206 x bekeken 3 reacties

'Afzet vlees is open einde van draaiboek varkenspest'

Het draagvlak voor vaccinatie bij varkenspest komt in gevaar als de afzet van dieren en vlees niet wordt gegarandeerd.

Volgens voorzitter Wyno Zwanenburg van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) wordt de rekening van het beleid op het bordje van de boer gelegd en dat vindt hij onaanvaardbaar.

Donderdag stuurde landbouwminister Gerda Verburg het draaiboek voor de uitbraak van klassieke varkenspest naar de Tweede Kamer. Zwanenburg kan zich vinden in de stappen die daarin staan beschreven, maar ergert zich aan het ontbreken van toezeggingen op het gebied van de afzet. Volgens hem komt dat het draagvlak voor vaccinatie niet ten goede.

“Het is nog steeds niet duidelijk wat er met het vlees en de dieren gebeurt”, zegt hij. “Dat is het grote open einde van dit draaiboek. De overheid heeft er geen antwoord op en Brussel maakt omtrekkende bewegingen.” In een begeleidende brief schrijft Verburg zich zorgen te maken over de afzet, maar daar niet de verantwoordelijkheid voor op zich te willen nemen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  En wat te denken als er mkz uitbreekt Ik noem dit pure belangenverstrengeling Er staat maar 1 ding voorop en dat is geld geld en welke sector hier het best uitkomd heb je kunnen zien bij de mkz uitbraak Bestuurders ken u taak of ga anders maar eens praten met mensen die de mkz hebben meegemaakt Ga voor een vaccin hoe dan ook En wat cbl betreft die zijn er alleen maar voor geld en de rest kan ze niets schelen

 • no-profile-image

  Hobbydierhouder

  Die gevaccineerde varkens worden gewoon vernietigd, snapt niemand dat hier ofzo?
  Denken jullie dat Brussel toestaat dat er gevaccineerd vlees op de (interne) markt komt?
  Niks geleerd van de vaccinatiemogelijkheden vogelpest?
  Van CBL, WakkerDier en de andere clubs is niks te verwachten.
  Net als bij vaccinerende (vrije uitloop) leghennenbedrijven... de eierpakstations worden onder druk gezet de eieren van gevaccineerde hennen niet aan te nemen. Vanuit DE EIGEN SECTOR.
  Heeft iemand daar ooit tegen geprotesteerd? Niemand. Daarom is het naast onbetaalbaar (uit eigen zak!), dieronvriendelijk (voor monitoring bloedprikken overdag) ook onmogelijk om preventief te vaccineren tegen vogelpest voor leghennenbedrijven.
  Diegenen die hun maatschappelijke en moreel ethische verantwoordelijkheden nemen worden afgestraft.
  Alles is hol en loos en leeg en een leugen als puntje bij paaltje komt.
  Het ministerie garandeert ook bij tegen H5N1 gevaccineerd pluimvee (hobby & bedrijfsmatig) NIET dat ze niet geruimd zullen worden bij een uitbraak.
  Altijd die slag om de arm 'ruimen alleen bij een 'uiterste veterinaire noodzaak'.
  Denken jullie nou echt dat dat bij de varkens anders is?

 • no-profile-image

  aanpakken

  Waar zijn dan nu het CBL, wakkerdier, kerkinaktie en alle andere clubies die het zo goed voor hebben met de dieren en de boeren ?? Voor hem is dit natuurlijk geen belangrijk item, omdat je hier niet publiekelijk mee kunt scoren. Hypocriete eikels zijn het !! Kom op wakkerdiertje, hijgend hert en judith, trek de kar eens, inplaats van altijd maar liggen te kankeren ! Naar ons boeren luisteren die organisatie toch niet. Laat nu eens je waarde zien !

Of registreer je om te kunnen reageren.