Niet alleen slecht nieuws

Marleen van Sleuwen
Bedrijven kunnen weer vrij worden van MRSA. Zoals zo vaak moet het ook hier beginnen in de top van de fokkerij-piramide.

MRSA leeft. Het ene na het andere nieuwtje stroomt hier de redactie binnen: van pinautomaten met Stafylococcus Aureus Aureus tot allerlei aanvragen voor onderzoek, en nieuwe onderzoeksresultaten. Daaruit blijkt dat MRSA geen Nederlands probleem is.

Zo heeft de Faculteit der Diergeneeskunde in Utrecht goed nieuws. Het lijkt erop dat varkens van bovenaf in de piramide vrij kunnen worden van MRSA. Zoals veel andere ziekten verspreidt MRSA zich namelijk samen met de varkens vanuit de fokkerij naar de mesterij.

31 bedrijven getest

De faculteit testte 31 varkensbedrijven. Daarvan hadden er 8 positieve varkens. De vleesvarkens op die positieve bedrijven kwamen van vermeerderaars waar de varkens besmet waren met MRSA. Op een bedrijf na. Daar waren niet de varkens positief, maar de varkenshouder. Die varkenshouder had van toeleverancier gewisseld. Hij kreeg nu negatieve gelten. Een ander bedrijf was gesloten. Met dit gegeven kan MRSA topdown worden bestreden. Daarbij blijft het belangrijk om de contactstructuren binnen bedrijven goed te regelen, zodat de aanwezige dieren elkaar niet continu herbesmetten.

Ook nieuw is dat de faculteit een verband vond tussen standaardkuren met antibioticum en positieve bedrijven. Antibioticumgebruik lijkt dus wel degelijk een rol te spelen.

Hiermee krijgt de varkenshouderij twee handvatten om MRSA te bestrijden. Waar wachten we op?

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.