1 reactie

Voor spek en bonen

Bulgarije en Roemenië treden toe tot de EU. De varkenssector krijgt daar voorlopig meer voordelen dan nadelen van. Eén nadeel is eigenlijk dat toetreding van Kroatië vertraging oploopt.

De kogel is door de kerk: Roemenië en Bulgarije mogen toetreden tot de EU. Het is echter een lidmaatschap waarbij je achteraf nog diverse malen voor de ballotagecommissie moet verschijnen. Wat betreft de varkenshouderij kunnen we kort zijn: hier is na 1 januari niet bijster veel veranderd, met dien verstande dat de export naar met name Roemenië verder kan uitbreiden. Biggen vooral, verwacht ik. De papierrompslomp kan vereenvoudigen.

Import

En het verkeer de andere richting uit? Bulgarije is qua volume en traditie voor de varkenshouderij weinig interessant, Roemenië des te meer. Import vanuit Roemenië, van varkensvlees, is nog lang niet aan de orde voor de nieuwe EU-kameraden van de Roemeense verwerkende industrie en slachterij. Eerst moeten de aanzienlijke problemen met steeds weer opduikende gevallen van varkenspest definitief de kop in zijn gedrukt. En de EU kijkt ook zeer streng naar de industrie, die moet voldoen aan EU-criteria.

Sneu

Het is wel een beetje sneu voor Kroatië, voor ons óók een goede biggenklant, dat diens voor 2009 geplande toetreding nu veel moeilijker wordt. Het land heeft al hard gewerkt in zowel politiek als economisch opzicht om EU-waardig partner te worden, maar het verdrag van Nice stelt dat er nieuwe regels moeten worden uitgewerkt voor uitbreiding van de EU zodra deze 27 leden heeft. De beide zwakke broertjes, die voorlopig eigenlijk voor spek en bonen gaan meedraaien, gooien roet in het eten.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jean Janssen, Janssen Veehandel Koningsbosch

    Als exporteur van biggen naar Roemenië en Bulgarije zie ik niet direct voordelen in toetreding van deze landen: de papieren rompslomp zal weliswaar minder worden bij export, maar voor de varkenshouders daar wordt het duidelijk moeilijker als ze vanaf 1 januari geconfronteerd worden met EG-slachtvarkensprijzen en waarschijnlijk ook geen subsidies meer krijgen. Hierdoor zal de kooplust voor biggen zeker afnemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.