1 reactie

Onderzoeksgeld verspeeld

Marleen van Sleuwen
Het geld dat beschikbaar is voor onderzoek naar MRSA gaat naar GD, naar onderzoek dat al eerder is uitgevoerd. Zonde, het RIVM en de Faculteit Diergeneeskunde hadden er betere plannen voor.

MRSA verspreidt zich van fokker naar mester, zo kon u lezen in mijn vorige weblog. Met deze resultaten in het achterhoofd zou de Faculteit der Diergeneeskunde in Utrecht graag methoden onderzoeken om de varkenshouderij MRSA-vrij te krijgen. Mooi als dat zou lukken. Maar zij krijgt daar geen financiering voor. Het onderzoeksgeld voor de varkenshouderij gaat naar GD. Die start drie onderzoeken die verdacht veel lijken op onderzoeken die al eerder uitgevoerd zijn. Vrijwel het enige verschil is dat het onderzoek nu grootschaliger gaat. Zo is te lezen in GD-varken.

Gemiste kans
“Van dat geld hadden we veel nuttiger onderzoek kunnen doen”, zegt Arie van Nes, universitair hoofddocent aan de Faculteit. “Nu gaan we zoeken naar iets wat we al weten.” Naast onderzoek naar uitroeiing van MRSA zou hij graag zien dat omgevings- en luchtmonsters geanalyseerd worden om de manier van overdracht te bepalen. Daarover is immers nog niets bekend. Dit heeft voor hem een hogere prioriteit dan het GD-onderzoek.

Andreas Voss, hoogleraar infectiepreventie van Radboud Universiteit Nijmegen, vindt dat de verdeling van onderzoeksgelden scheef is. “Er wordt te veel naar de varkens gekeken en te weinig naar de mensen eromheen”. Hij sluit zich dus aan bij Van Nes. Ook het RIVM benadrukt dat er nog onderzoek nodig is naar de omgeving van de varkenshouderij, zoals het voorkomen van MRSA bij voorlichters, dierenartsen en k.i.-medewerkers.

Van breder onderzoek is bij GD in ieder geval geen sprake. Dat is jammer. GD krijg ik niet te pakken voor commentaar. Maar het onderzoeksgeld is nu al verdeeld en kan geen twee keer uitgegeven worden. Het duurt dus weer een hele tijd voor ander onderzoek ingezet kan worden.

« vorige | volgende »

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Arie van Nes

    Beste Marleen, Wat je geschreven hebt over mij m.b.t. een gemiste kans voor de varkenshouderij behoeft nadere nuancering en van de bewoordingen die er nu staan neem ik bij dezen afstand van. De GD geeft een uitbreiding aan de studie die is uitgevoerd. Dit komende onderzoek zal zich richten op meer varkensbedrijven en op meer risicofactoren, die ook belangrijk kunnen zijn voor de verspreiding van MRSA. Derhalve is het nuttig dat de studie uitgevoerd gaat worden en dat vele varkenshouders zullen participeren in deze studie. Dan komt er ook meer zicht op de mogelijkheden om vrij te worden van MRSA. Het is dus geenszins verspild geld. Groeten, Arie van Nes P.S. Dit soort kwalijke journalistiek kent slechts verliezers. Ik wil best onder de verliezers gerekend worden, zolang de varkenshouderij dat niet is.

Of registreer je om te kunnen reageren.