575 x bekeken 6 reacties

MRSA bij Kamerleden?

Marleen van Sleuwen
Onderzoek naar MRSA is nu wel erg eenzijdig. Waarom worden Kamerleden niet onderzocht op MRSA?

Wat een reacties op mijn vorige weblog! Ik krijg er kippenvel van. Ook tijdens een bijeenkomst van Pfizer afgelopen dinsdag in Markelo liep de spanning hoog op. De varkenshouders voelden zich beschuldigd door de spreker op die avond, Ineke Eijck, dierenarts en adviseur bij SPF-Gezonde Varkens.

Eijck lag niet op één lijn met de zaal. Een voorlichter uit de zaal vertelde dat hij laatst nog in een Amsterdams ziekenhuis was met zijn vrouw. Hij had daar niet vermeld dat hij regelmatig op varkensbedrijven komt. “Het was mij niet gevraagd”, vertelt hij, “alleen mijn vrouw werd het gevraagd.” Daarop reageerde Eijck erg verontwaardigd. “De varkenshouderij moet zich wel verantwoordelijk voelen! Wees bewust van het vele medicijngebruik, en de gevolgen die u en de bevolking daarvan ondervinden.” De zaal stond op zijn achterste poten.

Natuurlijk moet de varkenshouderij zich verantwoordelijk gedragen. Daarmee ben ik het helemaal met Eijck eens. Antibiotica moet een hulpmiddel zijn en geen standaard. En meewerken aan het MRSA-onderzoek, dat lijkt me alleen maar verstandig. Stel dat je het hebt en het verkeerde antibioticum wordt gebruikt, dan heb je alleen jezelf ermee.

Maar het blijft een feit dat het onderzoek naar MRSA nu nog erg eenzijdig is. De claims van Eijk kwamen nu wel heel direct bij de varkenshouders te liggen. Terwijl nog onbekend is hoe het in andere sectoren gaat. “Ze moeten de Tweede Kamer maar eens op MRSA onderzoeken”, reageerde een varkenshouder. En in essentie heeft hij nog gelijk ook. Helaas volgt het buitenland dezelfde methodiek als Nederland. Onze zuiderburen gaan nu ook eerst in de varkenssector rondneuzen.

« vorige | volgende »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Marcel van den Akker

  Ook ik vind dat het onderzoek zeer eenzijdig is. De gehele Tweede Kamer onderzoeken heeft zeker ook nut. De meeste van deze personen komen niet in contact met varkens en/of vleeskalveren daardoor ben ik benieuwd ofdat deze personen wel allemaal vrij zijn van de MRSA. Ik heb hierover mijn vraagtekens.


 • no-profile-image

  Sjaak Francken

  Het is voor mij een logisch iets dat er in alle lagen van de bevolking en van de maatschappij naar MRSA gezocht kan worden. Ik ben ervan overtuigd dat de bacterie dan ook op veel plaatsen gevonden zal worden. Voor zover mij bekend is, komt de bacterie ook veel voor in de paardenhouderij. Hier wordt echter geen onderzoek naar gedaan. Komt dit omdat we dan een elitaire groep van de bevolking met de neus op de feiten kunnen drukken? Feit is wel dat altijd weer eerst naar de varkenshouderij gekeken wordt en met de becshuldigende vinger wordt gewezen. Blijkbaar omdat we een groepering vormen die zo klein is dat we te weinig tegengas kunnen geven. Ik hoop dat in de nabije toekomst er eens iets minder de varkenshouderij van van alles wordt beschuldigd. In het verleden was het de zure regen. We horen er (bijna) niks meer van. Tegenwoordig moeten we de uitstoot van fijnstof verder tegengaan, ondanks dat er in reeds eerdere gepubliceerde berichten vermeld wordt dat de varkenshouderij slechts een minieme bjidrage levert aan de produktie en uitstoot van fijnstof. Dit kunnen we niet continu blijven accepteren. Hier moeten we met z'n allen een keer tegen in verweer gaan.

 • no-profile-image

  Marius Thijssen Rijkevoort

  Het middel ter bestrijding van MRSA en vele andere bacterien is bij onze firma beschikbaar deze natuurlijke [geen chemische methode] manier is veilig voor mens en dier en oneindig voorhanden middels speciale techniek


 • no-profile-image

  Ineke Eijck

  Hi Marleen, Ik zag je zitten in de zaal maar door alle komotie was ik er niet toe gekomen om even met je te praten. Tja.... dat ging niet helemaal goed. Nu ben ik wel gewend dat een zaal heftig kan reageren op onderwerpen die hen aanpreken, maar waar ze niet goed weg mee weten. Het is natuurlijk niet mijn bedoeling om een claim enkel bij de varkensboeren te leggen, ieder mens dat antibiotica gebruikt en een kuur niet afmaakt, of patienten die uit een ziekenhuis ontslagen worden en via die route medeburgers besmetten zijn er debet aan dat MRSA toch probeert terrein te winnen. Wat ik eigenlijk probeerde aan te geven, is de positieve bijdrage die de varkenssector kan leveren door zich ten eerste bewust te zijn van de mogelijke rol die de sector hierin speelt. Vervolgens zou het een positief gebaar zijn om serieus te verkennen op welke wijze de varkenshouderij naar minder antibiotica gebruik kan en zou uitspreken zich mede in te willen zetten om die MRSA zolang mogelijk in te dammen. Dat andere sectoren er ook bij betrokken zijn blijkt inderdaad uit de publicaties, dus een aanpak sectorbreed is gewenst. Maar zoals altijd bij verbeteringen: begin bij jezelf,en de rest zal dan volgen. Ik voel me natuurlijk net als de varkensboeren aangsproken omdat ik ook onderdeel ben van de varkenssector, en ook ik zal proberen mijn steentje bij te dragen in het reduceren van resistenties. Dus nogmaals mijn excusses aan de varkenshouders, voor mijn heffige reactie en confrontatie wat zeker niet de bedoeling was. groet Ineke Eijck

 • no-profile-image

  CornelisJan Karsemeijer

  Beste mensen, Laten we wat vaker over de grens kijken. Onderzoekers en journalisten doe je werk goed! In Zuid-Europa (Italie, Spanje enz.) Weten ze allang dat bijna alle mensen drager zijn. Zij hebben al onderzocht dat isoleren van mogelijke MSRA- dragers geen enkele nut dient Ieder mens is verantwoordelijk voor het probleem. Uit onderzoek blijkt dat heel veel mensen een voorgeschreven antibioticakuur niet afmaken. Dit heeft veel grotere gevolgen voor het resistent worden. Dus varkenshouders laat je niet in een hoek drukken. En LTO zorgt er voor dat onderzoek zich niet alleen richt op varkens en varkenshouders. Natuurlijk hebben we een voorbeeldfunctie, maar zoals veel dingen wordt zaken verkeerd uitgelegd en zitten we toch weer in het verdomd hoekje.


 • no-profile-image

  Marie-Josee

  Inderdaad wordt nu eenzijdig naar de veehouderij gekeken. Het is een goed idee om de tweede Kamer eens te onderzoeken. Zij komen geregeld in het buitenland en hebben daar misschien ook in een ziekenhuis of zo geweest. Ben benieuwd wat daar uit zou komen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.