249 x bekeken

Ziek, zwak, misselijk

Brazilië zoekt andere markten voor zijn varkensvlees door problemen met grootafnemer Rusland. Roemenië komt nu in beeld.

Dierziekten beheersen de vee- en vleesmarkten. En dan heb ik het niet alleen over bluetongue, de recente nagels aan de doodskist van de eigenaars van herkauwers. Al zolang ik schrijf voor Boerderij en Boerderij.nl waart de vogelgriep wereldwijd rond en we hebben bij de buren net de nodige problemen achter de rug met varkenspest.
Voor de handel geldt het harde motto: de een z’n dood is de ander z’n brood. De enorme deuk die de uitvoer van varkensvlees uit het met mond- en klauwzeer kampende Brazilië heeft opgelopen doordat grootafnemer Rusland de deur dicht knalde, heeft flink meegeholpen aan de hoge Europese varkensprijzen dit jaar.
Of Brazilië op korte termijn weer mag leveren aan de Russen is de vraag, want die stellen zich vaak raadselachtig op. In de angst voor bluetongue stellen ze dat ook huisdieren en wilde dieren deze ziekte kunnen overbrengen, zelfs olifanten (!) kunnen er ziek van worden.
Brazilië zoekt andere markten en heeft contact met Roemenië. Deze kandidaat lidstaat wil wel, want daar is veel behoefte aan varkensvlees. Bang zijn ze daar niet, met hun ervaring op het gebied van varkenspest, die er regelmatig de kop opsteekt. Of dit alles nou bevorderlijk is voor de toetreding van Roemenië tot de EU? Ik betwijfel het.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.