490 x bekeken 3 reacties

Afkicken van varkensmarkt

Na jaren intensief volgen van de varkensmarkt lijdt Jack Kwakman aan een beroepskwaal: hij blijft overal varkens zien.

Ik heb last van ontwenningsverschijnselen. Ruim drieënhalf jaar boeren, handelaars en slachterijen in de gaten houden om te zien wat ze met de vleesvarkens, biggen en slachtzeugen doen, gaat je niet in de koude kleren zitten.
Het is het lot van de vakbladjournalist, die niet zelden een tic overhoudt aan datgene waarvoor of waarover hij schrijft. Na twaalf jaar Bakkerswereld kun je echt even geen gebak meer zien en ben je superkritisch op het fijn volkoren. Wie Sanitair Magazine als broodheer heeft, kan geen toilet meer bezoeken zonder even te kijken welk merk kraan er boven het fonteintje hangt.

Glazig door Vleuten

Dus zat ik begin januari op de vrijdagavond rond 22.30 uur toch wat glazig voor me uit te staren. Normaal belde ik rond die tijd naar Piet de Koning, die met zijn kornuiten van de Utrechtse Varkensbeurs in café De Posthoorn in Montfoort de ‘Vleuten’-noteringen zette.
Het was voor mij altijd het antwoord op de vraag: klopt je die middag gemaakte analyse van de varkensmarkt? Zijn ze het met je prognose eens? Pas daarna begon mijn weekeinde écht, al dan niet glunderend omdat ik ‘de biggen precies goed had’, of hoofdschuddend mompelend ‘Nou, ze zullen maandag wel zien dat de slachterij daar NIET in meegaat’. Zoals ik het al eens schreef in mijn weblog, deze markt is enerverend, er is altijd wel iets loos.

Overal varkens

De Vleuten-afkickverschijnselen zijn inmiddels bedaard, maar net als in de hele periode van 5 mei 2003 tot 2 januari 2007 zie ik nog elke dag minimaal één big of varken, waar of in welke vorm dan ook. Soms vroeg, maar ook wel, zoals op vrijdag 26 januari in het Journaal, letterlijk om twee voor twaalf. Dat doet de varkensmarkt nou met me: ik zie allemaal beestjes .

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wim van der Heide

  Jack, ik begrijp je heel goed!!!!!!!!! Want.....ik zit zelf al 30 jaar in de varkens!!Het zijn zulke bijzondere beesten!! Ik zou niet zonder kunnen. Maar er zijn noch twee andere soorten varkens!!Waar je wat aan kunt hebben als het niet meer gaat met de "echte". Dat is enerzijds het "spaarvarken",leeg deze en maak jezelf anderzijds tot het "feestvarken" Organiseer met vrienden en bekenden die je gedurende de tijd bij de boerderij heb ontmoet een "varkens buffet" Äls je dit werkelijk doet zullen de varkensprijzen na carnaval niet gaan dalen. Groeten van een ooit door jou geintervieuwde.

 • no-profile-image

  Cees Oostrom

  Jack, Weet je wat ik zie als ik gedronken heb allemaal beestjes". neem nog meer drank dan veranderd dat gezicht. Er is meer in de wereld dan varkens, kijk maar eens goed om je heen. En zeker zo mooi! Het ga je goed.

 • no-profile-image

  Koos

  Ik zie ook altijd varkens, smorgens begint het al bij het ontbijt.

Of registreer je om te kunnen reageren.