Redactieblog

2 reacties

Varkenshouders zijn geen asielzoekers

Niemand wil de grote varkensbedrijven hebben. Burgers, boeren en gemeentebesturen ageren tegen de komst van megabedrijven in landbouw-ontwikkelingsgebieden.

Mevrouw Ten Have van de LTO vakgroep Varkenshouderij voert enkele redenen aan om de megabedrijven toch door te drukken.

Ten eerste: varkenshouders moeten weg uit extensiveringsgebieden en daarom moeten zij elders een nieuwe plek krijgen voor een bedrijf. Mevrouw Ten Have spreekt zelfs van een morele verplichting voor maatschappij en overheid.

Ik kan dat niet volgen: als je ergens een probleem oplost bestaat er toch geen verplichting om dat probleem elders weer in te voeren? Als je varkenshouders weg wilt hebben moet je ze onteigenen. Dat moet betaald worden. Als ze ergens anders gevestigd kunnen worden dan is dat meegenomen, maar als dat niet kan dan houdt het simpelweg op.

Tweede argument: aan schaalvergroting valt niet te ontkomen. Men doet net alsof het een natuurwet is dat een bedrijf 80.000 varkens of 2000 koeien moet hebben om te kunnen overleven.

Onzin. Natuurlijk: een bedrijf zal enige groei nodig hebben om gezond te blijven, maar dit is geen groei, dit is explosie. Megabedrijven zijn geen gevolg van de trend naar schaalvergroting, het is zelfs andersom: megabedrijven vormen de oorzaak ervan. En dan nog: als het dan onontkoombaar is, betekent het nog niet dat de nadelen afgewenteld kunnen worden op de inwoners van Aalten of Vroomshoop. Misschien moet dan ook wel een landschap met een wat grotere schaal worden gezocht.

Mevrouw Ten Have lijkt wel blij als iemand over varkensflats en dierenwelzijn begint. Dan kan zij dat met recht tegenspreken: 'hoger dan een verdieping worden ze niet' en 'we zorgen juist heel goed voor de dieren'.

Tenslotte: Ten Have durft de vergelijking te maken tussen varkenshouders en asielzoekers. Dat op zich maakt al duidelijk dat zij niet weet waar ze het over heeft. Is dit soort van onzindelijk denken typisch voor varkenshouders? Over een imagoprobleem gesproken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  eenieder horen maar

  Beste auteur Willem,

  Vandaag de dag komen er geen kippen,varkens. etc meer bij, alles is vast gelegd in melkquota,varkensrechten enz.
  Als bedrijven verplaatst worden of bedrijven willen uitbreiden zullen ze strenge millieu eisen opgelegd krijgen. En als het dan op één locatie "mega" wordt opgezet is de winst op millieu nog altijd groot. Omdat de kosten de afgelopen jaren sterk zijn opgelopen moet een bedrijf vaak wel groot worden om een rendabel onderneming te voeren.
  De meeste mensen hebben last van het verschijnsel " Pavlov-effect" als ze megastallen horen of lezen. Stankoverlast etc. en meteeen de hakken in het zand. Als de bedrijven in Nederland geen klimaat meer vinden voor ondernemen zullen ze vertrekken, dan krijg je wat je wil. Veel natuur en open landschappen. En toeristen die naar de armoede komen kijken. Denk niet alleen aan nu en aan jezelf.

 • no-profile-image

  Michel

  Geachte heer Bruil. Volgens mij maakt u een denkfout. Dat bedrijven weg moeten rondom kwetsbare gebieden en dan opnieuw gevestigd kunnen worden is afgesproken via de reconstructiewet. Er is geen sprake van onteigening in de reconstructie, wel van verplaatsingssubsidie als je naar het LOG gaat. Ben het ditmaal wel eens met Mevr ten Have dat het een afspraak is waaraan de overheid zich dient te houden. Punt is wel, en daar heeft u gelijk in, dat er goed zeer gekeken moet worden naar de plek van zo'n groot bedrijf. Feit is wel dat wij schaalvergroting nodig hebben in de landbouw. Bij de varkens is een totale omvang van ongeveer 11 miljoen een kritische grens. Bij veel minder varkens staat de levensvatbaarheid van de sector op spel. Er is nu eenmaal een bepaalde omvang nodig om innovatief te blijven en zo je kostprijs laag te houden. En andere oplossing zal kunnen zijn dat de consument meer gaat betalen, maar ja......Weet niet hoe groot de andere sectoren ongeveer moeten zijn om innovatie te blijven. Om deze omvang in de varkenshouderij te behouden hebben wij grote bedrijven nodig in Nederland. Niet elke boer wil naar zeer groot groeien en dat hoeft ook niet. Een echt familie bedrijf is zeer efficiënt en zeer krachtig. Maar helaas komen er steeds minder ondernemers die het bedrijf willen overnemen. Dus de familiebedrijven en de gehele sector profiteren van de grote bedrijven, die de totale omvang van de sector op peil houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.