180 x bekeken

Maak je niet druk om de VS

Als je de Amerikaanse varkenssector in beeld probeert te krijgen, vallen je meteen de gigantische aantallen op waarmee je rekening moet houden.

Met een slachtcapaciteit van ruim 400.000 stuks per dag kunnen de yanks er tien maal zo veel varkens doorjassen als Nederland, toch ook geen klein varkensland. Des te heftiger pakt dan ook uitbreiding van de productie of teruglopende binnenlandse vraag uit op de export, die maar 15 procent van de totale productie bedraagt.

Ik hoor voor ons bemoedigende geluiden. Blijkbaar zien de Amerikaanse varkenshouders het momenteel niet helemaal zitten voor 2007, ondanks een recordprijs op de termijnmarkt, ondanks steeds groeiende export. Ze hebben deze zomer veel zeugen geslacht. Zijn ze misschien bang geworden door allerlei geschetste doemscenario’s, zoals torenhoge voerkosten?

De prijsverwachting van landbouwdeskundigen voor het komende jaar is, anders dan die van de termijnmarkt, niet erg hoopgevend. Het zou voor de EU niet ongunstig zijn als de dreigende Amerikaanse druk op de wereldmarkt op voorhand al wat terugloopt. Dat houdt de prijs hier ook gezonder.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.