186 x bekeken

Lieve huisdiertjes moeten onder de loep

Marleen van Sleuwen
Varkenshouders worden nu gericht gescreend op MRSA. Het wachten is op het screenen van honden- en kattenbezitters. Dan breekt de hel los.

De situatie is onwerkbaar voor ziekenhuizen in varkensdichte gebieden. Ze hebben niet voor niets aangekaart dat ze extra financiering nodig hebben om de strenge MRSA-maatregelen te kunnen nemen.

Toch vraag ik me af of al die ophef wel terecht is. Ik las in een interview met de Belgische microbioloog Bart Gordts dat Nederland zichzelf misschien wel voorbij gehold heeft. Misschien kunnen we ook met een wat minder streng beleid toe, zodat ziekenhuizen de MRSA-problemen wel aankunnen.

Varkens-MRSA verspreidt zich nauwelijks

De oude ziekenhuisbacterie MRSA verspreidde zich razendsnel in een ziekenhuis. Dat is met de varkens-MRSA helemaal niet het geval. Het is nog maar beperkt overgedragen van mens op mens. Bovendien is de varkens-MRSA tegen veel minder antibiotica resistent, dus gemakkelijker te behandelen.

Nu varkenshouders gericht gescreend worden, komen er veel besmettingen aan het licht. We zoeken alleen de kiem, maar hoeveel mensen hebben er al echt last van gekregen? Daar wordt met geen woord over gerept. En hoe zit het met andere diersoorten als bron van besmetting, zoals honden en katten? Dat is nog niet onderzocht. Voordat ze een keer aan die lieve huisdiertjes gaan komen, moet er denk ik nog veel gebeuren. Een kwalijke zaak.

volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.