organisatie helemaal niet voor nodig 8 Ik vind het welletljes zo, aju !!

 • no-profile-image

  Lies

  Als de varkenshouder zijn verantwoordelijkheid nam was hij al lang begonnen met het verdoofd castreren. Nu moet de supermarkt met een financiële bijdrage de kooltjes uit het vuur halen. En hoezo geen subsidie? Hoe zit het met de hectare toeslagen? bijvoorbeeld voor mais? Bovendien, ik hoef me niet te verdiepen in wie wat krijgt. Er gaan miljarden euro's belastinggeld naar de landbouw. Daarvoor in ruil wil ik zuivere zuivel en een eerlijk stukje vlees en van varkensboeren met hart voor de zaak.

 • no-profile-image

  mooi

  Welja na wakkerdier en lizette is er weer een enorme dombo opgestaan, lies. Met totaal geen verstand van zaken probeer ze om iets te vertellen. Nou domme lies, ik zie geen verband in europeese subsiedies op mais en verdoofd castreren. Het is gewoon heel simpel, de consument wil graag dat er verdoofd gecastreerd wordt, dan zullen die er ook voor moeten betalen, punt uit. Als jij een auto koopt en je wil mooie sportvelgen eronder dan betaal je daar ook extra voor. En inderdaad er gaan belasting geld naar de landbouw, maar er gaat nog veel meer naar de grote vieze vervuilende stad. Per in woner voor het platteland is er ongeveer 1000euro vanuit de EU, voor bewoners van opgestapelde megahuizen in de vieze stad is er ongeveer 3000 euro beschilkbaar. Op het platteland kun je zien dat er iets met dat geld gedaan wordt, mooie landschappen die goed onderhouden worden, dit in tegenstelling van dat geld naar de stink stad, waar nog volop miliuevervuiling, lawaai, moord ed. plaatsvindt. Oja en als je de volgende keer weer reageert verdiep je in de zaak en geef normaal antwoord, dan zul je ook een normaal antwoord terug krijgen, dus niet meer van die oerdomme opmerkingen lies !

 • no-profile-image

  hertogs

  okee boer cees, wanneer gaat het mesje er bij jou door??? Daarna kun je nog altijd meedoen met "Boerin zoekt gecastreerde boer". zo is't

 • no-profile-image

  Lies

  Wat een domme opmerking van Jottum. Ik koop al jaren geen varkensvlees meer omdat ik het castreren van biggetjes niet op mijn geweten wil hebben. Onder druk van de consumenten zijn de supermarkten overstag gegaan en eisen nu verdoofd castreren. Goed dat een ander de verantwoordelijkheid neemt. De procucent van vlees, de boer, kan dat kennelijk niet. En dat soort lieden subsidiëren we ook nog........ Onbegrijpelijk. Het is goed dat Europa de kraan dichtdraait.

 • no-profile-image

  Lizette

  Waarom hoor ik hier nooit een boer over: doordat de supermarkten hebben beloofd geen onverdoofd castratievlees meer te verkopen, en geen ongecastreerd vlees te willen, kunnen ze straks alleen nog in Nederland en Noorwegen (wordt al jaren verdoofd) terecht .... de Nederlandse varkensboer is bijna in een monopoliepositie gekomen tegenover de supermarkten ....... tel uit je winst.
  Je kunt wel altijd blijven zeiken over elke verandering maar dit lijkt me een zeer boervriendelijk gevolg van de onverdoofde-castratiestop!

 • no-profile-image

  Jottum

  Onderstaande was natuurlijk aan Lies gericht, niet aan Marcel

 • no-profile-image

  niet vergaderen

  blijkbaar na zoveel vergaderen en onderzoeken is men niet helemaal open geweest naar elkaar. Let wel primaire agrariers, voor de supermarktketens zijn jullie nog steeds een speelbal en geen gelijkwaardige gesprekspartner. Helaas zijn jullie ondanks de goed bedoelde inspanningen van verschillende belangenbehartigers wat onderhandelingspositie betreft, nog steeds individuen. Er is gewoon echt geen gezamelijk front. Met vergaderen,vergaderen etc. kun je wel "zwaarwichtig" naar de achterban doen. maar ondertussen dat je de achterban staat te informeren vergaderen de andere zonder jou verder en ontdoen ze zich van hun schaapskleren in de zin van " now, lets talk business". Dus niet vergaderen maar afspreken maken en nakomen en anders acties

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Vergaderboer hou op met je idiote verhalen! Het gaat hier om een "gevoelig onderwerp". Het gaat hier niet om een winnaar of verliezer!! Wyno Zwanenburg heeft zich zeer goed in gezet om dit in goede banen te leiden. Dit moet ook zeer verstandig aangepakt worden. Dit is geen werk voor halve zolen!! De belangen zijn veel te groot. Als het mislukt doet het echt pijn! Wees verstandig en schrijf niet!! Dan komt alles goed!

 • no-profile-image

  Toon

  Wat een gewauwel over publiciteit. LTO heeft het er ook altijd over. Wat een geldverspilling, al die open dagen en dagen van het platteland. Wij als varkenshouders moeten maar aan één ding denken: een lage kostprijs en een goed product. Alleen dan krijgen we een goed inkomen. En daar doen we het voor. Want reken maar niet dat de consument in de supermarkt denkt: die aardige boeren. Die kijken alleen naar de kiloknallers, de prijs van vlees dus. Daarom stijgt die nu ook te langzaam, ondanks het onderaanbod.

 • no-profile-image

  Riny

  Als er geen boeren meer zijn zal de wereld vergaan! Ben je wel is in die oorlogskampen geweest? Waar de mensen dood gingen van de honger en martelingen! Wat voor kampbeulen waren daar aan het werk? Nee. de boeren willen alles doen voor hun dieren, zodat ze een goed leven hebben. Maar je moet er niet te zielig over doen, het is in het belang van het dier dat er bepaalde ingrepen moeten gebeuren voor beter welzijn. De opmerkingen van Hertogs uit Oss zijn beestachtig!! Dit zou een op lossing kunnen zijn bij zeer zware criminelen, maar bij hardwerkende boeren zulke opmerekingen, ba!!

 • no-profile-image

  johan

  Castreren van biggen blijf ik gewoon doen zoals ik al jaren gedaan heb. Dat kan de supermarkets niet zien of een varken verdooft of niet verdooft gecastreerd was. Komen die mannen van stichting wakkerdier bijons binnen dan worden die gecastreerd. Amen

 • no-profile-image

  Dirk

  Bij deze een oproep aan alle varkenshouders, gangbaar, biologisch, wel castreren of niet castreren:
  trek je lekker niets aan wat ze schrijven of roepen. Wat is afgesproken gaat uiteindelijk gebeuren. Doe lekker je werk en laat een ander maar lekker zeuren.
  Ieder circus heeft tenslotte z'n clowns!!!

 • no-profile-image

  boer

  Geniale bijdrage weer, hertogs. Echt het nivo wakkerdier.

 • no-profile-image

  johan

  Ik hoef helemaal niet te lachen met die loeder van Hertogs, dat zijn echte naam niet is want ik kan alleen maar Hartog's vinden. Zouden we hem kunnen vinden dan zou hij vlug gecastreerd zijn. Ik wist niet dat er zo'n beestachtige lummels rond liepen in de stad Oss. Het moet nog weer eens oorlog worden eer dat ze beseffen waar het eten vandaan komt van die city slikkers. Zo dikwijls als ze eten dienen ze de boeren te bedanken voor het zweet dat hij dagelijks opoffert. Waarschijnlijk moet die Hertogs eerdaags naar Vucht.

 • no-profile-image

  praktijkboer

  Dat is een keiharde trap in de ballen van de voorzitter van de NVV, meneer de vergaderboer. Wyno is wel de grote gangmaker geweest in deze kwestie. Mede dankzij hem is de varkenssector tot zon prachtig akkoord gekomen. De consument wil castreren en betaalt daar nu ook voor en dat is altijd beter dan gewoon handje ophouden bij de overheid zoals de melkveeboeren doen voor vele de subsidies op melk en mais. Helaas is het 2 maanden uitgesteld. Hierdoor is het mogelijk om direct na de vakanties (ja ook varkenhouders gaan met hun gezinnen op vakantie) te beginnen met de cursussen, want ondertussen ,dat jij weer zon negatief stukje zit te schrijven, zijn de heren in deze vakantieperiode wel bezig om een cursus samen te stellen. Dit kon niet eerder want de appratuur is net klaar. Het had jouw gesiert om hier eens een groot compliment naar de varkenssector te maken, want dit akkoord is uniek in de wereld en ook zeer goed voor onze biggen. De varkenssector (incl de supermarkten) hebben iets bijzonders in elkaar gezet in een hele korte tijdsperiode, er moest onderzoek plaatsvinden, apparatuur ontworpen worden en behoorlijk veel regelgeving aangepast worden enz. Maar nee je moet weer zo nodig negatief schrijven over de sector die toch al nooit waardering van jou krijgt. Door jou negatieven houding naar de varkenssector toe heb je wel weer een negatieve discussie opgestart hier als reactie op jou verhaaltje. Erg bedank hiervoor meneer de vergaderboer, erg bedank !! Of is het allemaal jaloezie ?? De melkveesector is nog steeds afhankelijk van subsidies en dat de varkenshouders het nu voor elkaar hebben gekregen dat de consument betaalt moet toch wel de vinger op de pijnlijk plak hebben gelegd. Is het jaloezie, we zullen het wel nooit weten want meneer de vergaderboer reageert nooit op aantijgingen, die zit alweer zich te beraden over het volgende negatieve stuk naar zijn collegas toe.

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.