9 reacties

Toch ontheffing voor drukjacht wilde zwijnen

De provincie Gelderland krijgt een ontheffing voor de drukjacht op wilde zwijnen.

Volgens minister Gerda Verburg van landbouw kan alleen op die wijze de explosieve groei van het aantal dieren op de Veluwe een halt worden toegeroepen. Dat bleek vandaag tijdens een debat over de jachtmethode.

Daarmee gaat Verburg in tegen de wens van een meerderheid in de Tweede Kamer, die de één-op-één jacht dieronvriendelijk en ineffectief noemt. Bij de tegenstanders SP, GroenLinks en PvdD hebben zich nu ook PvdA en PVV gevoegd.

De drukjacht is volgens Verburg nodig om de snel groeiende hoeveelheid zwijnen op de Veluwe terug te dringen. Het Faunafonds schat hun aantal op zesduizend, terwijl achthonderd het optimum is. De dieren zorgen voor schade bij ondernemers en hebben sinds mei 354 aanrijdingen veroorzaakt.

Tegenstanders van de drukjacht menen dat er andere manieren zijn om het aantal zwijnen te verminderen en de overlast te beperken. Door het toepassen van aanzitjacht, waarbij de dieren worden gelokt met voedsel en vervolgens afgeschoten, en het verbeteren van de afrastering kan volgens hen hetzelfde effect worden bereikt.

Lees ook: Onderzoek naar zwijnenexplosie Veluwe

Laatste reacties

 • no-profile-image

  F TE H

  HET WERDT TIJD DAT DIT GEBEURDE KIJK EENS NAAR DE VERKEERS ONGEVALLEN

 • no-profile-image

  Jageresse

  Lieve Nederlandse jagersgenoten,

  Als ik u was zou ik me weigeren om nu varkens te gaan jagen. Er moet eerst een absolute overlast van varkens optreden tot dat ook de mensen van de dierenpartij begrijpen, dat een verantwoordbare jacht goed is voor het ekosysteem.

  De natuur redt zich wel, zij het dat overpopulaties door ziektes (varkenspest) of door hongerdood worden gecompenseert (grote schade in de land- en tuinbouw door wildschade). Laat die mensen dan beoordelen wat beter is: een verandwoordbare jacht met op het sociaalsystem van dieren afgepaste jachttijden (voorkeur aan aanzitjacht want minder stres voor het dier) of de doord door pijnvolle ziektes. Wat is er meer "humaan"?

 • no-profile-image

  Jan Houwing uit Ermelo, logisch beredeneerd heb je wel gelijk. Toch ben ik bang, dat dat tegen zou kunnen vallen. Immers, het klootjesvolk, dat op de 3e dinsdag in september in den Haag, rijendik langs de weg staat te klappen, heeft geen oog voor de realiteit betr. het het koninklijk huis met alles wat om dit gedateerde verschijnsel heen gebeurt. Dus ook de door hun, door een groot deel van de bevolking verfoeide, beoefende jacht. Helaas Nederland is echt niet zo democratisch. Het meest verbazingwekkende is wel, dat deze rijke aristocraten de Marechaussee en de politie gebruiken om het volk of afstand te houden bij hun bezigheden. Je zult politieagent zijn zeg, en hiervoor worden gebruikt. Dan moet je toch echt niks anders meer kunnen dan je hiervoor te laten gebruiken. Maar ja, ze hebben bij hun beediging dan ook trouw gezworen aan de koningin. Wat een land

 • no-profile-image

  dirk

  Castreren (verdoofd) is wel een optie, maar wie gaat dat doen? Wanneer de kamer geen jacht wil maken op deze zwijnen, moeten zij zich ook verantwoordelijk stellen voor de gevolgen. De kans bestaat dat er DODELIJKE slachtoffers vallen bij een aanrijding met zwijnen. Kijken wie er dan het hardste roept.
  Dirk.

 • no-profile-image

  ever

  Laat al de discussies voor wat het is, er is een duidelijk gevaar en overlast. Snel handelen is op z'n plaats. Kies de snelste en meest effectieve methode. Dat als de zwijnen met een drijfjacht moeten worden geschoten stress geeft is geen probleem. De overblijvers zullen de mensen schuwen en zich voorlopig verre houden van.

 • no-profile-image

  Jan Houwing

  Naar aanleiding van de jacht op de kroon domeinen. Tja, het koninklijs ....ze trekken zich nergens wat van aan, doen toch waar ze zin in hebben. En dit alles op kosten van de belastingbetaler (de werkelijke kosten van het koninklijkhuis worden overigens ook nog eens verbloemd)

  Ga zo door zou ik zeggen dan heft het 'fenomeen' zich dan vanzelf op !!!!!!

  Jan Houwing

  Ermelo

 • no-profile-image

  -

  nog een effectieve manier, gewoon de biggen (verdoofd?) castreren,. Lost het probleem zichzelf op.
  Of zeg ik nu rare dingen?

 • no-profile-image

  T J P Leenheer

  Als dat gevaar voor het verkeer en overlast voor en schade voor ondernemersopleverddan moet er toch afgeschoten worden
  Er moeten toch eerst geen doden vallen.

 • no-profile-image

  Dorien

  6000 wilde zwijnen waar er maar plaats is voor 800. Dan zou de pvdd juist moeten pleiten om deze dieren afteschieten. Zodat de overige voldoende ruimte krijgen en niet de weg over hoeven om op zoek te gaan naar eten. Afschieten is veel humaner dan de dieren aan hun lot over laten. Deze zouden dan door uitbreken van dierziektes geen leuke dood hebben. Als deze dieren toch mogen blijven rond lopen met gevaar voor het verkeer en een winter periode op komst. Zullen er ongetwijfeld ook dieren door ondervoeding de dood vinden met als gevolg dat andere dieren deze dode dieren opeten waardoor varkenspest om de hoek komt kijken. Wat weer gevolgen heeft voor de landbouw. Of hoopt de pvdd juist dat er dan weer een ruiming van varkens kan plaats vinden. Om dit alles te voorkomen is het beter deze dieren nu wat stress te laten ondergaan en afschieten waardoor ze mensenschuw worden en zo minder verkeersongelukken zullen veroorzaken.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.