Tsunami van Deense biggen

Met grote verbazing zag ik deze week de julitelling van de Deense varkenssector. Die liegt er niet om: uitbreiding op alle fronten ten opzichte van vorig jaar juli. Dat terwijl ik toch echt in de veronderstelling was dat de stapel er krimp vertoont.

Dus ook eens gekeken naar de stand in april. En dan is de groei nog veel opvallender. Je moet bij dit soort tellingen eigenlijk kijken naar momentopnamen in dezelfde periode van het jaar, maar toch…

Vertekend beeld

Navraag bij Danish Meat leert dat je aan de verschillen in het aantal vleesvarkens niet zo heel zwaar moet tillen. Die aantallen zijn nogal eens onderhevig aan vertekening, doordat bijvoorbeeld de slachterij niet helemaal ‘bij’ is. Maar de zeugen dan? Ze schrijven het in Denemarken toe aan strengere regelgeving in de zeugenhouderij, waar de zeugen niet meer aangebonden mogen staan. Van de vermeerderaars hebben er een aantal de daarvoor benodigde investeringen niet willen of kunnen ophoesten en zij zijn gestopt. Hun productie is nu overgenomen door anderen.

Jong, enthousiast

Bij Danish Meat werd een dergelijke ontwikkeling wel verwacht, zij het iets minder rigoureus. Overigens is de trend in vergelijking met twee jaar gelden niet extreem. De verwachting is dat per saldo de vleesvarkensproductie in Denemarken niet zal toenemen. De groei komt vooral uit in de vermeerdering, waar een deel van het zeugenbestand is verjongd en ook in ander opzicht verjonging optreedt, onder de boeren zelf. Het ligt voor de hand dat vooral de wat oudere zeugenhouders zijn gestopt.
De effecten? Stabiliteit in het aantal slachtingen, maar een flinke groei in de levende export. Vooral de biggenstroom uit Denemarken zwelt aan, naar een 3,8 miljoen dit jaar (bijna 800.000 meer dan vorig jaar) en, schrik niet, ruim 4,5 miljoen volgend jaar.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.