169 x bekeken 1 reactie

Kleine biggen, grote toekomst

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Een beetje een flauwe opmerking in verband met de biggenmarkt, maar toch.

Ik merk de laatste maanden dat er steeds meer belangstelling ontstaat voor de handel in speenbiggetjes. Als mensen ineens prijzen bij me gaan opvragen, is dat een veeg teken. Dan zijn ze jaaroverzichten aan het maken, of investeringsberekeningen.
De kleintjes van omstreeks 8 kilo worden zeer interessant als de regels voor het verplaatsen van dieren worden verruimd. Er kan dan weer een markt ontstaan voor de opfokkers.

Exportexpansie

Waar ik nog veel meer heil in zie: de export van speenbiggen naar verre bestemmingen. Ga maar na, er gaan er gewoon veel meer op een (uiteraard goed geoutilleerde) vrachtwagen. Dat beperkt de transportkosten tot het minimum. En het scheelt de koper zoals bekend in ziektedruk. En dáár letten de klanten in het buitenland steeds meer op. Koppels van 80 tot 120 biggen gaan nu al door voor ‘klein’. Gevraagd zijn de grote partijen, van zo min mogelijk bestemmingen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Johan

    Het zou goed zijn wanneer de overheid dit fenomeen - met alleen maar voordelen- ook binnen Nederland zou toestaan voor gestructueerde productieketens

Of registreer je om te kunnen reageren.