Redactieblog

274 x bekeken

PD rekent op snelle toename aantal knutten

De Plantenziektenkundige Dienst (PD) verwacht deze week veel knutten te vangen in en rond boerderijen.

Dat zegt onderzoeker Kees Booij. "Het is relatief koud geweest en nu de nachttemperaturen omhoog gaan, zullen er meer knutten actief worden. De afgelopen weken hebben we ook knutten gevangen, maar geen grote hoeveelheden."

De PD heeft afgelopen winter onderzoek gedaan naar knutten in de winter. "We hebben ook in de winterperiode enkele knutten gevangen, dus het ziet er naar uit dat de knutten de winter overleven", vertelt Booij. De PD deed ook een proef naar de bestrijding van knutten in de stal. "Dat lijkt geen effect te hebben. Bij stallen die wel of niet behandeld waren zien we geen verschil in het aantal knutten dat in en buiten de stal is gevangen. Dat komt waarschijnlijk ook doordat de meeste stallen open zijn."

Wanneer de eerste gevallen van bluetongue worden aangetroffen is lastig te zeggen. Deskundigen verwachten de eerste besmettingen drie weken na de eerste grote knuttenvangsten. Of deze ook zichtbaar zijn is onzeker, omdat veel dieren de ziekte doormaken zonder symptomen.

Lelystad- Viroloog Piet van Rijn van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR in Lelystad verwacht dat het virus de winter overleeft. "Vorig jaar heeft het virus de winter ook overleefd, gezien de verschillende haarden waar het vrijwel tegelijk weer opdook. Dit jaar zullen er nog meer haarden zijn waar het virus weer opduikt, al zullen er meer dieren via de ziekte of via vaccinatie immuun zijn tegen het virus."

Uit onderzoeken bij het CVI blijkt dat het bloed van dieren die onderzocht worden op bluetongue in de loop van de winter steeds kleinere hoeveelheden virus bevat. Ook neemt het aantal dieren dat actief bluetonguevirus bij zich heeft af. "Het PCR-signaal dat de aanwezigheid van bluetonguevirus aangeeft blijft gemiddeld 100 tot 150 dagen aan. Er zijn echter ook gevallen bekend die tot 200 dagen na infectie nog PCR-positief zijn", aldus Van Rijn. De PCR-test geeft echter niet aan of het dier nog een besmettingsgevaar is. "Over het algemeen wordt aangenomen dat dit minder dan 60 dagen duurt."

Of registreer je om te kunnen reageren.