Boerenblog

290 x bekeken

Welzijn

Welzijn van dieren is een hot item in o.a. de Nederlandse Politiek. De opkomst van de Partij voor de Dieren (PvdD) getuigt hiervan.

Wat?? Nee, dat meen je niet!! Grapje? Dit waren zomaar enkele reacties van onze Hongaarse medewerkers toen we onder het genot van een Nederlands bakkie koffie (Douwe Egberts is ook in Hongarije beroemd) vertelden dat de Nederlandse Politiek is verrijkt met een nieuwe Partij: de PvdD.

Dier heeft het niet slecht in Nederland

En ik kan het goed begrijpen dat onze medewerkers er vreemd van opkeken. Immers in deze landen is een dier nog een dier. Een hond ligt aan de ketting en staat een jaar later circa 30 cm lager omdat hij tijdens het rondjes lopen aan de 2 meter lange ketting het zand eruit heeft gelopen..... Nu zult u lachen, en ik stel het een beetje zwart-wit om te chargeren. Maar dat is wel de realiteit. En dan hebben we het over een hond, welke in grote delen van Noord-West Europa toch de status van een „kind in de familie” heeft verworven. Of die we de tanden poetsen, of een jasje aandoen als het koud is..... Laat staan dat we hebben over landbouwhuisdieren.

Toen ik 6 jaar geleden mijn eerste nieuwbouwvergunning aanvroeg, had ik in de vleesvarkensstal vloerverwarming. Ik met mijn tekening op tafel, met daarom 7 nieuwsgierige ambtenaren...... Vloerverwarming in de varkensstal??? Wetende dat hier in Hongarije (nog steeds) mensen in huizen leven waar we in Nederland nog géén varken zouden huisvesten. Ik bedoel maar te zeggen: de basissituatie in een land bepaalt hoe men over bepaalde zaken denkt. Nederland is natuurlijk één van de welvarendste en best georganiseerde landen in Europa. En in Nederland mag iedereen een vrije mening hebben en hééft ook iedereen een mening. Dus ook de PvdD en haar medestanders die vinden dat het Nederlandse dier het slecht heeft. Ik noem het een „welvaartsziekte”. Niets meer en niets minder.
Overigens impliceer ik hier absoluut niet dat welzijn van, in ons geval, een varken ons niets interesseert!! Het gaat me puur om „realiteitszin”, sommige mensen ontbreekt het hier aan. Bewust danwel onbewust. We denken teveel vanuit de mens. Wat voor de mens goed is, moet voor het varken ook de norm worden. Een mooi voorbeeld is dat er meer licht in de varkensstallen moet. 12 lux moest naar 40 lux. Nu blijkt uit recent onderzoek dat het varken helemaal niet méér ziet. Zal de PvdD wel met de suggestie komen dat 40 lux ook niet genoeg is.... Ach ja.

Doe er wat aan

Helaas houden wij als varkenshouders ook zelf de PvdD in stand. Immers die foto's van het biggentransport van Nederland naar Spanje spreekt boekdelen. Daar MOETEN we wat aan doen. En NIET in de verdediging gaan en lulverhaaltjes ophangen dat dit normaal niet gebeurd blablabla. Actief moeten we als varkenshouders zaken ondernemen. Alle extra regeltjes vanuit de overheid die nu natuurlijk weer gaan komen én alle regeltjes vanuit de Transporteurs of Handelaren Bond halen niets uit zolang wij varkenshouders niet scherper zijn. Ik controleer de vrachtauto altijd of er water op de nippel zit.... Want het zijn MIJN varkens die verkocht worden en ik wil dat die goed op het afleveradres aankomen.

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.