Redactieblog

271 x bekeken 2 reacties

'MRSA vooral voor boer lastig'

De MRSA-bacterie die in de veehouderijsector voorkomt, is vooral lastig voor veehouders en ziekenhuizen.

Voor de volksgezondheid vormt het op dit moment een beperkt probleem, omdat de bacterie zich niet snel verspreidt. Dat concludeerden deskundigen vandaag op een conferentie van de Europese dierenartsenorganisatie FVE over MRSA in de veehouderij.

"We weten inmiddels dat de MRSA die afkomstig is uit de veehouderij (nt-MRSA) een ander type is dan de MRSA uit de humane sector", zei Olivier Espeisse van de International Federation of Animal Health (IFAH-Europe) in Brussel.

De ziekenhuisbacterie die uit de humane wereld komt, vormt een groter risico voor de volksgezondheid. "Daarnaast is bekend dat de consumptie van vlees geen risico vormt voor de verspreiding van nt-MRSA", aldus Espeisse. De problemen voor veehouders en ziekenhuizen bestaan vooral uit de extra maatregelen die genomen moeten worden voor veehouders van varkens- en kalverbedrijven.

De huidige situatie is voor de deskundigen echter geen reden om achterover te leunen. "Als de bacterie verandert, en makkelijker van mens op mens kan overgaan of ernstigere ziekten kan veroorzaken, kan dit grote problemen opleveren", lichtte MRSA-deskundige Jaap Wagenaar van de Universiteit Utrecht toe. MRSA staat erom bekend dat het niet zo stabiel is en de mogelijkheid heeft zich te veranderen.

Rondom MRSA uit de veehouderij bestaan nog veel vragen. "Terugdringen van het antibioticagebruik is belangrijk om van het probleem af te komen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  cathrine

  Neen, het wordt pas echt lastig voor de partners van de veehouders die in de ziekenhuizen werken en positief zijn bevonden en telkens weer opnieuw. Dit betekend dus dat je je baan kwijt bent waar je dan met veel plezier jaren hebt gewerkt. Reäliseer je eens in wat dat met een mens doet; je gaat eraan kapot
  en je wordt als een paria behandeld!

 • no-profile-image

  catrine

  Neen, het is pas echt lastig voor partners van veehouders en in het ziekenhuis werkzaam zijn en telkens opnieuw positief bevonden worden. Dit betekend voor hen 'gewoon' het einde van hun werk,waar ze jaren met plezier hebben gewerkt. Zelf zit ik in zo'n lastig en deprimerend pakket.

Of registreer je om te kunnen reageren.