Boerenblog

1 reactie

SPF = Super Perfect Fantastisch

We kopen nu sinds een 8 maanden alleen maar SPF-biggen op onze Hongaarse mesterijen. SPF staat voor Specific Pathogen Free. Volgens mij staat SPF gelijk aan Super Perfect Fantastisch.

In een vorige weblog schreef ik over de gezondheid van Nederlandse biggen. Die is naar mijn mening duidelijk aan verbetering toe. De Nederlandse big staat te vaak bekend als een bron van diverse ziektekiemen die bij slecht management of in sub-optimale stallen volop tot uitdrukking komen. Iets wat in Centraal-Oost Europa zeg maar de standaard is.

Van mei 2004 tot augustus 2006 importeerden we conventionele biggen uit Nederland. We zijn enkele keren gewisseld van herkomst, maar altijd lag er één herkomst in een stal. In de varkensmesterijen draaiden we voor Hongaarse begrippen goed. Dat betekent een groei van 730-740 gram, een uitval van 4,5 % en een voederconversie van 2,80.
Maar ja, we hebben in Hongarije een Nederlands management, moderne stallen en kwalitatief goed voer (veel granen). Dus moeten we ons niet vergelijken met het Hongaarse ’top’, maar met de 25 procent beste bedrijven in Nederland. Want dat zijn onze concurrenten, nu en in de toekomst.

Met SPF gaat het SPF

Vanaf augustus 2006 zijn we overgestapt op SPF-biggen. Vrij van APP, PRRS en Mycoplasma. Met SPF gaat het SPF (zie mijn betekenis van deze afkorting). Natuurlijk moeten we kritisch op ons zelf blijven en altijd streven naar betere resultaten, maar de vooruitgang is opmerkelijk. De groei is nu 840 gram per dag (+100 gram per dag), de uitval is 1,5 % (-3 %) en de voederconversie 2,65 (-0,15).
Bovendien is het management veel eenvoudiger geworden. Met 6.000 vleesvarkens en 1,5 medewerker is het erg plezierig als je niet continu bezig bent met medicineren en ad-hocbeslissingen. Nee, het werk is nu beter te plannen en de werknemers doen met meer plezier hun werk.

En het imago is goed

En qua imago geeft SPF ook grote voordelen. In plaats van fronsende wenkbrauwen van de veterinairen, scoren we nu punten door de 60.000 biggen die we nu jaarlijks nodig hebben, te betrekken van SPF-bedrijven in Nederland of Duitsland. Ook vind ik het belangrijk om een bijdrage te leveren om het veel te hoge medicijnengebruik in de varkenshouderij te beperken. En die kant moeten we zéér snel op als „NL Biggenexport BV”!

« vorige | volgende »

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Patrick feliers

  Wat ik hier allemaal lees verwonderd mij niet , maak hetzelfde mee .

  Als megabedrijf (15000) stuks zijn we reeds aktief in Hongarije sinds 1993 .
  Aan ervaring met hongaarse toestanden ontbreekt het ons niet , met deze van nederlandse biggen ook niet !!!

  Toen we in 2004 biggen gingen aankopen van nederlandse herkomst ging het aanvankelijk goed !
  Logisch die hollanders hadden nog geen diepgaande ervaring met leveringen in Hongarije .
  Of anders omschreven leveringen via een Holandse bv in Hongarije .
  Jammer genoeg kwam de malafiede aap dan toch uit de mouw !!
  Biggen die niet bestemd zijn voor Italie of Spanje worden gedumd in Oost Europa voornamelijk dan nog in Hongarije , of heeft het terug iets te maken met die Nederlandse BV in Hongarije ??
  En het gaat steeds volgens het zelfde recept !!
  Biggen die niet levensvatbaar zijn worden geprepareerd met een medicijnenmix zodanig alles mooi blijft , eens deze mix is uitgewerkt komt de aap uit de pijp sterftes tot 65 % zijn geen uitzondering .
  Een rondvraag bij Nederlandse staatsveeartsen leert mij dat er nogal los word omgesprongen met de gezondheidsdocumenten , reden : volgens hen vraagt Hongarije er toch geen .
  2 vrachten in 8 maand waren Sircogevallen .
  En verder , Als eigenaar van een slachthuis werden biggen geslacht die alhier 4 weken waren ( darmen staken eruit...) deze biggen hadden toevallig geen medicijnen gekregen alhier , en wat denk je : Een vleesstaalname in het slachthuis heeft ervoor gezorgd dat we 3 dagen geblokkeerd werden reden ,, sulfonamide"
  nog eens het bewijs van overzadigde antbiotica .
  Als alle bedrijven die het slachtoffer werden van een malafiede Nederlandse handel eens aan hetzelfde zeel zouden trekken dan had de rotte appel ( bedoeld die ene Nderlandse BV in Hongarije) er vlug van tussen geweest of hebben we te doen met een andere uitdrukking van onze noorderburen :
  Ze mogen elkaar nog zo bedriegen ze zullen elkaar altijd blijven steunen in weer en wind!

Of registreer je om te kunnen reageren.